ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
סרטן שד הוא גידול ממאיר של רקמת השד. התפתחות סרטן היא תהליך הדרגתי, בו תאים תקינים צוברים שינויים במהלך חלוקות התא. משך הזמן של היווצרות סרטן משתנה בין גידולים שונים, וקשה להעריך אותו.
הטיפול בסרטן שד נקבע על פי מאפייני המטופלת והגידול, ומשתנה ממקרה למקרה.
סרטן שד חודרני הוא גידול ממאיר בו לתאי הגידול יש יכולת לפרוץ מעבר למבנה אותו הם מרכיבים ובהמשך לעבור לרקמות נוספות - סמוכות או רחוקות. המעבר יכול להיעשות דרך כלי הדם או הלימפה בשד ומשם לאיברים מרוחקים. שלב (stage) נקבע על פי גודל הגידול ומידת הפיזור שלו.
בעת האבחנה ייבדקו גם מאפיינים ספציפיים של תאי הגידול – ביטוי קולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון (estrogen receptor) (ER), progesterone receptor (PR), ביטוי החלבון HER2, וקצב השגשוג של הגידול שנמדד על ידי רמות Ki67. הטיפול בסרטן שד חודרני מתוכנן על ידי צוות רב תחומי ונקבע על פי המאפיינים הייחודים של המטופלת ושל הגידול.
סרטן שד לא חודרני (ductal carcinoma in situ) הוא מצב בו תאי הגידול מוגבלים לצינורות החלב, ואינם בעלי יכולת חודרנות. זהו שלב מוקדם של סרטן (נקרא גם stage 0) אך יכול להוות מקור להתפתחות מחלה חודרנית בהמשך, והתאים המרכיבים אותו עלולים לעבור שינויים שיאפשרו להם לפרוץ את צינורות החלב אל רקמת השד ומחוצה לה. הוא מהווה כ-20% ממקרי סרטן השד ושיעורי ההחלמה מצויינים. כיום אין דרך לזהות אילו ממקרי ה-DCIS יתפתחו לגידול חודרני. מצב זה לרוב אינו מורגש, ומתגלה בעיקר באמצעות בדיקות סקר כמו ממוגרפיה. הטיפול המקובל בסרטן שד לא חודרני הוא ניתוח להסרת הגידול, ובחלק מהמקרים הקרנות וטיפול הורמונלי.
IDC) Invasive Ductal Carcinoma)- גידול חודרני שמקורו בתאים בדופן צינוריות החלב. זהו סרטן השד הנפוץ ביותר ומהווה עד 80% מהמקרים. אבחנת IDC משמעה שלמטופלת קיימים תאים מתאי צינוריות החלב שהצליחו לפרוץ אל רקמת השד מחוץ לצינורות.
(Invasive Lobular Carcinoma (ILC– גידול חודרני שמקורו בתאי הבלוטות המייצרות את החלב. הוא מהווה 10-15% ממקרי סרטן השד החודרניים, וגם הוא מסוגל להתפשט אל תוך רקמת השד. נציין כי גידול זה קשה יותר לזיהוי בממוגרפיה, ולכן ברוב המקרים מטופלת עם אבחנה זו תעבור גם בדיקת MRI של השד.
סרטן שד טובולרי, סרטן שד מוצינוטי (Tubular carcinoma, Mucinous carcinoma) – סוגי סרטן שד חודרני המתאפיינים בקצב התקדמות איטי יחסי. סוגים אלה אינם שכיחים, מאפיינים נשים בגילאים מתקדמים יותר בדרך כלל, ולרוב מבטאים את הקולטנים להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון (ER positive, PR positive).
סרטן שד דלקתי (inflammatory breast cancer) - סוג סרטן זה מהווה פחות מ-5% מכלל מקרי סרטן השד. בעקבות חסימה של כלי הלימפה העוברים בעור השד, נוצרת דלקת. הגידול מתבטא בתסמינים כמו אודם, נפיחות, חום מקומי ורגישות במגע, וכן עיבוי של העור - שאינם חולפים עם טיפול אנטיביוטי. בגידול מסוג זה יש חשיבות מיוחדת לאבחון וטיפול ללא עיכובים. אם תלונות מסוג זה, כולן או חלקן מוכרות לך - אנא פני לבדיקת רופא במהירות האפשרית.
