ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
ששת השבועות שלאחר הלידה, הם משך הזמן בו גופך מתחיל לחזור בעצמו, ואת אמורה להתחיל להחזיר לעצמך את כוחותייך. את הימים הראשונים תעברי כאן במחלקה, ואנו ננסה להקל עלייך ככל האפשר. בתום תקופה זו חשוב להיבדק על ידי רופא נשים.
לאחר הלידה יש הרגשת אושר והקלה עצומה שהלידה עברה בשלום, ושהתינוק בריא ושלם. יחד עם זאת, המאמץ הפיזי והנפשי הכרוך בלידה גורמים לעייפות גדולה ולכן חשובה המנוחה. כדי להחזיר את כוחותייך וכדי שחלב האם יהיה מזין, יש לדאוג שהתזונה תכיל את כל אבות המזון והוויטמינים. חשוב לאכול חלבונים וקלוריות בכמות מספקת, אבל אין צורך לאכול כמויות המספיקות לשניים! פירות וירקות טריים מוסיפים לבריאות. שתייה מרובה – אבל לא מוגזמת. שוקו, תה, וקוקה קולה מכילים קופאין, לכן מומלץ לא להרבות בשתיהם. במשך תקופת הנהקה יש להימנע מצריכת אלכוהול. בנוסף כדאי להימנע משתית בירה שחורה, אשר מכילים הרבה גזים, הרבה סוכר והרבה קלוריות – ואינה מגבירה את כמות החלב.
התופעות השכיחות שכנראה תתמודדי איתן:
בימים הראשונים ישנו דמם שהולך ונחלש בהדרגה. דמם לאחר הלידה יכול להימשך שישה עד שמונה שבועות, אם הדימום נראה לך מעל הרגיל או מכיל קרישי דם, יש להתייעץ אם האחות במחלקה. בזמן ההנקה ובמעבר משכיבה לעמידה עלול להיות דמם מוגבר המלווה לעיתים בקרישי דם, ביטוי להתכווצות הרחם ולפליטת הדם שהצטבר ברחם ונפלט החוצה.
לאחר הלידה הרחם ממשיך להתכווץ, ואי לכך, הדמם הולך ופוחת והרחם חוזר לגודלו המקורי. ככל שמספר ההריונות עולה, משקל התינוק גדול יותר, ובהריונות מרובי עוברים, התכווצויות חזקות, ממושכות וכואבות יותר. כדאי לבקש מהאחיות משכך כאבים כל 5-4 שעות או לפי הצורך. גם ההנקה גורמת להתכווצויות ברחם: גירוי הפטמה גורם להפרשת אוקסיטוצין, הורמון הגורם להתכווצויות השרירים בצינורות החלב (ועל ידי כך לזרימת החלב) וגורם גם לכיווץ הרחם ולדימום רב יותר.
פרינאום – האזור בין פתח הנרתיק לבין פי הטבעת. כיון שמשקלו הממוצע של התינוק בלידה הוא כ-3 ק"ג מעבר התינוק בתעלת הלידה משפיע על האזור. אפילו אם אין תפרים, עלולה להיות הרגשת אי נוחות, כאב או צריבה באזור. חשוב לדעת איך לטפל באזור רגיש זה גם כשאין חתך:
שטיפות מרובות במים ללא סבון
החלפת פד לעיתים קרובות, כל שעתיים עד שלוש בימים הראשונים
לנגב את האזור תמיד מלפנים לאחור (מכיוון הנרתיק אל פי הטבעת) כדי למנוע העברת זיהום אפשרי מאזור פי הטבעת, ובמיוחד לאחר פעילות מעיים
שיטות להקלת הכאב – אמבטיות במים פושרים או חמימים, קרח מקומי, יבוש המקום בזהירות, ישיבה על כרית רכה ונטילת משככי כאבים. אם המקום בצקתי אפשר לבקש מהאחות פד סופג במגנזיום, אשר סופג את הבצקת ומקל על כאב. ישיבה על גלגל גומי עשויה ליצר מתח מיותר באזור התפרים, לכן יש להימנע ממנה.
