ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
הורים יקרים,
בחוברת זו ערכנו עבורכם מידע אודות דרמטיטיס אטופית.
המידע כולל הסבר מפורט על הטיפולים הניתנים באשפוז יום, ניהול נכון של המחלה והנחיות לטיפול בבית.
נשמח לעמוד לשירותכם בכל פניה ושאלה.
מידע כללי
מנהל המחלקה: פרופ' אברהם זלוטוגורסקי
אחות ראשית: שמחה גרדוש
סגנית אחות ראשית: טליה שמואלי
קבלה משרדית - יש להגיע לפקיד קבלת חולים ולמסור את ההתחייבות מידי יום במשך כל ימי הטיפול.
קבלה סיעודית - לאחר סיום הקבלה המשרדית ומסירת ההתחייבות, עליכם להגיע לאשפוז יום עור. ילדכם יתקבל על ידי אחות שתמקם אתכם בחדר. האחות תשאל אתכם שאלות המתייחסות לפרטים האישיים של ילדכם ותדריך אתכם לגבי תהליך האשפוז ונהלי המחלקה. בנוסף, האחות תמדוד מדדים חיוניים (לחץ דם, דופק, חום ומשקל).
קבלה רפואית - לאחר הקבלה הסיעודית, רופאי מחלקת עור יערכו קבלה רפואית הכוללת שאלות מפורטות, בדיקה רפואית והחלטה על תכנית טיפול.
כל יום נערך ביקור רופאים, בו נוכחים רופאי ואחיות המחלקה. לאחר הביקור ניתנת תכנית טיפול לאותו היום. הטיפולים השונים נעשים בהשגחת אחיות המחלקה בחדרי הטיפולים. ניתן לשלב את הטיפולים בשמיעת מוזיקה או משחק על מנת לעודד את שיתוף הפעולה של הילד.
בסוף הטיפול תשארו להשגחה ולאחר מכן תשוחררו הביתה. בהתאם להוראה רפואית, תבוצענה בדיקות שונות כגון בדיקת דם/ביופסיה.
דרמטיטיס אטופית היא מחלה דלקתית כרונית של העור המתאפיינת בתפרחת וגרד. המחלה מאופיינות בתקופות של החמרה (התפרצויות והתלקחויות) ולסירוגין תקופות של רגיעה לאחר הטיפול. התפרחת מתאפיינת בעור יבש, נגעים אדומים מורמים מלווים בפצעים כתוצאה מהגרד. התפרחת מופיעה לרוב בקפלי המרפקים, ברכיים, שורשי כפות ידיים, צוואר, מאחורי האוזניים ובקרקפת. המחלה נגרמת על ידי שילוב של גורמים גנטיים, אימונולוגיים וסביבתיים. לעיתים המחלה מלווה באסתמה של הריאות, נזלת אלרגית, דלקות בעיניים ואלרגיות למזון. המחלה נפוצה יותר בילדים. 50% מהמטופלים מפתחים את ההתפרצות הראשונה עד גיל שנה, ו 90% עד גיל 5 שנים. בשל הגירוד החזק המזוהה עם המחלה, 60% מהילדים חווים הפרעות שינה. בנוסף, גם בני המשפחה עלולים לסבול מהפרעות שינה, בעקבות קשיי השינה של הילד. לעיתים הגירוד גורם לזיהומים משניים בעור. אלו מצריכים טיפול אנטיביוטי.
פוטותרפיה:
פוטותרפיה הינו טיפול באמצעות קרני אור השמש, באורכי גל המאופיינים בהשפעה אנטי דלקתית הנוגדת את הדלקת המאפיינת דרמטיטיס אטופית. הטיפול מסייע להטבה בפריחה ולהפחתת הגרד. פוטותרפיה מומלצת לטיפול בדרמטיטיס אטופית כרונית או חריפה במבוגרים ובילדים.
טיפול מסוג NB-UVB הוא לרוב המומלץ ביותר, בשל פרופיל הסיכונים הנמוך שלו, עלותו וזמינותו.
מטרת הטיפול היא להביא לשיפור במחלה ולשליטה בה.
