ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
העדשה הבריאה של האדם הנה שקופה, ותפקידה הוא מיקוד קרני האור על הרשתית כדי שתתקבל תמונה חדה וברורה של האובייקט עליו מסתכלים. הקטרקט הוא הופעת עכירות בעדשת העין. עכירות העדשה מקשה על מעבר האור דרכה וכתוצאה מכך מתקבלת תמונה מטושטשת. הדבר דומה להסתכלות דרך חלון מלוכלך, ובמצבים מתקדמים של קטרקט, כמו דרך ווילון. עכירות זאת בעדשה מתפתחת לרוב כחלק מתהליך ההזדקנות, אך היא יכולה להיות גם תוצאה של פגיעה בעין, מחלות מסוימות או כתוצאה מנטילת תרופות מסוימות. כמו כן, גורמים גנטיים עלולים להשפיע על קצב התפתחות הקטרקט. קיים חוסר ידע רב בנוגע לקטרקט.
הקטרקט:
טשטוש ראיה שאינו מלווה בכאב
הגורם השכיח ביותר קשור בהזדקנות העין. גורמים אחרים הם:
בדיקה מקיפה ע"י רופא העיניים שלך יכולה לאבחן את קיומו של הקטרקט ואת חומרת מצבו. בבדיקה זו ניתן לאבחן גם הימצאותם של בעיות אחרות שעלולות לסכן את הראיה, בנוסף למחלת הקטרקט, ובמיוחד בעיות ברשתית ובעצב הראיה. במידה וקיימות בעיות נוספות, יתכן והן לא תאפשרנה, לאחר הסרת הקטרקט, לשיפור משמעותי בראיה.
קצב התפתחות הקטרקט שונה מאדם לאדם, ולעיתים גם בין שתי העיניים של אותו האדם. שכיח מצב בו הקטרקט מופיע באופן מתקדם יותר באחת העיניים. מרבית מקרי הקטרקט הנובעים מהזדקנות העין מתפתחים בהדרגה לאורך תקופה של שנים. קטרקט אצל חולי סוכרת ואצל אנשים צעירים מתאפיין, לעיתים, בהתפתחות מהירה יותר, לאורך תקופה של חודשים.
את הקטרקט ניתן להסיר אך ורק ע"י ניתוח. אין שום אפשרות להסירו באמצעות תרופות או לייזר (קיים בלבול רב בנושא זה, וחולים רבים מאמינים כי ניתן לתקן קטרקט בלייזר, אך אין הדבר כך). אם הסימפטומים של טשטוש הראיה קלים יתכן ושינויי בעדשות המשקפים הוא כל מה שצריך לבצע כדי לחזור לאורח חיים תקין. כאשר יחריף הקטרקט בעתיד יהיה צורך לנתחו. לא קימות תרופות, תחליפים תזונתיים, פעילות פיזית או מכשירים אופטיים שהוכחו כמונעים או מרפאים קטרקט. הגנה מאור השמש ע"י משקפי שמש או משקפי ראיה המסננים את קרני ה- U.V. יכולה לעזור במניעת התפתחות הקטרקט או האטת התהליך.
שים לב כי אין תרופות, משקפיים או תרגילים שיגרמו להעלמות הקטרקט. הטיפול היחיד הוא ניתוח להסרתו. רופא העיניים שלך יוכל לומר לך עד כמה מתקדם הקטרקט בכל אחת מעיניך.
כדאי לשקול ביצוע ניתוח קטרקט כאשר החלשות הראייה מפריעה לקיום אורח חיים תקין. אין צורך לחכות עד שהקטרקט "יבשיל" על מנת להסירו. עליך לקבוע את מועד ביצוע הניתוח ע"פ צרכי הראיה שלך. עליך להחליט: האם ראייתך מספיקה לשם ביצוע עבודתך? לנהיגה בטוחה? האם אתה קורא וצופה בטלוויזיה בנוחות? האם ראייתך מספקת על מנת לבצע פעילויות יום יומיות כגון בישול, קניות ונטילת תרופות. בהתבסס על התשובות לשאלות הנ"ל החולה ורופא העיניים יקבעו את המועד המתאים לניתוח.
לפני הניתוח
במידה והחלטת, ביחד עם רופא העיניים שלך, כי הגיע הזמן להסיר את הקטרקט, יקבע לך תאריך לניתוח. לקראת הניתוח העין שלך תימדד על מנת לקבוע איזו עדשה תושתל בה.
