ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
התבשרתם כי לילדכם יש אפילפסיה ואולי תרצו לקבל מידע נוסף על כך. סביר להניח כי עבורכם מדובר במצב חדש אך כדאי שתדעו כי זו מחלה נוירולוגית שכיחה והיא יכולה להופיע ולהתקיים אצל אנשים בכל הגילאים. אפילפסיה מאופיינת בהתקפים אפילפטיים (פרכוסים) בלתי צפויים, ולכן יש צורך בטיפול תרופתי ומעקב וכן ביישום אמצעי בטיחות שונים. כמו כן, חשוב לדעת שקיימת חוסר מודעות והבנה בציבור הרחב למחלה, אשר גורמים בעצמם לקשיים למטופל עם אפילפסיה.
בחוברת מידע זו, ניתן מידע ראשוני אודות המחלה, סיבותיה ותסמיניה, במטרה להעלות את המודעות לגביה וכן להדריך אתכם כיצד לנהל את החיים באופן המיטבי עם המחלה. חשוב להדגיש שהמידע הכתוב אינו מחליף שיחה וייעוץ רפואי עם איש המקצוע בתחום.
נשמח לענות לשאלות ולסייע בכל עת,
צוות מרכז האפילפסיה הרב תחומי
צוות היחידה לנוירולוגיה של הילד
אפילפסיה היא מחלה נוירולוגית המתאפיינת בנטיית יתר להתקפים אפילפטיים (פרכוסים) חוזרים. ניתן לאבחן אפילפסיה אם יש שני התקפים אפילפטיים או יותר שלא נגרמו על ידי מצב רפואי חריף אחר או אם יש התקף אחד כזה וממצאים בבדיקות המכוונות לסיכון יתר להמשך התקפים.
התקף אפילפטי הוא התפרצות יתרה חולפת וקצרה של הפעילות החשמלית במוח, הגורמת לשיבוש של התפקוד הרגיל. ההתקף הוא פתאומי, בלתי נשלט ובחלק מהמקרים גורם לאובדן של המודעות ולתנועות בלתי נשלטות. ישנם סוגים רבים של התקפים והסימנים עשויים להשתנות בהתאם לחלק המושפע של המוח. רוב ההתקפים נמשכים פחות ממספר דקות. להתקף האפילפטי יש התחלה, אמצע וסוף. אך שלבים אלו נראים אחרת אצל כל אדם ואדם, ולעיתים אינם כה גלויים לעין ויכולים להיות בלתי צפויים במהלכם.
התקף אפילפטי ופרכוס - שני המונחים משמשים לתאר פעילות חשמלית יתרה במוח. התקף אפילפטי נקרא לפעמים גם פרכוס. בחוברת מידע זו, נשתמש במונח התקף אפילפטי.
לא. חשוב להבדיל בין התקף אפילפטי שהוא חלק מאפילפסיה לבין פרכוסי חום המופיעים בילדות, שאינם מעידים בהכרח על מחלת האפילפסיה. כמו כן, ישנם מצבים הגורמים לפרכוסים תגובתיים כגון, חבלת ראש חריפה, זיהום מוחי, הפרעה במאזן המלחים בדם, כשל של הכבד או הכליה, שימוש בסמים, גמילה מאלכוהול או מתרופות ועוד, שאינם מעידים על אפילפסיה.
ביותר ממחצית המקרים, הסיבה אינה ידועה. כאשר כן ניתן למצוא את הסיבה, מדובר לרוב באחד מהגורמים הבאים:
למרות שמדובר לעתים בהפרעה מולדת או בפגיעה ישנה במוח, האפילפסיה עשויה להופיע בכל גיל.
נהוג להתייחס לא רק לביטוים של ההתקף עצמו, אלא גם לסימנים המופיעים לפניו ואלה הנמשכים אחרי סופו.
לפני ההתקף יתכן שיופיעו סימנים מקדימים הכוללים תחושות או שינויי התנהגות המתרחשים בתחילת הפרכוס או שעות ואפילו ימים לפני ההתקף. חשוב להבדיל בין פרודרום לבין אאורה:
פרודרום הוא שם לסימנים מקדימים המופיעים לעיתים זמן ארוך לפני התקף, כוללים לרוב תחושות כלליות, כמו למשל כאב ראש, סחרחורת, עצבנות יתר או חסר ריכוז, ומשמעותם לא לגמרי ברורה.
