נגישות

ילדים/ות והורים/ות יקרים/ות שלום רב,

ערכנו עבורכם דף מידע בנושא מחלת הצליאק הכולל מידע לגבי האבחנה והטיפול במחלה והנחיות לאורח חיים בריא ולתזונה מתאימה. חשוב לעיין בהנחיות המיוחדות של משרד החינוך אשר צירפנו לדף המידע בכדי להבטיח השתלבות במערכת החינוך תוך מניעת סיכון בריאותי.

נשמח לעמוד לשירותך בכל פנייה ושאלה.

צוות המכון לגסטרואנטרולוגיה ילדים

מהי מחלת הצליאק?

צליאק (Celiac disease) היא מחלה של המעי הדק הנובעת מרגישות (אלרגיה) לחלבון בשם גלוטן, (שונה מאלרגיה למזון) הנקראת גם כרסת או דגנת. זוהי מחלה אוטואימונית תורשתית שבה הגוף תוקף את עצמו ונוצרת פגיעה במעי הדק ובאיברים נוספים.

מהן הסיבות להיווצרות המחלה?

שילוב של גורמים תורשתיים, חשיפה לגלוטן וקרוב לוודאי שגם גורמים סביבתיים נוספים מביאים להופעת המחלה. יחד עם זאת יצוין שהגורמים למחלת הצליאק אינם ברורים לחלוטין.

מהו הקשר בין מחלת הצליאק לגלוטן?

מחלת הצליאק מתבטאת בקושי או חוסר יכולת לעכל חלבון בשם גלוטן, הנמצא בעיקר במוצרי מזון המכילים קמח מחיטה, שעורה או שיפון (בעיקר לחם, פסטה ועוגיות). הלוקים במחלה אשר צורכים מזון המכיל גלוטן חווים תגובה אוטואימונית, שהיא תגובה של מערכת החיסון נגד הגוף ולא נגד פולש זר. תגובה זו גורמת נזק לדופן ולרירית המעי הדק ולחוסר יכולת לספוג חומרי מזון שונים.

מהם התסמינים וההשלכות של המחלה?

תסמיני המחלה כוללים כאבי בטן, תחושת נפיחות, שלשול, תת ספיגה וחסרים תזונתיים. לעיתים קרובות לא מופיעים שום סימנים הקשורים למערכת העיכול. לאורך זמן, הספיגה המופחתת של מרכיבי מזון שונים עלולה לגרום בין השאר למחסור בוויטמינים, הפוגע בתפקוד של מערכות שונות בגוף, לרבות מוח, מערכת העצבים ההיקפית, עצמות, כבד ואיברים חיוניים אחרים. עלול לגרום לעייפות, חולשה, כאבי ראש ואף תסמינים של הפרעת קשב וריכוז וחסר ויסות תחושתי ורגשי.

מהם הסיבוכים של צליאק?

ללא טיפול מתאים עלולה מחלת הצליאק לגרום למספר סיבוכים:

תת-תזונה - ליקוי בספיגת רכיבי תזונה חיוניים יביא לתת תזונה המתבטאת גם באיבוד משקל. תת-תזונה עלולה לגרום לעיכוב בגדילה ובהתפתחות של ילדים. למרות שלכאורה האדם/הילד עם צליאק צורך כמות מספקת של מזון, עדיין רכיבים חיוניים אינם נספגים ונפלטים דרך הצואה. מדובר בוויטמינים ומינרלים כדוגמת ויטמיןD , חומצה פולית וברזל.

איבוד סידן וירידה בצפיפות העצם - הפגיעה בספיגת חומרי מזון ומינרלים עלולה להוביל למחסור בסידן ובוויטמין .D כתוצאה מכך, עלולה להיגרם ירידה בצפיפות העצם (אוסטיאופורוזיס), מצב המותיר את העצמות חלשות ומועדות לשברים.

חוסר סבילות ללקטוז - הנזק המתמשך למעי הדק שנובע מהתגובה החיסונית נגד גלוטן, עלול להתבטא אצל חלק מהחולים גם ברגישות למזון שאינו מכיל גלוטן. חלקם עלולים לפתח רגישות ללקטוז (סוכר הנמצא בחלב ומוצריו). במקרה זה, יש להקפיד על כך שהתזונה תהיה נטולת לקטוז (בנוסף להיותה נטולת גלוטן). לאחר תקופה של תזונה נטולת גלוטן עשוי המעי להחלים ואז ניתן לשוב ולצרוך מוצרי חלב המכילים לקטוז.

סיכון מוגבר לסרטן - חולי צליאק שאינם שומרים על תזונה נטולת גלוטן חשופים לסיכון מוגבר ללקות בסוגים מסוימים של סרטן, לרבות סרטן המעי ולימפומה.

סיבוכים עצביים (נוירולוגיים – (נמצא קשר בין מחלת הצליאק לבין עלייה בשכיחות ההפרעות בתפקוד מערכת העצבים, לרבות פרכוסים ונזק עצבי (נוירופתיה).

