ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
כל כך הרבה זמן חלמנו שהרגע הזה יגיע, ייחלנו לפסק זמן מהעבודה, לעצירה מהריצה היומיומית המטורפת - רצינו כבר ללדת ולהגיע ל"חופשת הלידה"! ליהנות ממפגשים עם אמהות אחרות, ארוחות בוקר מפנקות בבתי קפה וימי שופינג עם העגלה. אבל ברגע האמת הגוזל החדש לא ממש משתף פעולה ואנחנו נותרות מתוסכלות, עייפות ורק מחכות לקצת רוגע!
הפתרון : סדר יום!
כשתינוק מגיע לעולם כל דבר הוא חדש עבורו. הפנים של אמא, העלים, האורות, הצלילים - כל גירוי כזה מרגש ולעיתים רבות עודף של גירויים יכול להציף ולעייף. על מנת שתינוקות יוכלו להכיל את הגירויים סביבם הם זקוקים לסדר יום המותאם לצרכים שלהם ולגילם. בסדר היום נשלב תמיד אוכל, שינה ופעילות ונשנה את זמניהם בהתאם לגדילה ולהתפתחות התינוק. את סדר היום ניתן לגבש כבר מהשבועות הראשונים ובהתאם לתינוק עצמו. חשוב לדעת כי כל תינוק נולד עם טמפרמנט ויכולות שונים ולכן ננסה לגבש את סדר היום אך במידה ונראה כי זה מקשה עליו ועלייך נמתין קצת וננסה זאת בהמשך. ישנם תינוקות שקל יותר להקנות להם סדר יום וישנם כאלו שייקח להם כמה חודשים לפני שהם ישתפו פעולה.
תחילה, ביומיים הראשונים נתבונן על תינוקנו ונבחן את התנהלותו וצרכיו - מתי הוא מתעייף? מהם סימני העייפות שלו? כמה הוא ישן? האם הוא קם עייף ומתלונן ובעצם מבקש שיעזרו לו לחזור לישון? מתי הוא רעב? האם הוא אוכל טוב בכל ארוחה? וכיצד הוא מגיב בזמן הפעילות? לאחר ההסתכלות והבנה של המצב נעבור לגיבוש סדר היום המיוחל. בחודשיים הראשונים רוב הזמן התינוק ישן ולכן נעשה זאת לפני מחזורי שעות - שינה, אכילה, פעילות ולאחר מכן שוב שינה במחזורים של 3-4 שעות בהתאם ליכולת של התינוק. אם ישנו קושי חשוב שיהיה איזשהו עוגן שנלך על פיו - מחזורים של שעתיים שלוש בין אכילה לאכילה או בין פעילות לפעילות. שגרת ערב קבועה ועוד'. נתחיל בעוגן אחד ונתקדם לעוגנים נוספים עד לגיבוש סדר יום מלא. עוד חשוב לזכור כי בגילאים הצעירים עד גיל 5-6 חודשים לתינוק אין יכולת להרדים את עצמו באופן עצמאי עקב מחסור במלטונין- הורמון השינה ולכן ניתן לסייע לו להירדם על ידי ליטוף, לחישה או ערסול קל.
לקראת גיל 5 חודשים לתינוק יש יכולת גדולה יותר לשינה עצמאית, זמן השינה מתגבש לכדי שנת בוקר של כ- שעה עד שעה וחצי, שנת צהריים של שעה וחצי עד שעתיים ותנומת אחר הצהריים של חצי שעה עד ארבעים דקות. על מנת להקל על תינוקכם הגדירו לו אזורים קבועים לכל פעילות - שינה במיטה בחדר מוחשך ללא הרבה גירויים מסביב, פעילות במשטח פעילות, או על שמיכה נעימה באזור מואר ואכילה על אמא גם כן באזור מואר. כך בעצם נסייע לו להבין מה עומד לקרות להבא ונוריד את המתח - מהר מאוד הוא ילמד כי ברגע שאמא נותנת לו נשיקה ואומרת לו לילה טוב ומניחה במיטה זה הזמן לישון, כשמניחים אותו בעגלה יוצאים לטיול וזמן במשטח הפעילות אומר שעכשיו משחקים. מעבר להורדת המתח והקלה על התינוק בהתמודדות עם הלוח הזמנים העמוס, סדר היום יסייע לנו כאמהות להבין את הצרכים של תינוקנו - נדע שאם הוא אכל לפני כשעה והוא משפשף בעיניו או מילל הוא כנראה עייף ולכן נשכיב לישון ולא ננסה להאכיל. נדע שאם התעורר אחרי חצי שעה והוא רגיל לישון שעה וחצי נסייע לו לחזור לישון.
גיבוש סדר יום מקל גם עליכן וגם על תינוקכן וכך תדעו מתי הוא צריך לישון במיטתו ומתי הוא מסוגל ונינוח לבלות מחוץ לבית בארוחת בוקר מפנקת עם חברה!
כשהילדים שלנו נולדים אנחנו הופכים לסטייליסטים הצמודים שלהם. נהנים להלביש אותם כמו נסיכים ונסיכות קטנטנים: לבחור לו את החולצה הכי יפה, ולשזור בשערה סרטים וקוקיות כאילו היתה שירלי טמפל קטנה.