סרטן שד HER2 positive - החלבון בשם Human Epidermal growth factor Receptor type 2, או בקיצור-HER2 אחראי לשגשוג התקין של תאי השד. למרות שהחלבון חשוב גם לתפקוד תאים תקינים, ישנם גידולים בהם התאים מתאפיינים בביטוי יתר שלו. כיום קיימים טיפולים ביולוגיים המכוונים באופן ממוקד כנגד הקולטנים לחלבון, ומאפשרים טיפול מדויק ויעיל כנגד גידולים מסוג זה.
אפיון הגידול לרמת ביטוי החלבון בתאיו מתאפשרת באמצעות צביעות מיוחדות לרקמת הביופסיה או הרקמה שהוסרה בניתוח. הן נעשות על ידי הפתולוגים באופן שגרתי.
סרטן שד triple negative - סרטן שד מסוג triple negative אינו מבטא את הקולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון ואינו מבטא ביתר את החלבון ER negative, PR negative, HER2 negative) HER2). בסרטן זה אין מקום לטיפול אנטי הורמונלי או ביולוגי. הוא מופיע יותר בנשים צעירות ובנשאיות מוטציות גנטיות ב-BRCA1, אך יכול להופיע גם בנשים מבוגרות יותר ושאינן נשאיות.
סרקומה של השד- סרטן שד נדיר אשר מהווה רק כ1% מכלל גידולי השד. בניגוד לגידולי השד הנפוצים שמקורם בבלוטות החלב או בצינורות המובילות אותו לאורך השד, סרקומה מקורה בתאי רקמת החיבור - הרקמה העוטפת את הצינורות ובלוטות החלב.
סרטן שד בנשים צעירות - סרטן השד אינו נפוץ בקרב נשים צעירות. למרות זאת, נשים מתחת לגיל 50 מהוות כרבע מהחולות בסרטן שד. גורמי סיכון עקריים לסרטן שד בנשים צעירות הינם נשאות גנטית לשינויים (מוטציות) בגנים רלוונטיים, למשל BRCA1 ו-BRCA2. גם מקרים של סרטן שד במשפחה, וכן הקרנות לאיזור בית החזה כחלק מטיפולים כנגד גידולים המטולוגיים (כמו לימפומה על שם הודג'קין) בגילאים צעירים, מעלים את הסיכון לחלות בסרטן שד בגיל צעיר. סרטן שד בנשים צעירות מתגלה לעיתים קרובות יותר בשלב מתקדם. לכן, נשים עם גורמי הסיכון המוזכרים זכאיות למעקב בגיל מוקדם - ועליהן להיוועץ ברופא לצורך קבלת המידע הרלוונטי.
סרטן שד בהריון – סרטן שד בהריון מוגדר כאבחון הגידול במהלך ההריון או בשנה הראשונה אחריו. בטווח הארוך, הריון והנקה מורידים את הסיכון לחלות בסרטן שד במהלך חיי האישה, אך הסיכון דוקא מעט מוגבר במהלך ההריון או בשנה הראשונה אחריו. באישה בהריון או מניקה, לעיתים קשה יותר לזהות את סימני המחלה – בין אם לאישה עצמה, לרופא הבודק או בבדיקות ההדמייה. בשל מגבלות בבדיקות הדמייה, וכן בניתוח ובמתן טיפולים שונים בהריון והנקה, יש צורך להתאים את מרכיבי הטיפול והסדר שלו לפי מאפייני הגידול והמטופלת, אך גם לפי השלב בהריון באבחנה. הטיפול בסרטן שד בהריון חייב להנתן על ידי צוות רב תחומי לאחר דיון משותף בין חברי הצוות, רופאי נשים ועם המטופלת.