כיס שתן מלא עלולים לגרום לאי נוחות, להפריע לכיווץ הרחם ולגרום לדימום מוגבר, לכן חשוב לרוקנו תוך 8 שעות מהלידה. האחות תעזור לך לרדת מהמיטה ותלווה אותך לשירותים. במקרים מעטים יש צורך להכניס צנטר (קטטר) לכיס השתן כדי לרוקנו. לנשים להן הוכנס צנטר בעקבות אלחוש אפידוראלי בלידה, יושאר הצנטר עד חזרה מלאה של התחושה.
נשים רבות חוששות ללכת לשירותים כדי שהתפרים לא יפתחו. אל תחששי מכך, זה לא קורה! כדאי שלא יעברו יותר מ- 48 שעות מהלידה בלי שתהיה פעולת המעיים הראשונה. אם עבר הזמן וטרם הייתה יציאה, אנא ידעי את האחות. חשוב לשתות הרבה כדי להחזיר נוזלים שהגוף מאבד בזמן הלידה. פירות וירקות טריים, צימוקים ופירות יבשים אחרים, מיץ שזיפים וסובין- כל אלה מקלים על פעולת מעיים ואפשר להביאם מהבית
אחוז לא קטן של נשים סובלות מטחורים בזמן ההיריון, ובמיוחד לאחר הלידה. טחורים הם ורידים מורחבים סביב פי הטבעת, הגורמים לאי נוחות, לכאב ולקושי בישיבה. חשוב לדאוג לצואה רכה כדי למנוע את הצורך ללחוץ חזק בזמן פעולת המעיים. הטיפול במחלקה נעשה על ידי נרות ומשחה הגורמים לכיווץ הטחורים ולהקלת הכאב. מומלצות שטיפות מרובות של האזור. וניתן לקבל תרופה המרככת את הצואה.
זוהי אחת הדרכים לשחרור עודף הנוזלים שהגוף צבר בזמן ההיריון. כדאי למדוד חום כדי לוודא שסיבת ההזעה אינה חום. חשוב להחזיר לעצמך את הנוזלים על ידי שתייה מרובה, אם את מניקה.
תרגילי קיגל לחיזוק רצפת האגן ולהחלמה מהירה!
תרגילי קיגל מיועדים לכיווץ והרפיה של שרירי הפירנאום, העכוז ורצפת האגן. הם ממריצים את מחזור הדם באזור, מסייעים בספיגת הטחורים ובהחלמת הקרעים והחתך אם היה. התרגילים מחזקים את רצפת האגן ומסייעים במניעת דליפת שתן ובריחת גזים.
את מוזמנת להשתתף בהדרכה לפעילות גופנית על ידי פיזיותרפיסטית בחדר הורות. ההדרכות ניתנות אחת לשבוע בשעות הבוקר, וניתנת הודעה על כך בכריזה המחלקתית. הדרכה לחיזוק רצפת האגן ניתנת במחלקות
כשישה שבועות לאחר לידה או ניתוח קיסרי עלייך להגיע לבדיקה אצל רופא נשים. אם לאחר החזרה הביתה מופיעים אחד או יותר מהסימנים הבאים, יש להתקשר מיד למחלקה, לרופא נשים או לבוא לבית החולים לחדר מיון:
דמם בכמות גדולה, כשהפד ספוג לגמרי ונדרשת החלפתו אחד לשעה
הופעת קרישי דם גדולים
ריח חריף ולא נעים מההפרשה הנרתיקית
חום מעל 38 מעלות למשך יותר מ-24 שעות
בתוך השגרה המשפחתית החדשה, ובין המשימות המרובות שנוספו לך, חשוב שתמצאי כמה דקות ביום לחזק את גופך. התרגילים המומלצים כאן על ידי פיזיותרפיסטים, נועדו לחזק את שרירי רצפת האגן והבטן, לתרום ליציבה נכונה ולגרום לך להרגיש בריאה ורעננה יותר.