ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
כאב חריף הוא תלונה שכיחה במחלקה לרפואה דחופה (חדר מיון) ילדים. כאב יכול להיגרם עקב פציעה או כוויה. כאבי ראש, כאבי בטן, בעקבות ניתוח ועוד. הוא יכול לנבוע גם מפעולה פולשנית שנעשתה על ידי הצוות הרפואי בחדר המיון לצורך טיפולי או לצורך אבחנתי, כמו ניקור מותני לשלילת דלקת קרום המוח, החזרת שבר למרום, הוצאת גוף זר מהאוזן או גוף זר שחודר לכף הרגל או ניקוז מורסה עורית.
תפיסת הכאב בתינוקות וילדים שונה מזו של האדם הבוגר. בהיעדר חשיבת אבסטרקטית בגיל הצעיר, תינוקות ופעוטות אינם יכולים להבין רציונליות את הסיבה לכאב. תחושת הכאב זרה להם, מפחידה אותם, וגוררת בעקבותיה תחושת חרדה ומצוקה אשר יביאו לידי ביטוי בבכי ואי-שקט ניכר.
הערכת הכאב וחרדה וטיפול בהם הם חלק בלתי נפרד מהטיפול הכולל בתינוק ובילד. חוסר בטיפול נוגד כאב וחרדה בילדים משקף גישה פסולה שאינה עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים המקובלים של רפואת הילדים ואף מגלם כשל ברמה מוסרית. בתינוקות וילדים קיימת אחריות כוללת של הצוות המטפל (אחיות ורופאים) להפחית סבל ולהבטיח טיפול הומני.
לאורך השנים פורסמו בספרות העולמית מחקרים רבים בתחום של כאב וחרדה בילדים וחלה התקדמות ניכרת בהבנת משמעות הכאב בכל גיל, אופן הערכתו וצורת הטיפול הנכונה. התקדמות זו באה לידי ביטוי ברמת הטיפול בכאב בחדרי מיון ילדים בארץ והיא תולדה של מספר גורמים.
קיימת כיום הבנה והכרה בעובדה שתינוקות וילדים חווים כאב בעוצמה דומה לזו של מבוגרים, ולעיתים אף יותר. בניגוד לעבר, נדחו מיתוסים שתמכו באי מתן טיפול נוגד כאב לתינוקות וילדים, כמו הוכחות מדעיות מבוססות ששללו את ההנחה הרווחת שלתינוקות אין זיכרון לכאב ושלילת הטענה כי לכאב ייתכנו אספקטים חיוביים (כאב כ"גרום מחשל", למשל).
כמו כן, גם החשש מתופעות לוואי עקב מתן תרופות משככות כאב ירד. במקביל חלה עלייה בשימוש בתרופות מאלחשות קצרות טווח. טווח הפעולה קצר מעלה את רמת הבטיחות של הטיפול. נוסף על כך יש עלייה וגם בשימוש בניטור מכשירני מחוץ לחדרי ניתוח ויחידות לטיפול נמרץ.
בבתי החולים הטיפול בכאב ובחרדה בתינוקות ובילדים אינו בהכרח תרופתי, והוא נעשה בשיתוף מלא עם ההורים, למשל על ידי הכנסת ההורים והילד לסביבה שקטה בתוך המחלקה ומתן פרטיות, הדרכת ההורים כיצד להסיח את דעתו של התינוק באמצעים שונים והרגע על ידי מגע, דיבור ואפילו מוסיקה.
הגיל הצעיר יוצר בעיה מיוחדת בעת שהצוות הרפואי נדרש לביצוע פעולה כואבת (לדוגמא החזרת שבר). לכן בחלק מהמקרים הפחתה יעילה של החרדה והכאב יכולה להיעשות רק על ידי טיפול תרופתי סדטיבי (הרדמה קצרה, טשטוש). טיפול זה דורש ידע ומיומנות מצד הרופא המטפל והצוות וביצוע רציף של תהליכי הכשרה והרשאה על פי נוהלי משרד הבריאות.