סרטן שד בנשאיות מוטציות גנטיות – ישנם גנים רבים המעורבים בהווצרות סרטן, בין אם מעכבים או מקדמים את התפתחותו. שינויים גנטים (מוטציות) המועברים מדור לדור יכולים להעלות את הסיכון של אדם לחלות בסרטן. ישנם גנים רבים המשפיעים על הסיכון לחלות בסרטן שד, המשמעותיים והנפוצים ביניהם הם הגנים
BRCA1 ו-BRCA2 – אישה נשאית נמצאת בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד. מודעות לנשאות בנשים בריאות מאפשרת מעקב הדוק במרפאה ייעודית שקיימת בהדסה, שכולל בין השאר הדמייה תכופה של השד, ובדיקות נוספות. מחקרים הראו כי מודעות זו מורידה את התמותה מסרטן שד אם מופיע, כיון שהמעקב ההדוק מעלה את הסיכוי לאבחנה בשלב מוקדם של הגידול. כאן המקום לציין שלסל הבריאות נכנסה בינואר 2020 בדיקת שלוש המוטציות הנפוצות בנשים ממוצא אשכנזי, וניתן לבצע אותה ללא הפנייה בקופות החולים.
סרטן שד בנשים נשאיות שינויים ב-BRCA1 מתאפיין בגילאים צעירים באבחנה ושכיחות גבוהה של גידולים מסוג triple negative. הטיפול מתוכנן על ידי צוות רב תחומי ונלקחים בחשבון שיקולים רלוונטים לנשים נשאיות – למשל דיון לגבי ביצוע ניתוח כריתת שדיים דו צדדי, עם או בלי שחזור שד מיידי, המקטין את הסיכון לחלות בסרטן שד נוסף בעתיד. החלטה על ביצוע ניתוח כזה נעשית בשיתוף עם המטופלת ולפי רצונה.
ממצאים שפירים של השד – גושים רבים המתגלים בשד אינם סרטניים. גושים כאלה נקראים גושים שפירים. ישנם סוגים שונים של ממצאים שפירים, והטיפול בהם משתנה. הממצאים השפירים הנפוצים הם – ציסטות, פיברואדנומה, פפילומה ועוד. לא כל הממצאים השפירים מטופלים ניתוחית וחלקם דורשים מעקב בלבד.
במערך השד שלנו אנו מטפלים ומבצעים מעקב גם אחרי נשים שלהן ממצאים שפירים, ומתאימים את המעקב והטיפול למטופלת ולמאפייני הממצא.
ממצאים טרום סרטניים – לעיתים מתגלים ממצאים – בין אם מתבטאים בשינויים בשד או בממצאים בהדמייה – שאינם סרטן אך נחשבים לטרום סרטניים, כלומר במידה ולא יטופלו או לא יתבצע מעקב מתאים, האישה נמצאת בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד. הסוגים העקריים הם – (atypical ductal hyperplasia (ADH או atypical (lobular hyperplasia (ALH.
סוג נוסף הוא (lobular carcinoma in situ (LCIS שאינו סרטן אך נחשב לסמן לסיכון גבוה לחלות בעתיד בסרטן שד. ההחלטה לגבי הצורך במעקב או טיפול בממצאים אלה מתקבלת על ידי כירורג שד בשיתוף עם רופאי דימות השד. במידה ונמצא אצלך ממצא טרום סרטני, נוכל להציע לך את הטיפול המתאים במרפאתנו.
כירורגים: פרופ' אלוייס, דר' קורץ, דר' הדר, דר' נואס
אחות מתאמת הדסה עין כרם – גב' ליזה מונאס
אחות מתאמת הדסה הר הצופים – גב' מרים כנעאני
מנהלת אדמיניסטרטיבית – גב' רויטל ששון
מזכירת היחידה לכירורגית שד – גב' רות דניאל מורנו
אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם צוותי אונקולוגיה של השד, דימות השד, גנטיקה, כירורגיה פלסטית, פסיכולוגיות, עובדות סוציאליות, ועוד.