הניתוח מבוצע לרוב תחת הרדמה מקומית, על בסיס אשפוז יום (ללא שינה בלילה במחלקה לאחר הניתוח). לפני הניתוח יורחב האישון בעין המנותחת ותולבש בבגדי חדר ניתוח. הניתוח מתבצע תחת הרדמה מקומית של העין, כך שתהיה ער במהלך הניתוח. העין השנייה תהיה מכוסה במהלך כל הניתוח. ייתכן ותוכל להבחין בעין המנותחת בשינויים באור ובתנועות, אך לא תוכל לראות את הניתוח בזמן שהוא מתבצע. במהלך הניתוח העין מוחזקת פתוחה כך שאין חשש לסגירתה בזמן הניתוח. בתחילה העין תנוקה ותחוטא ואחר-כך תכוסה בסדין סטרילי. כל שעליך לעשות הוא לשכב בשקט, ליהנות מהמוסיקה, ולאפשר למנתח לבצע את הניתוח על הצד הטוב ביותר.
המנתח ישתמש במיקרוסקופ לביצוע הניתוח ותוך הסתכלות במיקרוסקופ מבצע חתך קטן בעין. העדשה העכורה נשברת ונשאבת ובמקומה מושתלת עדשה פלסטית מיוחדת. לאחר מכן המנתח יסגור את החתך, ובמידת הצורך יוסיף תפרים לסגירת החתך. בתום הניתוח העין תכוסה בתחבושת. לאחר שהות קצרה באשפוז-יום תשוחרר לביתך ותתבקש לבוא לביקורת ראשונה למחרת בבוקר.
שימוש בלייזר אינו מהווה בד"כ חלק מניתוח הקטרקט, זאת למעט חלק קטן בתחילת הניתוח אותו ניתן לבצע בלייזר. ברם, נכון להיום לא הוכח יתרון לשיטה זו על פני השיטה הקיימת ולכן עדיין לא נכנס השימוש בלייזר בניתוח הקטרקט הראשוני לשגרה. בכל מקרה נדגיש שגם במרכזים בהם נעשה שימוש בלייזר בניתוח הקטרקט הראשוני, מדובר בחלק קטן מאד מהניתוח - חיתוך קופסית העדשה, חלק האורך מספר שניות גם בשיטה הסטנדרטית. מאידך, הקרום האחורי של העדשה עלול לאבד את שקיפותו מספר חודשים או שנים לאחר הניתוח המקורי. במידה ועכירות זו גורמת לטשטוש הראיה ניתן להסיר את העכירות הזו באמצעות לייזר. טיפול זה נקרא לעיתים הסרת קטרקט משני, אולם אין זה קטרקט, אם כי עכירות משנית של קופסית העדשה.
אחוזי ההצלחה בניתוח הסרת הקטרקט מצוינים, ובמרבית המקרים הראיה משתפרת כתוצאה מהניתוח. בארה"ב, מעל מליון אנשים עוברים ניתוחי הסרת קטרקט בכל שנה, ומתוכם כ- 95% עוברים את הניתוח ללא סיבוכים משמעותיים. אצל חלק קטן מהחולים ייתכנו בעיות. חשוב לציין כי ניתוחי קטרקט בחולי גלאוקומה הנם לרוב מורכבים יותר. אם זאת, בידיים מנוסות התוצאות של ניתוחי קטרקט בחולי גלאוקומה אף הן מצוינות. אם זאת, חשוב שתהיה מודע לכך שיתכנו סיבוכים במהלך הניתוח ולאחריו. במידה ולאחר הניתוח תרגיש בבעיה כל שהיא, אל תהסס לפנות אל מרפאת העיניים בהקדם האפשרי!
סיבוכים נדירים שעלולים לקרות באחוז נמוך מהמקרים, ולפגוע בראיה :
במידה וקיימות מחלות נוספות בעין המנותחת, ייתכן וגם לאחר הניתוח ראייתך לא תשתפר במידה רבה. מחלות עיניים אחרות כגון ניוון של המקולה (מרכז הראיה), גלאוקומה קשה וסוכרת ברשתית, עלולות להגביל את ראייתך לאחר הניתוח. במקרים בהם קיימות בעיות כגון אלו, הרופא המנתח יסביר לך את היתרונות והחסרונות בביצוע ניתוח קטרקט.