השראת לידה - זירוז לידה
השראת לידה (זירוז לידה), הינה תהליך רפואי שמטרתו להתחיל באופן יזום את תהליך הלידה במקרים בהם אובחנו סיבות אימהיות או עובריות המצדיקות אותו. מצבים הדורשים השראת לידה מתקבלים לחדר לידה באופן מבוקר ולפי סדרי דחיפויות, בהתאם לכך תועברי למחלקת היריון בסיכון גבוה להשגחה, עד להזמנתך לחדרי הלידה להשראת לידה.
ההמתנה במחלקת הריון בסיכון:
השהיה במחלקה יכולה להימשך עד מספר ימים ובמשך תקופה זו היולדת והעובר יהיו תחת השגחת הצוות הרפואי ויבוצעו הבדיקות הנדרשות כדי לוודא את חיוניות העובר ובריאות היולדת. תדירות הבדיקות הינה בהתאם למצב הרפואי של היולדת והעובר והן כוללות:
- ניטור דופק העובר.
- בדיקות אולטרסאונד.
- בדיקות דם ושתן.
- מעקב חום, דופק ולחץ דם.
- ייעוץ של רופאים ממקצועות אחרים במידת הצורך.
- ביקור רפואי יומי.
בכל מקרה של צורך רפואי דחוף, היולדת תועבר ישירות לחדרי הלידה לצורך יילוד. הדחיפות להשראת הלידה תקבע על ידי הרופאים לפי המצב הרפואי של העובר והיולדת.
המתנה להשראת לידה בבית:
כאשר סיבת השראת הלידה אינה מחייבת מעקב צמוד של היולדת והעובר, תתאפשר ליולדת המתנה בבית. יולדת הממתינה בבית ולא נקראה להשראת לידה, תגיע בבוקר שלמחרת להערכה חוזרת ולקביעה חוזרת של דחיפות השראת הלידה.
שיטות להשראת לידה:
סוג השראת הלידה יקבע על ידי הרופאים בהתאם לתנאי צוואר הרחם ולסיבה בעטיה הוחלט על השראת הלידה.
- הפרדת קרומים (סטריפינג) - פעולה הניתנת לביצוע בצורה ידנית על ידי מיילדת או רופא. הפעולה אפשרית רק כאשר צוואר הרחם פתוח לפחות ל-1.5 ס''מ ועלולה להיות כואבת. במהלך הפעולה מופרדים קרומי השק העוברי מדופן הרחם. פעולה זו גורמת לשחרור פרוסטגלנדינים, אשר גורמים להבשלת צוואר הרחם לקראת תהליך הלידה. סטריפינג הינו הליך בטוח ואיננו מחייב אשפוז בעקבותיו. לאחר הסטריפינג ייתכנו צירים לא סדירים ודמם נרתיקי שאינו מסכן את היולדת או את העובר.
- בלון - מדובר בצינור גמיש אשר מוחדר דרך צוואר הרחם לתוך חלקו התחתון של הרחם ובקצה הצינור נמצא בלון שמנופח ע"י נוזל. אם לא הופיעו צירים משמעותיים או שהבלון לא נפלט מעצמו תוך כ-12 שעות, הצוות הרפואי ירוקן את הבלון ויוציא את הצינור. פעולה זו מסייעת בהבשלה של צוואר הרחם לקראת המשך תהליך השראת הלידה. החדרת הבלון יכולה להתבצע במיון המיילדותי או במחלקת הריון בסיכון
- פרוסטגלנדינים - זוהי משפחה של תרופות אשר פועלות על צוואר הרחם וגורמות להבשלה וריכוך של צוואר הרחם והכנתו ללידה. בחדרי הלידה בהדסה משתמשים בשני סוגים: ג'ל (פרוסטין) או תכשיר בצורה של שרוך ארוך (פרופס). מתן פרוסטגלנדינים אפשרי רק בחדרי הלידה או ביחידת השראת הלידה.
- פקיעת קרומים - הרופא או המיילדת, משתמשים בפוקען פלסטיק בעל קצה חד המשמש ליצירת קרע קטן בשק מי השפיר וגורם לדליפת מי השפיר ולזירוז תהליך הלידה. התהליך הינו קצר ומתבצע בזמן בדיקה נרתיקית ואינו מכאיב. לאחר פקיעת הקרומים ניתן להמתין מספר שעות עד להתפתחות צירים טבעיים. פעולה זו מבוצעת אך ורק במיון המיילדותי או בחדרי הלידה ומחייבת ניטור עוברי אחריה. לאחר פקיעת הקרומים ניתן להמתין במחלקת הריון בסיכון עד להתפתחות לידה או עד שיתפנה מקום בחדרי הלידה להמשך השראת הלידה. בזמן ההמתנה מבוצע מעקב אחרי חיוניות העובר ובריאות היולדת.
- פיטוצין – תכשיר תרופתי אשר זהה להורמון הטבעי אוקסיטוצין המופרש באופן טבעי בגוף היולדת וגורם לצירי לידה. הוא ניתן כעירוי תוך-ורידי. הפיטוצין ניתן בצורה מבוקרת והדרגתית. הגברת מינון הפיטוצין מתבצעת עד להשגת האפקט הרצוי של צירים סדירים הגורמים לפתיחת צוואר הרחם ולירידת העובר בתעלת הלידה. במהלך מתן הפיטוצין יש צורך בניטור רציף של הדופק העוברי.
יש לדווח לאחות בכל אחד מהמקרים הבאים:
- כאבי צירים
- ירידת מים וצבעם
- שינוי בצבע המים
- הופעת דימום
- הפחתה בתנועות עובר
באיחולי הצלחה ולידה קלה ונעימה,
צוות חדר לידה והמחלקה להריון בסיכון