ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
חדשות מעודדות בהחלט מהדסה, בתחום הטיפול בסרטן!
בדיקת דם, זה כל הסיפור...
פרופ' אילה הוברט, מנהלת היחידה לגידולי מערכת העיכול במכון שרת לאונקולוגיה בהדסה, מספרת מדוע אנו נרגשים:
"אנו בהדסה מעודדים מן היכולת לזהות שאריות מחלה מינימליות של סרטן המעי הגס לאחר ניתוח, בזכות בדיקת דם ייעודית.
סרטן מעי גס המתגלה בשלב מוקדם עם מחלה מקומית בלבד, ניתן בהחלט לטיפול ניתוחי ולריפוי.
עם זאת, לחלק מהמנותחים יש מחלה גרורתית מרוחקת מיקרוסקופית, אשר בעתיד כאשר תגדל מספיק, תהפוך לגרורה המודגמת בהדמיה. את אותן גרורות מיקרוסקופיות לא ניתן לראות בבדיקות ההדמיה המתקדמות ביותר, ועל מנת לנסות ולהרוס את אותם תאים בלתי נראים, וכדי לא לקחת סיכון, נוהגים האונקולוגים להמליץ על טיפול כימי הניתן מיד לאחר הניתוח ונקרא "טיפול מונע" או "טיפול משלים". כימותרפיה זו מרפאה חלק מהמטופלים ומעלה את הסיכוי לריפוי לכלל הקבוצה.
היות ולא ניתן לזהות את אלו שנותרה בגופם מחלה מיקרוסקופית, לעומת אלו אשר למעשה הבריאו בזכות הניתוח ואין בגופם כל שארית, כולם ככולם מקבלים טיפול כימי מונע, מתוך הבנה כי חלק מקבלים אותו לחינם היות והם למעשה בריאים. במשך שנים רבות היו ניסיונות למצא שיטות בדיקה שונות כדי לזהות את המטופלים שנמצאים בסיכון מוגבר, כאשר עיקר המאמץ התמקד במטופלים שאובחנו בשלב 2- המאופיין בגידול עמוק אך עם כל בלוטות הלימפה נקיות.
בקבוצה זו הרווח מטיפול מונע קטן והרבה מטופלים מקבלים טיפול לחינם. השיטות בהן נהגנו להשתמש היו פרמטרים פתולוגים קליניים ומולקולריים ובדיקות האונקוטייפ והאימונוסקור.
החדשות המעודדות: בדיקת דם לזיהוי שאריות DNA של הגידול!
השינוי המשמעותי עבור החולים, התרחש כאשר בשנה האחרונה התפרסמו מספר מחקרים המראים כי ניתן בבדיקת דם פשוטה הנלקחת כארבעה שבועות לאחר הניתוח, להפריד את המטופלים לשתי קבוצות סיכון: גבוהה ונמוכה ונמצאה שיטה היכולה לזהות בדם המטופל שאריות דנ"א של הגידול, MINIMAL RESIDUAL DISEASE או CTDNA.
עם גילוי זה ניתן להתייחס אחרת לכלל החולים שעברו ניתוח, ולהפריד בין מי שסיכויים להבראה גבוהים ואינם זקוקים לטיפול כימותרפי מונע או משלים, לבין מי שסיכוייהם להבראה לאחר הניתוח נמוכים יותר.
במידה ובבדיקת הדם שמבוצעת אחרי חודש מן הניתוח אין שאריות של דנ"א גידולי במטופלים בשלב 2 ,סיכוי ההבראה שלהם גבוה מ- 90% ללא טיפול כימי מונע. מצד שני בקרב מטופלים לאחר כריתת גידול בשלב 2 אשר הבדיקה שלהם חיובית, הסיכון לחזרת המחלה גבוה מאוד עד וודאי, ויש בהחלט מקום לטיפול מונע. ברור כי השימוש בבדיקה יתרחב עם פרסום תוצאות נוספות לשלבים מתקדמים יותר של סרטן מעי גס. שלב 3 לאחר ניתוח או אפילו שלב 4 -לאחר טיפול מקומי מסוג כריתה אבלציה או הקרנה.
אפשרות נוספת לשימוש בעתיד בבדיקת DNA גידולי בזרם הדם היא למטרות סקר לאבחון מוקדם של סרטן מעי גס. הפרסום הראשוני לאיתור חלקיקי גידול בזרם הדם ככלי עזר להחלטה טיפולית , התפרסם בהקשר של סרטן מעי גס, אבל הוא יעבור הטמעה לסוגי גידול שונים, ויאפשר למקצוע האונקולוגיה להיות מדויק יותר בבחירת המטופלים לטיפול כימי מונע.