נגישות

PMS - תסמונת קדם ויסתית

PMS - Premenstrual Syndrome תסמונת קדם ויסתית, או לחץ קדם וסתי  (Premenstrual Tension) היא מקבץ של סימפטומים פיזים ופסיכולוגים הקשורים לווסת החודשית הנשית. צורה זו של PMS יש אבחון פסיכולוגי משלה - הפרעה דיספורית קדם ויסתית.

כשאת שומעת על תסמונת קדם ויסתית / PMS ישר זה מתקשר לך למה שאת חווה לפני מחזור אך בעצם תסמונת PMS מתרחשת רק ל-5%-8% מאוכלוסיית הנשים בגיל פוריות עם סימפטומים קשים במיוחד עד כדי השפעה על היבטים שונים בחייהן שמגביל אותן בפעילות יום-יומית. לתבנית זו של PMS יש אבחון פסיכולוגי נפרד - PMDD, הפרעה דיספורית קדם ויסתית. חשוב לציין שבין 80%-95% נשים סובלות מסימפטומים קדם ויסתיים כל שהם אך לא בצורה החמורה. לצערנו לא נעשו מחקרים עקביים על תסמונת PMS ולכן זה מקשה על אבחון נשים ואין אנו יודעים כמה נשים בפועל סובלות מתסמונת PMS.

PMS - התסמינים:

מבחינה נפשית: רגישות יתר, נטייה לבכי מתפרץ, עצבנות, מתח, דיכאון, חרדה, נדודי שינה, עייפות, מצבי רוח משתנים, תנודות בחשק המיני, תחושת אי-שקט, קושי בריכוז, קושי בפגישת אנשים ורצון להיות לבד.

מבחינה גופנית: בטן נפוחה, כאבי בטן, עצירות, כאבי ראש, נפיחות או רגישות בשדיים מוגברת, אקנה, כאבי פרקים, כאבי שרירים עם זאת יש אור בקצה המנהרה, נשים אשר סובלות מ PMS חוות רק חלק מן התופעות. לרוב בצורה קבועה, אך בדרגות כאב משתנות מחודש לחודש.

ההגדרה הנפוצה לתסמונת PMS מחייבת הופעת תסמינים כשבועיים לפני קבלת הווסת, ונעלמים עם תחילתו במשך כמה מחזורים רצופים.

אבחון לתסמונת קדם ויסתית PMS:

כמו שקראתן קודם לכן, משום שאין מחקרים עקביים על נושא זה, האבחון של תסמונת PMS לוקח זמן. ניתן לפנות לרופא/ת המשפחה, לרופא/ת נשים או לפסיכיאטר. הרופא/ה יבקש מכן לתעד את הופעת הסימנים ולראות אם התסמינים מופיעים ברציפות במשך שני מחזורים רצופים. נוסף על כך יש לבדוק אם הסימפטומים מחמירים כאשר מועד המחזור מתקרב. וכמו שצוין קודם לכן התסמינים אמורים לחלוף בהדרגה תוך כמה ימים מקבלת המחזור.

כיצד ניתן לטפל ולהקל על PMS:

  • פעילות אירובית הוכחה כיעילה בכמה מחקרים
  • תרפיה תומכת המשלבת הרגע, עידוד וייעוץ מושכל
  • תרופות נוגדות דיכאון
  • גלולות נגד הריון משפיעות לטובה על עוצמת התסמינים

למידע נוסף על התקן תוך רחמי