אאורה הוא שם לסימנים המופיעים בתחילת הפרכוס והם יכולים לכלול שינויים בראייה או בשמיעה, הופעת ריחות אופייניים כגון עָשָׁן שרוף, נימול ביד או ברגל, כאבי בטן, בחילה או רגשות עזים פתאומיים כגון חרדה ועוד מגוון תחושות שונות החוזרות על עצמן באופן זהה. מבחינת החולה, אאורה היא תחושה מקדימה לפרכוס הנמשכת לרוב שניות עד דקות בודדות, אך משמעותה הוא בעצם התקף אפילפטי מוקדי ללא שינוי מודעות וללא ביטוי מוטורי, המתרחש לפחות בחלק מהמקרים טרם התפשטותו של ההתקף לאזורי מוח הגורמים לתנועות או להפרעה במודעות.
ככלל, כדאי להכיר את הסימנים המקדימים להתקף כיוון שהם עשויים לסייע לשנות את הפעילות לפני כן, להקפיד בנטילת התרופות, לקחת תרופות "הצלה" ולנקוט צעדים כדי למנוע פגיעה.
נקרא גם השלב האיקטלי. זהו הזמן מהופעת הסימנים הראשונים (כולל אאורה) עד סוף פעילות ההתקף והוא נמצא במתאם עם הפעילות החשמלית החריגה במוח.
במהלך ההתקף יכולים להופיע סימנים שונים, כגון:
מומלץ שאנשים שעדים להתקף ישימו לב לפרטי התופעות ואף ינסו לתעד אותן במצלמה, על מנת להקל בהמשך על אבחון המחלה.
לאחר ההתקף ולפני שהילד חוזר לעצמו לחלוטין, ישנה בחלק מהמקרים תקופת התאוששות (נקראת גם פוסט-איקטלית). חלק מהילדים עייפים ולעיתים מבולבלים לאחר ההתקף. יש מצבים בהם מתאוששים מיד ואילו במצבים אחרים לוקח להם מספר דקות עד מספר ימים כדי לחזור לגמרי לעצמם.
סימנים נפוצים לאחר התקף
נהוג לחלק את סוגי ההתקפים האפילפטיים ל- 3 קבוצות על פי מקורם במוח: א. התקפים כלליים מלכתחילה, ב. התקפים מוקדיים, ג. התקפים ממקור בלתי ידוע. כל קבוצה כוללת התקפים בעלי ביטויים שונים, המתחלקים לתת-קבוצות נוספות על פי המעורבות בזמן ההתקף של תנועות בלתי רצוניות ושל הפרעה במודעות החולה לעצמו ולסביבה. דוגמאות של סוגי התקפים נפוצים מובאות בהמשך.
כאשר באים לאבחן אפילפסיה, יש לתת את הדעת לעצם האבחון של המחלה וגם לסוגי המחלה השונים ולבסוף לאפשרות לאבחן תסמונת אפילפטית ספציפית.
המטרה של הטיפול באפילפסיה הינה מניעה מוחלטת של ההתקפים האפילפטיים, תוך מזעור מרבי של השפעות הלוואי של הטיפול.
עמוד התווך העיקרי של הטיפול הינו תרופות נוגדות פרכוסים. התרופות המשמשות לטיפול באפילפסיה נקראות תרופות אנטיאפילפטיות ( antiepileptic drugs AEDs). אולם התרופות אינן מרפאות את המחלה, אלא מונעות את ההתקפים כל עוד החולה נוטל אותן, כלומר הן למעשה תרופות נוגדות התקפים (anti-seizures). קיימות מעל 30 תרופות המאושרות כיום לטיפול באפילפסיה.
חלק מהילדים סובלים מאפילפסיה בילדותם אך מבריאים ממנה בהמשך. מקובל לטפל תרופתית לפחות שנתיים מאז הפרכוס האחרון ואז לשקול אפשרות של הפסקה הדרגתית של הטיפול. ההחלטה על ניסיון להפסיק את התרופות הינה מורכבת ולוקחת בחשבון גורמים רבים כגון – גיל הילד, סוג האפילפסיה, מהירות התגובה לטיפול התרופתי, ממצאי ה EEG, ממצאי ה MRI ועוד.
חשוב לזכור כי 7 מתוך 10 אנשים עשויים להשיג שליטה מוחלטת על ההתקפים באמצעות תרופה אחת או יותר. אולם, 30% מהחולים הינם עמידים לטיפול התרופתי. כלומר, הם סובלים מהתקפים למרות שכבר ניסו לפחות 2 תרופות במינון מקסימלי. לחולים אלו, ישנן אפשרויות טיפול נוספות באמצעות ניתוחים, קוצבים חשמליים ואף טיפולים תזונתיים. אין צורך לנסות במשך שנים תרופות רבות כדי להגיע למסקנה כי מדובר באפילפסיה עמידה לתרופות ולכן חשוב לפנות לרופא מומחה באפילפסיה.
