ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
מלבד מקרי חירום כמו דימום, חבלה או העדר תחושת תנועות עובר, שתי הסיבות הקלאסיות להגעה לחדר לידה הם צירים וירידת מים.
בשבועות האחרונים להריון, נשים רבות מרגישות צירים שאינם סדירים, בעיקר בשעות הלילה. זו דרכו של הרחם להכין את עצמו לקראת הלידה. הצירים יכולים להתבטא בהתכווצות לא מכאיבה של הבטן, בדומה לכאבי מחזור, או כלחצים בבטן התחתונה או בגב התחתון. צירים שאינם צירי לידה הם קצרים ולא סדירים, כלומר המרווחים ביניהם משתנים. לרב הם אינם כואבים מאוד, אם כי הם בהחלט לא נעימים.
צירי לידה אפקטיביים הם כואבים, במרווחים סדירים של כ 3-5 דקות, הנמשכים כדקה עד דקה וחצי בכל פעם, ועוצמתם הולכת ומתגברת. צירים כאלו מייצרים פתיחה ומחיקה של צוואר הרחם, ומבשרים על לידה קרובה. זהו גם הזמן המתאים להגיע לבית החולים.
עם הגעתך למיון, תחוברי למוניטור, ובהתאם לתדירות הצירים, תבדקי על מנת לבדוק האם את בלידה פעילה. זה הזמן ליישם את כל דרכי הקלה על כאבים שלמדת בקורס הכנה ללידה. התנועות, הנשימות והעיסויים.
במידה ואת בלידה פעילה, תיכנסי לחדר לידה, ואם עדיין הפתיחה לא גדולה, תוכלי להסתובב, להתקלח ולהמתין, עם המון סבלנות, לאירוע המשמח.
לידה המתחילה בירידת מים, לפני תחילת הצירים, מתרחשת באחוז לא מבוטל מהלידות. אצל נשים מסוימות ירידת המים מתרחשת לפני הלידה ואצל אחרות רק במהלך הלידה או בסופה.
בניגוד למה שרואים בסרטים, במרבית המקרים ירידת מים מתחילה בטפטופים, ויכולה לבלבל עם בריחת שתן. יחד עם זאת, קיימים מקרים רבים בהם ירידת המים מתחילה כשיטפון. כאשר קיים חשד לירידת מים, קיימות מספר שיטות לאמת זאת:
שיטת המיילדות – קחי בד כהה כלשהו, הניחי בתוך התחתונים והסתובבי שעה. אם תמצאי כתם גדול על הבד, סיכוי גבוה שזו ירידת מים.
ניתן לרכוש בבית מרקחת פד מיוחד לבדיקה ביתית. זיהוי ודאי בבית החולים.
מאד חשוב לשים לב לצבע המים. הם חייבים להיות צלולים לחלוטין, בגוון בהיר ובעלי ריח זרע עדין.
אם המים ירדו נקיים וצלולים, ניתן להמתין שעה בבית לפני היציאה לבית החולים. מים דמיים עם ריח חריף, או מים עכורים (מקוניאליים), כלומר מכילים את הצואה של התינוק, עשויים לרמז על מצוקה עוברית. במצב זה יש להתארגן ולצאת מיד לבית החולים. בירידת מים מוקדמת- ירידת מים המתרחשת לפני שבוע 37, יש להגיע מייד לבית החולים.
גם כאן תחוברי למוניטור, אך בשל החשש לזיהום, ישתדלו לבדוק אותך כמה שפחות בבדיקה נרתיקית. יחד עם זאת חשוב, לפחות פעם אחת, לדעת האם את כבר בלידה פעילה, כלומר עם פתיחה ומחיקה של צוואר הרחם. לא מזיק להזכיר לצוות לבדוק אותך כמה שפחות. זו בסופו של דבר הלידה שלך ולא שלהם. זה גם הזמן למסור לצוות האם את נשאית לחיידק בשם GBS) Group B Streptococcus) במידה ונבדקת בשבועות ההיריון האחרונים.
בכל מקרה של ירידת מים, גם אם עדיין אין לך צירים, תמיד תתבקשי להישאר בבית החולים, וסביר להניח שיומלץ לך לעשות זירוז כדי לקדם את הלידה (במידה ועדיין לא התפתחו צירים עצמוניים). ברוב המקרים גם תקבלי אנטיביוטיקה לאחר מספר שעות (12 או 18, תלוי בבית החולים) כדי להימנע מזיהום.
חשוב לזכור שההחלטה על זירוז לידה היא לחלוטין שלך, והרופא רק ממליץ על כך. קחי בחשבון שיתכנו מקרים בהם לידה ספונטנית יכולה להתפתח 24 ואפילו 48 שעות לאחר ירידת מים, ובזמן זה את נשארת מאושפזת בבית החולים.
לקריאה נוספת על לידה מוקדמת >>
ניטור עוברי הוא כלי המסייע לעקוב על מצבו וחיוניותו של העובר במהלך ההיריון והלידה. הניטור נעשה באמצעות מכשיר אולטרה סוני הקולט את דופק לב העובר ברחם, משמיע אותו בעזרת מגבר ורושם תרשים על הנייר, וכן רושם את תדירות ומשכו של כל ציר.