ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
רק חודש הריון עבר מאז ההתעברות וכבר הכפיל העובר את משקלו פי 10,000 ואורכו עומד על כחצי ס"מ והוא נראה כמו ראשן של צפרדע.
אמנם רק חצי ס"מ, אבל את חשה בו היטב: עכשיו אולי יש לך כבר לפעמים בחילות בוקר, תפיחות רבה באזור השדיים, עייפות לא מוסברת, שינויי תיאבון, ועוד לא אמרנו כלום על מספר הריצות שלך לשירותים.
הרחם שלך מתרכך וגדל, צוואר הרחם מכחיל (כתוצאה מגודל כלי דם) ובשבועות אלה יוכל רופא מנוסה לומר לך בסבירות גבוהה שאת בהריון אפילו על סמך בדיקה גניקולוגית בלבד, גם אם עדיין לא ביצעת בדיקת הריון.
בשלב זה תתחילי בדרך כלל לקחת ויטמינים או כדורי ברזל, בהתאם למה שירשום לך הרופא, ובבדיקת אולטרה סאונד כבר יהיה אפשר לראות את לבו הפועם של העובר ולוודא שאכן מדובר בהריון תוך רחמי.
ראש ופנים - ראש נפוח, דמוי בועה, מתעגל כלפי מטה לעבר זנב מחודד. בבסיס הראש יש קפלים דמויי זימים, המתפתחים לתווי פנים.
גפיים - ניצנים קטנים מופיעים משני צדי העובר; זוהי התחלה של זרועות ורגליים, שיפַתחו בליטות ואלה תיהפכנה לכפות ידיים ולכפות רגליים.
עור - העור, שהוא שכבת תאים דקה, שקוף-למחצה וחדיר לנוזלים. הזקיקים מצמיחים את השיער יתפתחו בהמשך.
איבריו הפנימיים של העובר - בגיל שישה שבועות הריון, אף שגודלו אינו עולה על קצה אצבעך, כבר נוצרו התחלות של כל איבריו העיקריים.
לב – לעובר לב זעיר משלו, המזרים את הדם בכלי הדם שנוצרו לאחרונה.
מערכת העצבים והמוח - שורה של תאים כהים יותר משתרעת לאורך גבו של העובר; זהו הבסיס לחוט השדרה ולמערכת העצבים. תאים אלה יוצרים קפל אורכי, ההופך בהיסגרו לצינור העצבי ולמוח. בקצה העליון של שורת תאים זו מצויות שתי אונות גדולות, שתעשנה למוח בעל ממדים גדולים,
שאינם תואמים את ממדי שאר חלקי הגוף.
מערכת העיכול - ראשיתה של מערכת זו מצויה כבר: הצינור העובר מהפה עד לזנב, שממנו יתפתחו הקיבה והמעיים. עם זאת יחלפו שבועות רבים בטרם תתחיל לתפקד כמערכת עיכול.
מערכת התמיכה בעובר- תאי הביצית המופרית מתחפרים לתוך רירית הרחם, שבה נוצרות כעין 'אצבעות' קטנות, או סיסים, ובהם כלי דם קטנים, שמטרתם לספק דם לעובר. צורכי העובר מסתכמים בתחילה, בעת שתאיו מתחלקים במהירות, באנרגיה ובחלבון שאותם מספק לו שק החלמון.
במהלך השבוע השביעי מתחיל העובר לקבל צורה יותר "אנושית". כבר ניתן להבחין היטב בראשו, הגדול מאד יחסית לשאר הגוף, כשהוא כפוף בחוזקה כלפי הבטן ובו נראים ניצני העיניים, הנחיריים והאוזניים.
לבו של העובר מחולק כבר לארבע, ומתחילים לראות את ניצני השיניים וניצני הגפיים, שכרגע נראים כמו בליטות קטנות, אך בעתיד יהפכו לרגליים ולזרועות.
