פעילות היחידה לגידולים הנוירואנדוקריניים: אבחון, סוגי טיפול, מעקב.
גידולים נוירואנדוקריניים הם קבוצת גידולים נדירה והטיפול יכול להיות מורכב ודורש הכשרה וניסיון כדי לאבחן במדויק ולטפל באופן מיטבי בסוגים השונים של הגידולים הללו.
האלמנט המרכזי של יחידה לגידולים נוירואנדוקריניים בהדסה הוא שיתוף פעולה במסגרת הדיונים שמתקיימים בין מומחים מצוות רב-תחומי
(Multidisciplinary Team –NET MDT). במהלך הדיונים שמתקיימים בתדירות קבועה, מומחים מתחומים שונים מביאים על השולחן את הידע הייחודי לתחום שלהם כדי לספק את האבחנה והטיפול המיטבי.
אבחנה:
אבחנה מוקדמת יכולה להוביל לפרוגנוזה טובה יותר עבור מטופלים, אך כיום, רוב ה- NETs הם מאובחנים בשלב מאוחר, כאשר המחלה כבר מפושטת לחלקים אחרים של הגוף. למרות שבמקרים אלה ריפוי מלא אפשרי רק לעתים נדירות, ניתן לשלוט בסימפטומים של המחלה עם טיפול מתאים.
לצורך האבחנה ניתן להיעזר במספר בדיקות: ביופסיה לצורך אבחנה פתולוגית שנעשית ע"י רופא פתולוג מומחה לגידולים נוירואנדוקריניים; בדיקות הדמיה ( סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT), סריקת תהודה מגנטית (MRI),
בדיקות הדמיה פונקציונליות המתבססות על מאפיינים ייחודיים של תאים נוירואנדוקריניים, כגון: Ga68 DOTATATE PET/CT, F-DOPA PET/CT, MIBG scan,
בדיקות אנדוסקופיות; בדיקות מעבדה כולל לסמנים אופייניים ; אבחון גנטי וכו'.
טיפול:
- לאחר אבחון נבנית תוכנית טיפול מקיפה שמבוססת על סוג הגידול, שלב המחלה, מצבו הכללי של החולה ומחלות הרקע, ועוד. להלן כמה אפשרויות טיפול נפוצות עבור גידולים נוירואנדוקריניים:
- ניתוח לכריתת הגידול הראשוני הוא לעתים קרובות הטיפול העיקרי במטופלים עם מחלה מקומית. מטרת הניתוח היא להסיר לחלוטין את הגידול, כולל בלוטות למפה באזור. ניתוח עשוי גם להיות אופציה עבור מטופלים עם מחלה מתקדמת, כדי לעזור להקל על הסימפטומים או לצורך תיקון סיבוכים של תסמונת קרצינואיד כגון ניתוחי החלפת מסתמים במטופלים עם .Carcinoid Heart Disease
- טיפול תרופתי - יכול לכלול תרופות מסוג אנאלוגים לסומטוסטטין (SSA) (Octreotide או (Lanreotideשמטרתם הפחתת הפרשה הורמונלית מתאי גידול ועיכוב גדילת הגידול ; תרופה ע"ש Xermelo (טלוטריסטט אתיל), בשילוב עם טיפול באנלוגים לסומטוסטטין (SSA), ניתנת לתסמונת קרצינואיד בלתי נשלטת עם טיפול SSA במינון מקסימלי; טיפול ממוקד (Targeted therapy) הוא טיפול בתרופה המכוונת כנגד החלבונים או סביבת הרקמות שתורמים לצמיחה או\ו להישרדות של תאי הגידול. סוג זה של טיפול חוסם את הצמיחה והתפשטות תאי הגידול תוך הגבלת הנזק לתאים בריאים. ביניהם נכללים: Everolimus ( Afinitor) תרופה המעכבת את האנזים mTOR (חלבון מרכזי בתהליכי התמיינות וחלוקת התא). תרופה נוספת היא Sunitinib ( Sutent) המעכבת טירוזין קינאז (Tyrosine kinase) שהוכיחה הארכת הישרדות ללא התקדמות (Progression-free survival) בחולים עם גידול נוירואנדוקריני שמקורו בלבלב.
- טיפולי קרינה ממוקדים: טיפול בקרינה משמש בדרך כלל כאשר גידול נוירואנדוקריני התפשט או נמצא במיקום שלא ניתן להוציאו בניתוח.
- (PRRT Peptide Receptor Radionuclide Therapy ( - זהו טיפול ייחודי לגידולים נוירואנדוקריניים אשר מבטאים קולטנים לסומטוסטטין בצפיפות גבוהה על גבי תאיי גידול. באמצעות מתן אנאלוג לסומטוסטטין הקשור לאיזוטופ רדיואקטיבי (177Lutetium Dotatate) מתאפשר טיפול קרינתי ממוקד לתאי הגידול. הטיפול כולל בדרך כלל 4 מחזורים של מתן החומר הרדיואקטיבי בהפרש של בין 6-8 שבועות. הטיפול מתבצע במחלקה אונקולוגיה, בחדר בידוד ייעודי בו ישהה המטופל בכל ימי האשפוז .
- (SRS) Stereotactic Radiosurgery הינו טיפול בו ניתנת קרינה במנות קרינה גבוהות וממוקדות לגידול כך שנגרם נזק מינימלי לרקמות הסובבות.
טיפולים ממוקדים לגרורות בכבד בגישה זעיר פולשנית:
- Transarterial chemoembolization (TACE) – טיפול בו תרופות כימותרפיות מוזרקות באופן סלקטיבי דרך צנתר לתוך עורק המספק ישירות את הגידול בכבד. טיפול זה בעל פוטנציאל לתקוף את הגידול גם על ידי חסימת אספקת הדם לתאי הגידול ולגרום הרס ישיר על ידי הספקת תרופות כימותרפיות לתאי הגידול.
- Selective Internal Radiation Therapy (SIRT) – טיפול קרינה ממוקד לגרורות בכבד על ידי חלקיקים פולטים קרינה (SIR-Spheres®).
טיפול לגידולים נוירואנדוקריניים לבלב בגישה זעיר פולשנית:
- שיטה מתקדמת הנקראת EUS guided Radiofrequency Ablation. טיפול אנדוסקופי בגידולי בלבלב על ידי שימוש בטכנולוגיה חדשנית של אבלציה בגלי רדיו. טכניקה מתבססת על מכשיר אנדוסקופי עם מתמר אולטרה סאונד דרכו מוכנסת המחט. באמצעות מכשיר RFA המחט צורבת רקמה גידולית ברגע שהיא בתוך הגידול.
מעקב:
מרווחי המעקב משתנים בהתאם למצב הקליני של המטופל ודרישות הטיפול. בדרך כלל כל 3-6 חודשים בהתחלה ובהמשך כל 6-12 חודשים.