ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
משכב הלידה הוא פרק הזמן מתום הלידה ועד שישה שבועות לאחריה. בתקופה זו מערכות הגוף חוזרות למצבן שלפני ההריון. את הימים הראשונים של תקופת משכב הלידה עוברים במחלקת יולדות. להלן מספר נושאים הקשורים לתקופה זו:
לאחר הלידה יש הרגשת אושר והקלה עצומה שהלידה עברה בשלום ושהתינוק בריא ושלם. יחד עם זאת, המאמץ הפיזי והנפשי הכרוך בלידה גורמים לעייפות גדולה ולכן חשובה המנוחה.
בימים הראשונים ההפרשה דמית, בכמות קצת יותר גדולה מהדימום בימים הראשונים של המחזור החודשי. כעבור 3-4 ימים ההפרשה הופכת לבהירה יותר, אח"כ חומה ולבסוף לבנה. אם הדימום נראה לך מעל הרגיל או מכיל קרישי דם, יש להתייעץ עם האחות במחלקה. במעבר משכיבה לעמידה עלול להיות פרץ דם מוגבר מלווה בקרישי דם. זה דם שהצטבר ברחם ונפלט החוצה בעקבות שינוי התנוחה.
ברדתך מהמיטה בפעם הראשונה לאחר הלידה: בקשי את עזרת האחות. רצוי לקום בהדרגה וכדאי לשבת על המיטה עם רגליים מורדות במשך מספר דקות לפני המעבר לעמידה מלאה. בירידה לשירותים ולמקלחת רצוי להימנע מנעליים/קבקבים בעלי סוליה חלקה, כדי למנוע החלקה ונפילה.
התכווצויות ברחם.
לאחר הלידה הרחם ממשיך להתכווץ, על מנת לגרום לסגירת כלי דם שמונעת שטף דם וכן לחזרה הדרגתית של הרחם לגודלו הקודם. ככל שמספר ההריונות עולה, משקל התינוק גדול יותר ובהריון מרובה עוברים ההתכווצויות חזקות, ממושכות וכואבות יותר. כדאי לבקש מהאחיות משכך כאבים כל 4-5 שעות או לפי הצורך. גם ההנקה גורמת להתכווצויות ברחם: גירוי הפטמה גורם להפרשת פיטוצין, הורמון אשר גורם להתכווצויות השרירים בצינורות החלב (ועל ידי כך לזרימת החלב) וגורם גם לכיווץ הרחם ולדימום רב יותר.
משקלו הממוצע של התינוק בלידה הוא כ- 3 ק"ג ולכן צפוי שמעבר התינוק בתעלת הלידה ישפיע על האזור. אפילו אם אין תפרים, עלולה להיות הרגשת אי נוחות, כאב או צריבה באזור. חשוב לדעת איך לטפל באזור רגיש זה (גם כשאין חתך):
זה הזמן להירשם לסיור בחדרי הלידה של הדסה ולקורס הכנה ללידה במועדון יולדות הדסה >> להרשמה
אחוז לא קטן של נשים סובלות מטחורים בהריון, ובמיוחד לאחר הלידה. טחורים הם ורידים מורחבים סביב פי הטבעת, הגורמים לאי נוחות, לכאב ולקושי בישיבה. חשוב לדאוג לצואה רכה כדי למנוע את הצורך ללחוץ חזק בזמן פעולת המעיים.
הטיפול במחלקה נעשה על ידי נרות ומשחה הגורמים לכיווץ הטחורים והקלת הכאב, שטיפות מרובות של האזור, וניתן לקבל תרופה המרככת את הצואה.
בזמן השכיבה במיטה עדיף לשכב על הצד כדי להפחית את הלחץ על הטחורים, וכן אפשר גם לבקש משככי כאבים מאחות. מומלץ לבצע תרגילי קיגל שממריצים את מחזור דם באזור ומסייעים בספיגת הטחורים.
זוהי אחת הדרכים לשחרור עודף הנוזלים שהגוף צבר בזמן ההריון. כדאי למדוד חום כדי לוודא שסיבת ההזעה אינה חום. חשוב להחזיר לעצמך נוזלים על ידי שתייה מרובה, במיוחד אם את מניקה.
כולנו שמענו על "היום השלישי" בו חלק גדול מהאמהות מרגישות דכדוך קל, תשישות, עצבות, כאבים בכל הגוף והתפרצויות בכי "ללא סיבה". בדרך כלל תוך 48 שעות הדכדוך נעלם וההרגשה משתפרת. אם תוך שבועיים יש עדיין קושי להירדם, חוסר תיאבון, קושי לקום לתינוק או קושי בתפקוד בבית - חשוב להתייעץ עם רופא.
כדי להחזיר את כוחותייך וכדי שחלב האם יהיה מזין, יש לדאוג שהתזונה תכיל את כל אבות המזון והויטמינים. חשוב לאכול חלבונים וקלוריות בכמות מספקת, אבל אין צורך לאכול כמויות המספיקות לשניים! פירות וירקות טריים מוסיפים לבריאות. שתייה מרובה - אבל לא מוגזמת. שוקו, תה, קפה וקוקה קולה מכילים קפאין, לכן מומלץ לא להרבות בשתייתם. למרות המסורת כדאי להימנע משתית בירה שחורה, ובמיוחד אם את מניקה - הבירה מכילה הרבה גזים, הרבה סוכר והרבה קלוריות - ואינה מגבירה את כמות החלב.
מתקיימת בחדר הורות בהדרכת פיזיותרפיסטית פעמיים בשבוע בשעות הבוקר. לפני ההדרכה יש הודעה בכריזה.
מהו ניתוח קיסרי? לידה קיסרית הינה לידה של התינוק דרך חתך בדופן הבטן. ישנן מספר סיבות שבגללן הוחלט לסיים את ההריון בניתוח קיסרי. הסיבות לניתוח יכולות להיות הן ...