חבל הטבור - חבל הטבור מחובר בקצהו האחת לשליה, ובקצה האחר לטבור העובר. שלושת כלי הדם העוברים בתוכו, שני עורקים ווריד אחד, עטופים במעטפת המכילה חומר ג'לטיני. חבל הטבור נראה בבירור בשבוע זה.
העובר מתחיל לקבל צורה ברורה ומוכרת יותר. עיניו, המכוסות עדיין בעור, נראות בבירור, וכן ניתן לראות גם את פיו. ראש העובר עדיין ענק יחסית לגוף, אך הזרועות והרגליים מתארכות, ומתחילים לראות את אזור המרפק והברך. בשלב זה מגיע אורכו של העובר ל-1.6 ס"מ ומשקלו כגרם אחד. בבדיקת אולטרה סאונד הוא נראה היטב כשהוא צף בתוך שק מי השפיר, הגדול מאד יחסית לגודל העובר.
שק מי השפיר - במשך כל ההריון נמצא העובר בתוך שק מי השפיר. דופנות השק מורכבות משני קרומים הדבוקים זה לזה, כשהחיצוני שבהם דבוק לכל שטח דופן הרחם. הקרום הפנימי, הקרוב יותר לעובר, נקרא אמניון והוא דק יותר מהכוריון, שהוא הקרום החיצוני העבה והעשיר בכלי דם. מי השפיר מגינים על העובר מזעזועים ושומרים על טמפרטורה קבועה בתוך הרחם. עד השבוע ה-14 נספגים מי השפיר דרך עורו הדק של העובר. לאחר מכן, תוך שהכליות מתחילות לתפקד, בולע העובר את הנוזל ופולטו בחזרה לתוך שק מי השפיר. אף שכמות הנוזל סביב העובר קבועה יחסית, נוזל זה נספג ונפלט כל העת, ולעולם אינו מתקלקל. עד השבוע ה-34 יש בשק מי השפיר כמות מספקת של נוזל כדי לאפשר לעובר להתנועע ולפתח את שריריו.
בשבוע התשיעי להריון, הגוף מתחיל להתיישר ולראש צורה מוגדרת יותר, הגם שהוא שמוט כלפי מטה על החזה. הגפיים התפתחו וה'זנב' הקטן נעלם כמעט לחלוטין. עדיין אי אפשר לדעת את מין העובר בשלב זה , אף כי יש תפיחה מסוימת באזור איברי המין.
גודל העובר הוא עתה פי ארבע משהיה בשבוע השישי והוא נקרא בלטינית fetus ('הצעיר').
ראש ופנים - המצח גבוה ואפשר להבחין באוזניים, באף ובפה. העצמות הראשוניות יוצרות את המסגרת לתווי הפנים. כבר עתה יש לעובר 'ניצנים' של כל שיניו, ופקעיות הטעם מתפתחות בלשון.
זרועות ורגליים - 'ניצני' הזרועות מצמיחים תחילה פרקי ידיים ואצבעות, ולאחר מכן מתארכים ויוצרים זרועות בעלות כיפוף במרפקים. כריות-מגע קטנות מופיעות בקצה האצבעות הקצרות והעבות. אותו תהליך מתקיים גם ברגליים, בכפות הרגליים ובאצבעות הרגליים.
עור ושיער - העור עדיין דק ושקוף למחצה, אבל עתה הוא בעל שתי שכבות. בלוטות הזיעה החלו להתפתח, ושיער פלומתי בהיר מתחיל לצמוח.
בתוך גופו של העובר- בשבוע התשיעי להריון קיים כבר המבנה הבסיסי של כל האיברים הראשיים.
לב - עתה הוא בעל ארבעה חדרים (שני חדרים ושני פרוזדורים) ומעוצב במלואו; הוא פועם 180 פעמים בדקה, פי שניים ויותר ממהירות לבו של אדם מבוגר.