מהו הטיפול המקובל?

הטיפול במחלת הצליאק הוא טיפול תזונתי, היינו הימנעות מוחלטת ממזון המכיל גלוטן במהלך כל החיים.

הקפדה מלאה על דיאטה נטולת גלוטן תביא להחלמת המעי וחזרתו לתפקוד במהרה.

האם ניתן לרפא את המחלה?

אין טיפול המרפא את מחלת הצליאק. אולם, הקפדה על תזונה מתאימה עשויה לתרום להשגת שליטה במחלה ולאפשרות לנהל אורח חיים רגיל.

אלו משאבים בישראל מומלצים לטובת חולי הצליאק?

ארגון זכויות הצליאק ע"ר

אתר אינטרנט: https://celiacrights.org.il/

אתר פייסבוק: צליאק – ללא גלוטן

פעילויות הארגון

קניות מרוכזות

חופשות נופש ללא גלוטן בבתי מלון

הפצת חומרי עזר להורים, גננות ומחנכים/ות במערכות החינוך

מהן ההנחיות של משרד החינוך להיערכות המוסד החינוכי לתלמיד עם צליאק?

על פי חוזר מנכ"ל משרד החינוך (הוראת קבע מס' 0112) הוגדר ש:

תלמידים החולים בצליאק אינם מוגבלים בשום פעילות פיזית ומפתחים בהתבגרותם אחריות אישית, שיקול דעת ומודעות להתנהגות נכונה בשל מחלתם.

התנהלות בשגרה

א. תלמיד החולה בצליאק יכול להשתתף עקרונית בכל פעילות לימודית או חינוכית במוסד החינוכי או בפעילות מטעמו, בהתאם למגבלותיו.

ב. על המוסד החינוכי לוודא, בשיתוף עם ההורים, שבכל פעילות חינוכית הכוללת חומרים או מזון המכילים גלוטן תימצא לתלמיד החולה בצליאק חלופה מתאימה - זאת כדי שהוא יוכל להשתתף בפעילות כשווה ולא ייפגע חברתית והפעילות לא תסכן את בריאותו. יש להקפיד על הימנעות משימוש בחומרים המכילים גלוטן גם בעבודות אמנות ויצירה וגם בפעילויות מיוחדות לקראת חגים ומועדים כגון אפיית עוגות, חלות וכד'.

ג. במוסדות חינוך שמתקיימת בהם הזנה יש לדאוג שהתלמיד החולה בצליאק יקבל מנה מותאמת לצרכיו, מגוונת בהרכבה וטעימה. התאמת המנה תיעשה בשיתוף ספק ההזנה.

התנהלות בפעילויות מיוחדות – בטיולים, במסעות

על המוסד החינוכי להיערך מבעוד מועד באופן שבכל פעילות מיוחדת, כגון טיולים, מסעות ובמסגרת של"ח, תתאפשר לתלמיד החולה בצליאק מנת מזון מותאמת לצרכיו.

הסברה וחינוך

על מנהל המוסד החינוכי לפעול להעמקת הידע והמודעות של עובדי ההוראה לגבי הימצאות תלמיד החולה במחלה כרונית, ובכלל זה מחלת הצליאק, בכיתתם, להטמעת ערכים חברתיים לסיוע לתלמידים אלה.

לעיו נוסף בהוראות משרד החינוך לגבי תלמידים עם צליאק:

להוראות משרד החינוך>> היכנסו

הערה: בצה"ל – צליאק לא מוריד פרופיל ומזכה את החייל באוכל מותאם ומקרר נפרד

מהי תזונה ללא גלוטן הנהוגה לטיפול במחלת הצליאק?

הטיפול בצליאק הוא טיפול באמצעות תזונה נטולת גלוטן. חשוב להקפיד על תזונה ללא גלוטן וגם תזונה ללא עלולה להכיל גלוטן

השמירה על התזונה צריכה להיות לכל החיים גם לאחר שתסמיני המחלה חולפים

חשוב להקפיד שהתזונה תהיה מאוזנת ותספק את כל הדרישות התזונתיות בהתאם לגיל

מהם עקרונות התזונה ללא גלוטן?

הגלוטן מצוי בדגנים - חיטה, שעורה, שיפון, כוסמין (לא בכוסמת)

שיבולת שועל איננה מכילה גלוטן אך בשלב הראשון יש להימנע מאכילתה עקב הימצאות חלבון דומה אשר עלול לעורר תגובה בקרב חולי צליאק מסוימים

מהם המקורות הגלויים של גלוטן בתפריט?

מזונות המכילים את הדגנים הרשומים מעלה, מוצרי מאפה כמו - לחם, פסטות,עוגות וכדומה.

מהם המזונות שאינם מכילים גלוטן באופן טבעי?

כל המזונות שאינם מכילים את 4 הדגנים (חיטה, שעורה, שיפון, שבולת שועל) כמו בשר, דגים, גבינות, ביצים, חלב, פירות, ירקות, כל סוגי הקטניות, תירס, אורז, תפו"א ובטטות.

