ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
בשנים האחרונות גוברת ההבנה שההבדלים בין המינים משפיעים על הבריאות, על הסיכון ללקות במחלות מסוימות ועל מהלך המחלה. לטענת החוקרים, המודל שפותח יוכל להוביל לגילויים חדשים בחקר ההבדלים בין המינים – ולסייע בפיתוח רפואה מותאמת מגדר.
חוקרים מבית החולים הדסה הצליחו ליצור תאי זכר ונקבה בעלי מטען גנטי זהה, מאותו אדם. לטענת החוקרים, המודל שפותח יוכל להוביל לגילויים חדשים בחקר ההבדלים בין המינים – ולסייע בפיתוח רפואה מותאמת מגדר.
המחקר התפרסם בסוף השבוע בכתב העת המדעי של החברה הבינלאומית לחקר תאי גזע Stem cell Reports. לפי המחקר, צוות חוקרים בהובלת פרופ' בנימין ראובינוף, מנהל המרכז לחקר תאי גזע במכון לתרפיה גנטית ורופא בכיר במחלקת נשים ויולדות בהדסה, הצליחו ליצור מאותו אדם תאי גזע זכריים ונקביים בעלי מטען גנטי זהה, הנבדלים בכרומוזומי המין בלבד.
במחקר השתתפו תקוה טורצקי, ד"ר דבורה שטיינר, ד"ר יניב גיל, וד"ר מיכל גרופ – כולם מהמרכז לחקר תאי גזע והמכון לתרפיה גנטית בבית החולים הדסה; וכן ד"ר הדר בנימיני מהיחידה לביואינפורמטיקה של האוניברסיטה העברית.
"בתאי הגזע שבודדו אין ביטוי הורמונלי, ניתן למיין ולהבשיל אותם לכל סוג תא בגוף" המחקר התבצע כחלק מעבודת הדוקטורט של הרופא-חוקר ד"ר איתי ולדהורן. "על מנת לפתח את תאי הגזע הייחודיים", מסביר ולדהורן, "השתמשנו בתאי דם של גבר עם תסמונת קליינפלטר – תסמונת גנטית בה קיימים אצל הגבר שני כרומוזומי X וכרומוזום Y אחד (XXY), ושמופיעה ב-1-2 מכל 1,000 זכרים. תורם תאי הדם למחקר שלנו היה ייחודי ומהבודדים בעולם עם תסמונת קליינפלטר, שבדמו היו גם תת-אוכלוסיות קטנות של תאים זכריים (XY) ונקביים (XX) תקינים.
החוקרים הפיקו מתאי הדם של הנסיין תאי גזע ובודדו תאי גזע זכריים ותאי גזע נקביים שהם בעלי רקע גנטי זהה. "תאי הגזע שהפקנו הם תאי גזע פלוריפוטנטיים - תאים ייחודיים שיכולים להפוך לכל תא בגוף האדם", אומר ולדהורן. "אם נהפוך את התאים הללו לתאי כבד, למשל, נוכל לבדוק איך כבד זכרי מפרק תרופות בהשוואה לכבד נקבי. אם נייצר תאי לב - נוכל לבחון את ההשפעה של תרופות נגד הפרעות קצב אצל גברים ונשים. במאמר אנחנו מדגימים זאת בעזרת תאי עצב. מצאנו בתאי רקמת עצב העשרה של גנים מסוימים אצל גברים שאיפיינו מחלות שנפוצות יותר אצל גברים, כמו אוטיזם, בהשוואה לנשים".
בשנים האחרונות גוברת ההבנה שההבדלים בין המינים משפיעים על הבריאות, ובתוך כך על הסיכון לחלות ועל מהלך המחלה. כך למשל, לנשים סיכון גבוה יותר לחלות במחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה ודלקת פרקים ראומטית, ואילו גברים נוטים לתחלואה משמעותית יותר בעת הידבקות בקורונה ובמחלות זיהומיות נוספות. הבדלים בין גברים לנשים מוכרים גם בתחלואה לבבית ובהפרעות פסיכיאטריות שונות.
מעבר לכך, קיימים הבדלים בין המינים ביעילות ובתופעות הלוואי של תרופות. מרבית התרופות שהורדו מן המדפים בשנים האחרונות נפסלו משום שגרמו לתופעות לוואי קשות יותר בנשים מאשר בגברים. על רקע זה, בין היתר, התפתח תחום הרפואה המגדרית המתמקד במחקר ופיתוח מותאמים מין ומגדר. המחקר הרפואי, חברות התרופות ורשויות הבריאות מתמודדים בשנים האחרונות עם השונות בין המינים ועם הצורך להתאמת טיפולים וקביעת מינוני תרופות בהתאם למין המטופל. ואולם, המחקר בתחום נתקל בקשיים ניכרים. אחת הסיבות היא העובדה הבסיסית שבטבע לא קיימים זוגות תאומים של זכר ונקבה שהם זהים גנטית. בהיעדר זכר ונקבה בעלי מטען גנטי זהה, כל ניסיון לחקור את ההבדלים בין המינים מחייב בדיקת מספר רב של נשים מול גברים על מנת להתגבר על השונות הגנטית הטבעית בין בני האדם, אשר מטשטשת את ההבדלים בין זכר ונקבה. בנוסף, כאשר נמצאים הבדלים, לא ניתן לדעת בבירור האם הם נובעים מכרומוזומי המין או מהרכב הורמונלי שונה בין זכרים לנקבות.
המין הביולוגי נקבע על ידי הרכב כרומוזומי המין של העובר: תאי הנקבה מכילים שני כרומוזומי X (XX) ואילו בזכר יש כרומוזום X אחד וכרומוזום Y (XY). הבדלים אלו גורמים ליצירה של איברי רבייה ייחודיים לכל מין, ולהפרשת הורמונים זכריים ונקביים שתורמים אף הם לשוני בין המינים.
המודל הייחודי של תאי הגזע הזכריים והנקביים שהינם בעלי מטען גנטי זהה מאפשר גילוי במעבדה של הבדלים בין המינים, בהיעדר המיסוך שנובע משונות גנטית טבעית בין פריטים, ועוקף את הצורך במחקר השוואתי של מספר רב של גברים נשים. תאי הגזע יכולים להבשיל לכל תא בגוף האדם, ולכן מערכת המודל שפותחה תאפשר לחקור הבדלים בין המינים בכל סוגי התאים, וכן להבין האם הגורם לשוני הוא הרכב כרומוזומי המין או ההבדל בפרופיל ההורמונלי.
"מדובר בפריצת דרך בתחום הרפואה המגדרית", טוען פרופ' ראובינוף. "עולם המדע הרפואי, מכיר כיום בחשיבות הרבה של ההבדלים בין נשים לגברים. המכון הלאומי לבריאות בארה"ב (NIH) שינה מדיניות בשנים האחרונות, ודורש כיום שכל מחקר רפואי שממומן על ידו יתבצע בשני המינים באופן שווה. מערכת תאי הגזע הייחודית שפיתחנו תוביל לגילויים חדשים על הבדלים בין המינים, תוכל לסייע בהשוואת יעילות ורעילות של תרופות , ולתרום לפיתוח רפואה טובה יותר מותאמת לגברים ולנשים".