מוח ומערכת עצבים - המוח גדול פי ארבעה מגודלו בשבוע השישי. בתוך הצינור העצבי נוצרים תאי גְליאָה; תאים חיוניים אלה מאפשרים לתאי העצב להתחבר זה לזה ולהעביר מסרים מהמוח לגוף.
מערכת העיכול- הפה, המעי והקיבה מתפתחים במהירות רבה, אבל אינם מתפקדים עדיין. החלק האמצעי של המעי צומח כה מהר, עד כי הוא בולט למשך זמן קצר מבטנו של התינוק.
מערכת התמיכה בעובר - הרמה השלייתית, המקיפה בהתחלה את התינוק ואת שק מי השפיר, מתחילה להתרכז באזור אחד בדופן הרחם ויוצרת את השליה, אבל עדיין אינה מבצעת את כל תפקידי השליה: נשימה, עיכול והפרשה.
בבדיקת האולטרה סאונד הראשונה יוודא הרופא את קיום ההריון, יבדוק הימצאות שק ההריון ומיקומו, שמיעת דופק, מספר עוברים ובדיקת גודל העובר והתאמתו לשבוע.
ספירת הדם נועדה לבדוק בעיקר את רמת ההמוגלובין ורמת הטסיות בדם. מקובל לחזור על ספירת הדם לפחות שלוש פעמים במשך ההריון.
בדיקת סוג דם ו- RH - בדיקת סוג הדם (A,B,AB,O). חשיבותה המכרעת של הבדיקה היא באבחון גורם ה- RH. כל סוגי הדם יכולים להיות RH חיובו או שלילי.
בדיקת VDRL - בדיקה זו נועדה לאתר נשים חולות עגבת.
בדיקת נוגדני אדמת - בכ-5% מהנשים שחוסנו כנגד אדמת, החיסון אינו מגן והן עלולות להידבק במחלה. בדיקה זו בודקת את רמת הנוגדנים.
בדיקת שתן לתרבית - מטרת הבדיקה לגלות זיהומים בשתן .
בדיקת שתן לכללית - בדיקה מיקרוסקופית ו/או כימית של השתן. במסגרתה נבדקים בשתן, בין השאר, גורמים כמו סוכר, אצטון, חלבון וכדוריות דם אדומות ולבנות.
בדיקה לצהבת מסוג B - נועדה לגלות נשים החולות או שחלו בעבר בצהבת מסוג B. אישה הנושאת את הנגיף בדמה עלולה להעביר את המחלה לתינוקה.
בדיקת נוגדנים לטוקסופלסמוזיס - נועדה לגלות נשים הנושאות את הנגיף בדמן. טוקסופלסמוזיס היא מחלה הנגרמת ע"י טפיל. מקור המחלה טמון לרוב באכילת בשר לא מבושל או במגע עם צואת חתולים.
בדיקת נוגדנים לציטומגלווירוס (CMV)- איתור נוגדנים למחלה. התוצאות תקפות רק לרגע ביצוע הבדיקה. הווירוס מופרש ממקומות רבים, כולל רוק, דמעות, שתן, הפרשות צוואר הרחם וחלב אם. העובר עלול להידבק במחלה על ידי מעבר הווירוס דרך השליה.
איידס (HIV)- בדיקה לגילוי נוגדנים לנגיף האיידס.
לחץ דם - הלחץ שהדם מפעיל על דופנות העורקים. לחץ זה תלוי בנתונים כמו עוצמת התכווצות הלב, גמישות דופנות כלי הדם, נפח וצמיגות הדם ועוד. את לחץ הדם מקובל למדוד בכל ביקור אצל הרופא.
משקל - לאחר תיעוד המשקל ההתחלתי, איתו התחלת את ההריון, יבוצע מעקב על קצב העלייה במשקל. עלייה של 12 ק"ג נחשבת כיום לעלייה ממוצעת, וכמוה נחשב נורמלי כל מה שמצא בטווח של 5-15 ק"ג.