נגישות

למי מיועדת בדיקת קולפוסקופיה?

בדיקות סקר למצבים טרום ממאירים בצוואר הרחם כמו בדיקת הפאפ ובדיקת ה-DNA לוירוס הפפילומה חשובות למניעת סרטן צוואר הרחם. במקרה שבו התוצאות של הבדיקות האלה לא תקינות, או אם האישה סובלת מתסמינים כמו דמם נרתיקי לאחר קיום יחסי מין, או כאשר הרופא המטפל מתרשם מנגע בצוואר הרחם, ניתן לבצע בדיקת קולפוסקופיה. זוהי בדיקה של צוואר הרחם תחת מיקרוסקופ מגדיל, במהלכה קיימת אפשרות לדגום (ביופסיה) כל איזור שנראה חשוד.

לא כל אישה עם פאפ שאינו תקין/ בדיקה חיובית לנגיף הפפילומה זקוקה לטיפול. לעיתים כל שנדרש הוא מעקב בלבד. בדיקת הקולפוסקופיה מסייעת באבחון אותן נשים שזקוקות לטיפול כדי לתת להן מענה מהיר ומיטבי.

מהלך בדיקת קולפוסקופיה בהדסה עין כרם

השלב הראשון בבדיקה הוא החדרת ספקולום לנרתיק. זהו מכשיר שמרחיב מעט את הנרתיק כדי לאפשר לרופא/ה לראות את פנים הנרתיק וצוואר הרחם. בהמשך, בעת הבדיקה, משתמשים בחומץ (חומצה אצטית) ו/או לוגול, הצובע איזורים חשודים על פני הצוואר ומאפשר לבודק לראות מה היקף הנגע החשוד ומיקומו. בשלב זה ייתכן שהנבדקת תרגיש מעט קור בנרתיק ותחושת צריבה קלה.

הגודל של הנגע, מהירות ואופן הצביעה בלבן מסייעים לבחור את מיקום הביופסיה (דגימת פיסת רקמה) הרצוי. ביופסיה נעשית לרוב ללא הרדמה מכיוון שהיא גורמת אי נוחות בלבד ללא כאב. המידע שיתקבל מהביופסיה לאחר בדיקה פתולוגית, יאפשר להבין כמה חמור הנגע והאם יש צורך לטפל בו. כאשר הנגעים הללו מאותרים בזמן ומטופלים כראוי ניתן למנוע התפתחות של סרטן צוואר הרחם.

במקרים מסויימים יהיה צורך לדגום את החלק הפנימי של צוואר הרחם (endo cervical curretage), פעולה שיכולה לגרום למטופלת תחושה של התכווצויות לזמן קצר בלבד.

לאחר לקיחת הביופסיה, נשתמש בחומר מיוחד (silver nitrate) לעצירת הדימום. שימוש בחומר זה עלול לגרום לתחושה של צריבה קלה. לאחר הפעולה ייתכן ותסבלי מהפרשות חומות/דימום בכמות קטנה למשך מספר ימים.