הטיפול נעשה בעמידה. הטיפול כולל חשיפה לאור המופץ ממנורות דמויות פלורסנט במשכי זמן הולכים ומתארכים בהדרגה.
מספר הטיפולים, תדירותם, עוצמת הטיפול וקצב העלייה בעוצמת הטיפול נקבעים על ידי הרופא/ה ובהתאם למטופל ולמצב העור.
לעיתים יש צורך בטיפול אחזקתי, לרוב בתדירות נמוכה מזו שנדרשת באשפוז על מנת להאריך את ההפוגה מהמחלה.
תכשירים מקומיים המכילים סטרואידים - תכשירים המדכאים את התהליך הדלקתי בעור. השאיפה היא להשתמש בכמות מועטה ובצורה מבוקרת על האזורים הנגועים. קיימים תכשירים שונים בעלי עוצמה משתנה הנבחרים לטיפול בהתאם למצב העור ולמיקום התפרחת בגוף.
תכשירים אנטי דלקתיים נטולי סטרואידים - ניתנים לרוב כשהעור אינו מגורה, לעיתים לאחר טיפול בתכשירים המכילים סטרואידים. ניתן לשלב טיפול בתכשירים המכילים סטרואידים יחד
עם תכשירים אנטי דלקתיים אלה. תכשירים אלה מדכאים את התהליך הדלקתי בעור.
משחה לדוגמא: פיקס (Coal Tar), משחה על בסיס זפת. השימוש בתכשיר נעשה כאשר העור פחות מודלק כדי למנוע תגובה דלקתית וגרד. המשחה שומנית ועלולה להכתים את הבגדים.
משחות אנטיביוטיות- תכשירים המכילים אנטיביוטיקה ינתנו במצבים בהם יש זיהום נלווה לדלקת בעור
טיפול פומי הוא טיפול הניתן דרך הפה (כדורים או נוזל).
תרופות אנטיהיסטמיניות - תרופות הניתנות במצבי גרד. ההקלה בגרד משפרת את איכות השינה. בנוסף, יש לציין כי לחלק מהתרופות השפעה מרדימה.
טיפול אנטיביוטי - תרופות הניתנות במצבי זיהום משניים לדרמטיטיס אטופית.
תרופות אנטי דלקתיות פומיות - מיועדות לחולי דרמטיטיס אטופית בינונית-קשה. התרופות מפחיתות את פעילות מערכת החיסון ובכך מאזנות את תסמיני המחלה.
הטיפול ניתן לדרמטיטיס אטופית בינונית-קשה, בזריקה תת עורית או דרך הפה. התכשירים מעכבים חלבוני דלקת מרכזיים בדרמטיטיס אטופית.
ביום השחרור תקבלו:
ייתכן ותצטרכו להמשיך בטיפולי פוטותרפיה, מריחת תכשירים מקומיים או טיפול פומי. יש להקפיד על מריחת קרם לחות לעיתים קרובות, גם כאשר אין פריחה. יש לעקוב אחרי הנחיות השחרור ולקבוע תור לביקורת במרפאה.
הטיפול בדרמטיטיס אטופית חיוני למניעת התלקחויות וסבל. חשוב להקפיד ולבצע את הפעולות שיפורטו להלן כדרך של שגרה יומיומית בבית:
קרם לחות:
רחצה:
אמבטיית אקונומיקה:
סביבה:
בגדים:
אנו עומדים לשירותכם בכל פניה ושאלה
בברכה,
צוות אשפוז יום עור
נכתב על ידי: טליה שמואלי - סגנית אחות ראשית, מרפאה ואשפוז יום עור
דליה ברודר - אחות מרפאה ואשפוז יום עור
סייעה בכתיבת החוברת: רותם טמיר
תרמה בהערותיה: ד"ר ורד מולכו-פסח
אושר ע"י פרופ' אברהם זלוטוגורסקי: מנהל מחלקת עור ומין, שמחה גרדוש -אחות ראשית מרפאה ואשפוז יום עור
עריכת תוכן: טל עצמון, מרכזת תחום פיתוח תוכן המערך לאיכות ובטיחות
אוקטובר 2021
הידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד, ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה © אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד (2021).