יש להשגיח על הילד עד שחזר לעצמו לחלוטין.
מרבית ההתקפים באנשים עם אפילפסיה אינם מצבי חירום רפואיים. ההתקפים מסתיימים בדרך כלל תוך 2-3 דקות וללא נזק ובדרך כלל אין צורך להגיע לחדר המיון. אבל, לעיתים יש סיבות טובות לקרוא לעזרה רפואית.
סיבות לקרוא לאמבולנס:
חשוב להיות פעיל ולנהל את הטיפול ככל האפשר כיוון שהדבר מוביל להצלחת הטיפול בהיבטים רבים. ישנן דרכים מגוונות לקחת חלק פעיל בטיפול. חשוב להגדיר עם הרופא מה הציפיות מהטיפול באופן גלוי. לעיתים מומלץ לקבוע פגישה במיוחד לצורך זה, ובה להעלות חששות, שאלות ולדון באפשרויות השונות לעומקן.
כאשר מאובחנים לראשונה עם אפילפסיה, חשוב לציין כאשר יש התקף, אם היה גורם אשר השפיע לדעתכם על הופעת ההתקף. באנשים עם אפילפסיה, ידוע כי החסרת מנות של תרופות נוגדות פרכוסים, עלולה לגרום להופעת התקפים. גם שינה לא טובה, עייפות קיצונית, בעיות בריאותיות או מתח רב מעלים את הסיכוי לקבלת התקף באנשים עם אפילפסיה. בילדים גם עליית חום בעקבות מחלה או מתן חיסון יכולה להביא לפרכוס. מומלץ לתת תרופות להורדת חום בזמן מחלה וסביב מתן חיסונים. רוב הילדים יכולים לקבל את כל החיסונים לפי התוכנית של משרד הבריאות, אך מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי ילדכם.
אלו מספר דוגמאות לזרזים להתקפים:
אם נראה לכם שישנם טריגרים המשפיעים על ההתקפים, כדאי לעקוב אחריהם ולוודא אם הם מתרחשים לעתים קרובות לפני ההתקפים. זה הזמן לבדוק אם ניתן להימנע מהטריגר. שתפו את אנשי הצוות הרפואי במידע חשוב זה ושוחחו עמם לגבי מה שניתן לעשות כדי למנוע או להפחית את הסיכון להתקף בדרך זו.
בנוסף, מומלץ:
ילדים ובני נוער הסובלים מאפילפסיה עלולים להרגיש מפוחדים, מודאגים, עצובים, או מדוכאים. יש הסוברים שלחץ נפשי קשור עם הופעת ההתקפים. כדי להפחית את הדחק והלחץ הנפשי:
כדאי לדבר עם הילדים לפי יכולתם להבין על תחושותיהם.
ניתן ליצור קשר עם העובדת הסוציאלית שלנו לצורך שיחות אישיות והצטרפות לקבוצות תמיכה להורים ובני נוער.
מעקב מסודר אחר ההתקפים והוסת יכול לעזור לגלות אם יש קשר בין המחזור החודשי להתקף.
לעולם אל תוותרו על השאיפה להגיע לשליטה מוחלטת בפרכוסים של ילדכם ואל תסתפקו בחיים עם התקפים. עליכם להיות פעילים ולודא שילדכם נמצא במעקב אצל מומחה לאפילפסיה בילדים אם עדיין יש התקפים או תופעות לוואי של תרופות.
ברוב רובם של המקרים לא. הסכנה העיקרית הינה חבלה בזמן פרכוס ולכן חשוב לדעת כיצד להפחית סיכון זה. החוק אוסר על חולי אפילפסיה לא מאוזנים (כלומר, שהיה להם פרכוס בשנה האחרונה) לנהוג. אם ילדכם מעוניין להוציא רישיון נהיגה יש לשוחח על כך עם הרופא המטפל.