חשוב לדעת

כאשר מזונות אלו עוברים תהליכי עיבוד, אריזה ושיווק תעשייתיים הם עלולים "להזדהם" בגלוטן ולכן גם מוצרים מעובדים העשויים להכיל גלוטן אסורים לאכילה.

גם כאשר מזונות אלו נמכרים "פתוחים" בתפזורת הם עלולים להזדהם ממוצרים סמוכים.

מדוע חשוב ביותר לקרוא את הסימון התזונתי בצליאק?

בתעשיית המזון, קמח חיטה או עמילן חיטה משמשים למטרות שונות. לעיתים, המזון עצמו אינו מכיל גלוטן אך מיוצר במכונות שבהם פס הייצור הקודם הכיל גלוטן. על מנת לגלות את הגלוטן החבוי במוצרי המזון חשוב לקרוא היטב את הסימון התזונתי על גבי האריזה

החוק מחייב סימון מוצר המכיל גלוטן אך לא תמיד הדבר נעשה.

חשוב לדעת

בכל מקרה של ספק לגבי תכולת גלוטן במוצר יש להימנע מצריכתו עד בירור מלא

מהם הטיפים לשמירה על תזונה ללא גלוטן?

יש להקפיד שרוב המאכלים המבושלים בבית יהיו נטולי גלוטן.

יש להיזהר מ"זיהום משני" של גלוטן על ידי העברה ממאכל למאכל (ע"י כף או סכין בממרחים).

בזמן אפיה ובישול, לדאוג תמיד לכלים רחוצים ונקיים ולמשטחים (שיש,קרש) נקיים מכל פירור.

אין להשתמש בכלים מעץ (כמו כפות וקרש חיתוך) אשר בשימוש למזונות המכילים גלוטן. רצוי שיהיה סיר אחד מיוחד לבישול פסטה עם גלוטן.

אין לאפות בתנור מאפים עם גלוטן ובלי גלוטן באותו זמן, עדיפות לטוסטר אובן בנפרד ללא גלוטן

יש לאחסן בארון נפרד מזונות יבשים ללא גלוטן אשר יהיה נפרד ממזונות יבשים המכילים גלוטן, לדוגמא: קמחים, פסטות.

מומלץ לא לקנות מזונות בתפזורת כמו: פיצוחים, פירות יבשים ותבלינים.

להכנת שניצלים, חצילים ומוצרי טיגון אחרים אפשר להשתמש באורז טחון, קמח תפו"א או קמח תירס או בקמח ללא גלוטן. בהכנת קציצות, כדורי דג, יש לערבל כרגיל את החומרים אך ללא קמח ולבשל כרגיל. אפשר לטחון עם תפו"א במקום לחם.

מומלץ לטחון בשר בבית או לקנות בשר טחון טרי ולא באריזה סגורה.

חומץ העשוי מדגנים עלול להכיל גלוטן. חומץ בן יין לא מכיל גלוטן.

רצוי להקפיא לחם ללא גלוטן בפרוסות ולהשתמש בכל פעם במנות קטנות, ניתן גם לעשות ממנו צנימים.

כאשר אוכלים במסעדה, מומלץ לבדוק האם קיים תפריט ללא גלוטן. בנוסף, יש להיזהר מגלוטן נסתר במזונות כמו תבשילים עם אבקת מרק/רוטב סויה/תבלין גריל לעוף.

פירות יבשים עלולים להיות עם חיטה ולכן יש לחפש אריזה ללא גלוטן.

ומה עוד?

מומלץ לא לקנות קרמים ותכשירי קוסמטיקה המכילים גלוטן (נבט חיטה).

במקרה של שימוש בתרופות יש לברר עם הרוקח אם הם אינם מכילים קמח או עמילנים.

יש להיזהר ממשחקים עם גלוטן לדוגמא: בצק, וכן מקרמים - העור של הילדים סופג מאוד.

ישנם היום קמחים מחיטה ללא גלוטן בשוק - הקמחים שמאושרים בארץ הם קמח מולינו באריזה כחולה וקמח קאפוטו.

אנו ממליצים לא לצרוך מזון המסומן "עלול להכיל גלוטן".

ככלל, יש לאכול מזון ארוז רק עם ודאות שהמוצר נקי מגלוטן.

איחולי בריאות טובה, צוות מכון גסטרו ילדים

אלינור חיימוב וחיה ברוכי, אחיות מרכזות גסטרו ילדים

נכתב על ידי: אלינור חיימוב - אחות מרכזת, המכון לגסטרואנטרולוגיה ילדים הר הצופים

אושר על ידי: נעמה שירזי, תזונאית קלינית ופרופ' מיכאל וילשנסקי – מנהל גסטרואנטרולוגיה ילדים, הדסה הר הצופים.

עריכת תוכן: רויטל זלקר, המערך לאיכות ובטיחות

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.2024.