ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
השכיחות הגבוהה של עודף המשקל בקרב הילדים בישראל מצריך מודעות רבה מצד כל המעורבים בהרגלי חייו של הילד, ובראשם כמובן - ההורים. חשוב לדעת כי עודף משקל בילדים, כבר בגיל הצעיר, מגביר את הסיכון לתחלואה גופנית ונפשית בהמשך החיים. גם בילדים בעלי משקל גוף תקין, חוסר פעילות גופנית ותזונה לקויה בעלי משמעות בריאותית. על ידי הנחלת הרגלים בריאים כבר מהגיל הצעיר, מתרגל הפעוט לטעמים, לתנועה, להרגלי השינה ולקיומם של גבולות, כך שגדל בריא יותר, גופנית ונפשית
בהריון: "תכנות" העובר לחיים בריאים
אמנם את אחרי הלידה, במזל טוב, אך כדאי לדעת: הרגלי האם ההרה מועברים אל העובר המתפתח. ילודים לאמהות אשר היו פעילות בהריון הם בעלי כמות שומן גוף נמוכה יותר, הינם סקרנים יותר, ובעלי סיכוי גבוה יותר לגדול להיות ילדים פעילים. העדפות הטעם של התינוק דומות למזונות אשר אכלה האם בהריון, והדבר מיוחס למעבר הטעמים השונים, דרך מי השפיר, אל פיו של העובר. מידת העלייה במשקל של האם במהלך ההריון, נמצאת כקשורה עם סיכויו של הצאצא להיות בעל עודף משקל בגיל הילדות, ואף בחיים הבוגרים. לכן, אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית בהריון, יכולים כבר לשפר את סיכוייו של הילוד להיות פעיל ובריא.
החודשים הראשונים: תזונה
ישנם מדריכים רבים בנושא תזונת תינוקות. הנקה עד גיל 6 חודשים נמצאת כקשורה עם סיכון מופחת לעודף משקל בעתיד במספר מחקרים, אם כי המנגון אינו ברור דיו. כחלק מאורח החיים הבריא בגיל הרך, מומלצת הנקה בלבד, ובמרווחי זמן קבועים. זאת, על מנת לשמר את תחושות השובע והרעב של הילוד, וללמדו דחיית סיפוקים וכי "לא הכל בא בקלות בחיים". נשמע קצת אכזרי? החינוך לקיומם של גבולות בחיים מתחיל כבר בגיל הרך, ורק יעזור לילד במהלך ההתפתחות. ניתן להמשיל זאת לנוכחות מעקה של מרפסת, אשר אמנם מגביל את חירותנו, אך בוודאי מקנה בטחון. סגנון הורות סמכותי אך שקשוב לצרכיו של הילד, נמצא כקשור עם סיכון מופחת באופן משמעותי לעודף משקל בקרב הילדים. בגיל 4 חודשים מתחילות טעימות המזון. כדאי לחשוף את הילד לירקות ולבשר, למעט בתיבול, ולדחות את החשיפה לפירות המתוקים. זאת, בכדי להרגיל את החיך לטעמים ה"שטוחים" יותר ולהגביר את הסיכוי להעדפת ירקות ופירות בעתיד. כדאי ככל האפשר להמנע ממשקאות מתוקים מכל הסוגים, שוב, על מנת לדחות את החשיפה לטעמים המתוקים הדומננטיים.
החודשים הראשונים: פעילות גופנית
כבר מהלידה, ניתן לבצע פעילות גופנית עם התינוק. פשיטה וכפיפה של הגפיים, בעדינות, היא "אימון בחדר כושר" לכל דבר. השכבת התינוק על הבטן בשעות הערנות תסייע להתפתחות שרירי פלג הגוף העליון, ואלו הן למעשה "שכיבות סמיכה". עם תחילת הזחילה, יש לעודד את הילד לתנועה עצמאית על יד חפצים מעודדי זחילה, כגון כדורים ומשחק משותף על השטיח עם הורה. כדאי לצמצם ככל האפשר את הרביצה בטרמפולינה מול מסך הטלביזיה. גם בהמשך, כשהילד הולך כבר, יש לעודדו להליכה עצמאית ולמשחק בגן השעשועים ובבית, במקום ישיבה בעגלה. חוגי הפעילות לגיל הרך מקנים מסגרת פעילות גופנית (גם לאמא) ומסייעים לפיתוח מיומנויות גופניות שונות.
החודשים הראשונים: שינה
מעניין כי הן בגיל הינקות והן בגילאים המבוגרים יותר, ישנו קשר בין משך השינה במהלך היממה לבין כמות השומן בגוף והסיכון לעודף משקל עתידי. קשה להמליץ על מספר שעות מוחלט, אולם ממחקרים בנושא נמצא שתינוקות אשר ישנים פחות מ- 12 שעות ביממה, או אשר בעלי קשיים בשינה, בעלי סיכון מוגבר לעודף משקל עתידי. לפיכך, יש להקפיד על "הגיינת שינה", ולסגל טקס קבוע של השכבה לישון ובשעות קבועות ככל האפשר.
לסיכום
חודשיו הראשונים של התינוק, הן ברחם והן מחוצה לו, יכולים להשליך על הרגליו לעתיד ועל הסיכון לפתח עודף משקל. כבר מגיל זה, יש להרגיל למסגרת ולגבולות, לתזונה עתירת ירקות ופירות תוך צמצום חטיפים ודברי מתיקה, ולשינה מספקת. כלים אלו יסייעו לו לגדול בריא יותר, הן גופנית, והן נפשית.