SUDEP - בשנים האחרונות גדלה המודעות לתופעה הנקראת תמותה בלתי צפויה בחולי אפילפסיה (sudden unexpected death in epilepsy – SUDEP). שכיחות התופעה בילדים נמוכה מאוד (בערך 1-2 מקרים ל 10,000 שנות חיים) אך ישנם מספר גורמים המעלים את הסיכון כגון אפילפסיה לא מאוזנת, כישלון של מספר תרופות, גיל צעיר להופעת האפילפסיה (מתחת לגיל שנתיים) ולקויות שכליות. הכוונה לתמותה שלא בזמן פרכוס ובדרך כלל זה קורה בשינה. לא ברור מדוע קיימת התופעה ומדוע דווקא בשינה. על מנת להפחית את הסיכון, ההמלצה היא להקפיד על טיפול תרופתי, להשתדל להגיע לשליטה טובה בפרכוסים ולישון על הגב.
קיימים מגוון מוצרים שונים היכולים להתריע על פרכוס אצל ילדכם במקרה שהוא ישן בחדר אחר ויש לשקול את הצורך בשימוש בהם בהתאם לסוג הפרכוסים, גיל הילד, תדירות הפרכוסים ועוד.
בהתאם לסוג ההתקף, אפשר ליפול או להיפצע במגוון דרכים. חתכים, כוויות וחבלות שונות עלולות לקרות. פציעות חמורות יותר יכולות להתרחש במיוחד אם אין מודעות למה שקורה סביב.
מנעו טביעה ופציעות מהחלקה ונפילה בחדרי האמבטיה
בטיחות בזמן שינה
מנעו פציעות הנגרמות מנפילה
טיפול באפילפסיה בילדים נמשך שנים ואצל חלק מהילדים, אפילפסיה היא מחלה כרונית. הטיפול התרופתי מהווה פתרון עבור מרביתם אך לעתים הדרך לשליטה מלאה בפרכוסים ארוכה ודורשת השקעה. יש לזכור לתת את התרופה בזמן, לעקוב אחר ההתקפים ולאתר מה מעורר אותם.
רוב הטיפול מוטל על כתפי ההורים ובמתבגרים גם על כתפיהם. כמובן, הטיפול נעשה ביחד עם הצוות הרפואי. ישנם מספר כלים העשויים לעזור לכם בניהול הטיפול בילדכם.
מקורות מידע: https://www.epilepsy.com/learn/seizure-first-aid-and-safety/adapting-first-aid-plans/seizure-first-aid
מרכז האפילפסיה הרב תחומי – דרכי יצירת קשר
המרכז עוסק באבחון וטיפול בחולי אפילפסיה ובחקר המחלה. הצוות שלנו כולל רופאים מומחים באפילפסיה (בילדים ובמבוגרים), נוירוכירורגים, נוירו-רדיולוגיים, נוירופסיכולוגים, רוקחים, חוקרים, טכנאיות EEG, אחות מתאמת אפילפסיה ומזכירה. כלל אנשי הצוות של המרכז, בילדים ובמבוגרים, מקיימים ישיבה שבועית משותפת.
מכון ה EEG ומזכירות המרכז לאפילפסיה נמצאים במרכז רפואי הדסה עין כרם בקומה 6 במתחם המרפאה הנוירולוגית, בבניין המרפאות. חלק מהשירותים ניתנים במחלקות האשפוז, במרפאות אחרות ובמכוני הדימות.
ניתן לפנות בשאלות באמצעות המייל או הטלפון:
מייל של המרכז לאפילפסיה - [email protected]
טלפון מזכירות היחידה לנוירולוגיה של הילד 02-5844751 פקס: 02-5844751
טלפון מזכירות המרכז לאפילפסיה 02-6776940 פקס: 02-6777624
מענה אנושי ניתן בין השעות 8:00 – 14:00 בימים א-ה. בשאר הזמן ניתן להשאיר הודעות קוליות במענה הקולי או לשלוח פקס ומזכירת המרכז תחזור אליכם.
כתובות חשובות נוספות
איל – אגודה ישראלית לאפילפסיה (עמותת חולי האפילפסיה ובני משפחותיהם) - http://www.epilepsy.org.il
https://he-il.facebook.com/eyal.epilepsy
סניף ירושלים: רח' עבודת ישראל 4, 02-5000283
סניף תל אביב : רח' עמישב 21, 03-5379090
פקס: 02-5371044
הליגה הבינלאומית למניעת אפילפסיה (ארגון אנשי המקצועות הרפואיים המטפלים בחולי אפילפסיה) - http://www.ilae.org.il
אגודת האפילפסיה האמריקנית - https://www.epilepsy.com
משאבים נוספים
קצבת נכות – ישנם קריטריונים של הביטוח הלאומי לקבלת קצבת נכות על פי תדירות ההתקפים וסוגם. מומלץ לעיין במידע באתר האגודה הישראלית לאפילפסיה.
המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.