ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
סרטן המעי הגס הוא אחד מסוגי הסרטן השכיחים והממאירים הקיימים כיום. על פי הידוע לנו היום, רק מיעוט (20%-10%) ממקרי מחלת הסרטן מתרחש על רקע תורשתי ברור. החשד למצב תורשתי עולה ככל שמספר החולים במשפחה גדול, וככל שגיל הופעת המחלה צעיר יחסית. כמו כן, החשד עולה אם אדם חלה ביותר מגידול ממאיר אחד, כמו: סרטן השד וסרטן השחלה או סרטן הרחם וסרטן המעי. HNPCC- Hereditary non-polyposis colorectal cancer, הידועה גם כתסמונת ע"ש Lynch, היא הסיבה הגנטית השכיחה ביותר לסרטן המעי הגס העובר בתורשה ואחראית לכ-5% עד 10% מסך כל מקרי סרטן המעי הגס. HNPCC יכול להתרחש כתוצאה מתפקוד לקוי של חלבוני תיקון DNA (mismatch repair system, MMR- MLH1 ו- MLH2 בכ-90% מהמקרים, ובגן MLH6 בכ-10% מהמקרים). פגיעה במנגנוני תיקון DNA עלולה להוביל ליצירת מוטציות ב- DNA ולחוסר יציבותו (genomic instability).
ניתן לבדוק באימונוהיסטוכימיה את ביטוי/חוסר ביטוי חלבוני התיקון אולם לעיתים התוצאה אינה חד משמעית. הבדיקה הישירה לגילוי חוסר היציבות ב DNA נעשית על ידי בדיקת גודל רצפי DNA שנקראים מיקרוסטליטים (Microsatellites). רצפים אלה הינם רצפים קצרים (1-6 זוגות בסיסים), הבנויים מחזרות של נוקליאוטידים ונמצאים בגנום של האדם, כך שהם יכולים להיות ייחודיים לכל אדם (פולימורפיים) או דומים בין פרטים באוכלוסייה (מונומורפיים). במצב של חוסר יציבות ב- DNA, תתכן תוספת או מחיקה של נוקליאוטידים ברצפים אלה והם ישנו את גודלם בהתאם. מצב זה נקרא (MSI) Microsatellite instability. השינוי בגודל הרצפים נקבע כאשר משווים את גודלם באזור הגידולי לעומת גודלם באזור התקין, באותו הנבדק.
השיטה משווה בין אורך רצפי Microsatellite ברקמה תקינה ורקמה גידולית של אותו חולה. הבדיקה מבוססת על הגברה בשיטת Multiplex PCR- co-amplification PCR וכוללת פריימרים מסומנים פלורוסנטית עבור 7 מרקרים שהם רצפי Microsatellite ב- DNA האנושי: 5 רצפים מונומורפיים, באורך של נוקלאוטיד אחד, שנמצאו כמתאימים לזיהוי MSI (BAT-25, BAT-26, MONO-27, NR-21, NR-24) ו- 2 רצפים פולימורפיים, באורך של 5 נוקלאוטידים, שנועדו כביקורת לכך שדגימות ה- DNA מהרקמה המוטנטית והרקמה הנורמלית הן של אותו נבדק (Penta C, Penta D). הפרדת תוצרי ה- PCR לפי גודלם וצבעם הפלורוסנטי מתבצעת במכשיר ABI 3130XL GeneScan - (טבלה 1 ואיור 1).