ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
מטרת חוברת זו היא לתת לכם מידע על פצע לחץ, דרכי מניעתו והטיפול. פצע לחץ עלול להתפתח בעיקר אצל חולים שאינם מסוגלים לנוע באופן עצמאי ומרותקים למיטה. פצע לחץ גורם לכאב וסבל רב למטופל וכרוך בהארכת משך האשפוז וההחלמה ולעתים אף במוות כתוצאה מזיהום או מסיבוכים אחרים. ניתן למנוע פצעי לחץ ולטפל בהם. חשוב שתהיו מודעים לגורמי הסיכון ובעיקר לדרכי המניעה, באמצעותם ניתן להפחית את הסיכון לפתח פצע לחץ.
צוות המחלקה עומד לשירותכם למענה על שאלות, להתייעצות ולתמיכה. אנא, פנו אלינו בכל הנדרש ונשמח לעמוד לשירותכם בכל פנייה ושאלה.
בברכה, צוות המחלקה
פצע לחץ הינו פגיעה הגורמת נזק לעור ולרקמות שמתחתיו, במיוחד באזורים בהם העצם קרובה לפני העור. הפצע נגרם כתוצאה מלחץ מתמשך על העור כנגד משטח קשיח כמו מזרון, מכשור, כורסא או כסא גלגלים. הלחץ הממושך פוגע בכלי הדם הקטנים המספקים חמצן ותזונה לשכבת העור. בשלב הראשון נגרם נזק שטחי לרקמת העור החיצונית שמתבטא באודם מקומי. במידה והלחץ המקומי נמשך, מתפתח נמק והרס כל שכבות העור עד לשכבת השריר ו/או העצם.
פצע לחץ עלול להתפתח בכל אזור בגוף במידה והוא נמצא תחת לחץ ממושך של משקל הגוף וכנגד עצם או גורמי לחץ קשיחים אחרים. מיקום פצע הלחץ תלוי בתנוחתו של המטופל וביכולתו לנוע. לדוגמא: מטופל ששוכב על גבו עלול לפתח פצעי לחץ בעכוז, בשכמות, בקרסוליים ובקרקפת. מטופל שיושב בכיסא גלגלים עלול לפתח פצעי לחץ באזור הכתפיים, המרפקים, האמה, הירך, הקרסוליים והעכוז.
בדיקה יומית של העור
הבדיקה צריכה להתמקד בעיקר באזורים הקרובים לעצם. בדיקה זו מאפשרת לכם לחשוף שינויים על פני העור כמו: אודם מקומי, שפשוף, שלפוחיות או פריחה.
שמירה על העור
חשוב לשמור על העור יבש, מאוורר ונקי מהפרשות שתן, צואה ו/או זיעה. יש למנוע יובש של העור באמצעות שימוש בתכשירים השומרים על לחות העור. יש להשתמש בהם ברחצה היומית ולאחריה. לחות העור מונעת יובש וסדקים בעור.
שינויי תנוחה
יש להקפיד על ביצוע שינויי תנוחה לפחות כל שעתיים. הדרכה בנושא תינתן על ידי הצוות הסיעודי במחלקה. יש לעודד את החולה להתנייד בהתאם ליכולתו.
בשכיבה חשוב שמראשות המיטה יהיו לכל היותר בזווית של 300, למעט במקרים של האכלה או צרכים אחרים (חשוב להקפיד שפרק זמן זה לא יעלה על שעה). הגבהה של מראשות המיטה מעבר לזווית של 300 גורמת להחלקת הגוף, לשפשוף ול"שבירת" רצף העור.
בישיבה על כורסא: יש לדאוג לתמיכה בכל חלקי הגוף כך שהישיבה תהיה יציבה, ללא אפשרות שהגוף יחליק והעור ישתפשף. יש להתאים באופן אישי כרית מיוחדת לישיבה (אך בשום אופן לא להשתמש בגלגל דמוי כעך). אם החולה אינו יכול לנוע בכוחות עצמו – יש להגביל את הישיבה עד לשעתיים. יש לעודד את החולה, בהתאם למצבו, לזוז מצד לצד, או להתרומם אחת ל – 30 דקות.
חשוב להקפיד על תזונה עשירה בחלבון וקלוריות ולמנוע התייבשות. התאמת הכלכלה נעשית על ידי דיאטנית קלינית לאחר שהיא מבצעת הערכה תזונתית כוללנית.
פצע לחץ יכול להחלים, אך לעתים, מדובר בתהליך ממושך הדורש מעורבות של צוות רב מקצועי (כמו: אחות מומחית טיפול בפצע, רופא עור, פלסטיקאי, דיאטנית ועוד'), בשיתוף המשפחה והמטופל. חשוב שהמטופל / משפחתו ימסרו לרופא ולאחות את כל המידע הרפואי הנחוץ, כמו מחלות ובעיות בריאות שהמטופל סובל מהן, הטיפול התרופתי שלו, ומי יוכל לסייע בטיפול במקרה שהמטופל ישתחרר לביתו.
הטיפול בפצע מתמקד בביצוע כל הפעולות המיועדות למניעת פצעי לחץ ושפורטו קודם, כמו: מניעת לחץ והקפדה על תזונה מתאימה. בהתאם לחומרת הפצע מותאם טיפול מקומי כמו: ניקוי הפצע וחבישתו.
בהופעת אחד או יותר מהסימנים האלה יש לפנות באופן מיידי לצוות הרפואי.
סימני התפתחות פצע לחץ חדש: אודם, שפשוף או שלפוחית.
כאב - אם הינך חש כאבים באזור הפצע ו/או בזמן הטיפול בפצע, חשוב כי תדווח על כך לרופא ולאחות כדי שניתן יהיה לתת לך תרופות משככות כאבים. שחרור מכאב חיוני לרווחה האישית שלך ומסייע להחלמת הפצע.
סימני זיהום בפצע: במידה ופצע הלחץ ההתחלתי איננו מטופל מייד, יש חשש שהמצב יוחמר ויתבטא בסבל, כאב, זיהום ו/או סיבוכים אחרים.
ברוב המקרים הפצע מחלים בטיפול שמרני כפי שתואר קודם. פצעי לחץ גדולים ועמוקים מסכנים חיים ולכן, לעתים יש צורך בשיטות טיפול מורכבות יותר כמו ניתוח להסרת רקמות נמקיות.
המרפאה לטיפול בפצעים קשי ריפוי בהדסה עין כרם:
02-5842111 (זימון תורים) ימי שלישי: 09:00-13:00
בסניפי "יד שרה". סניפי הארגון נמצאים גם בבתי החולים של הדסה:
חולה עם פצע לחץ מדרגה 3 ומעלה, מוגדר כ"חולה סיעודי מורכב" והאשפוז באחריות ובמימון קופת החולים שלו. החולה ובני משפחתו נדרשים, בדרך כלל, לשלם השתתפות עצמית על אשפוז במסגרת בית חולים סיעודי. לבירור מלוא הזכויות יש לפנות לעובדת הסוציאלית במחלקה, דרך פנייה לאחות הראשית או לאחות אחראית המשמרת במחלקה.
החלמה מהירה
נכתב ואושרר על ידי: צ'רניקה צאושה וייטמן, אחות מתאמת פצעים
עריכת תוכן: טל עצמון מרכזת תחום פיתוח תוכן, המערך לאיכות ובטיחות
המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד. אושרר 2023 .