ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
גידולים נוירואנדוקריניים הם קבוצת גידולים שמקורם בתאים מיוחדים הנקראים תאים נוירואנדוקריניים.
גידולים נוירואנדוקריניים הם נדירים. ע"פ בסיס נתונים SEER שפורסם ב-2017 היארעות באוכלוסיה הוא 6.9:100,000 באוכלוסיית ארה"ב. בארץ מספר המוערך של מטופלים מאובחנים עם גידול נוירואנדוקריני הוא כ~ 300-400 מקרים בשנה.
לתאים הנוירואנדוקריניים יש תכונות הדומות לתאי עצב ולתאים המייצרים הורמונים. רוב הגידולים הנוירואנדוקרינים (כ~75%) מייצרים ומאחסנים הורמונים בלי להפריש אותם בעודף. לעיתים (כ~25% מכלל הגידולים הנוירואנדוקרינים) יכולים גם להפריש בעודף הורמונים הגורמים לתסמינים כגון: כאב בטן, שלשולים, אדמומיות חריגה בפנים ובצוואר (הסמקה), סוכר נמוך בדם, לחצי דם גבוהים או בלתי יציבים, כאב בחזה, פעימות לב מהירות, שיעול, דלקות ריאה חוזרות, קוצר נשימה וכו'.
גידולים הנוירואנדוקריניים יכולים להופיע בכל מקום בגוף. מרבית הגידולים הנוירואנדוקרינים מקורם בדרכי העיכול (קיבה, מעיים, לבלב, וכו'), ובריאות.
גידולים הנוירואנדוקריניים הם בעלי פוטנציאל סרטני ויכולים להתפשט ולשלוח גרורות לאיברים אחרים (כגון לבלוטות למפה, כבד, ריאות, עצמות, ועוד). לרוב גידולים הנוירואנדוקריניים מתפתחים באיטיות עד להופעה של תסמינים. יחד עם זאת, במקרים מסוימים עלול הגידול להתקדם במהירות ולהתפשט לרקמות סמוכות ולאזורים אחרים בגוף.
האבחון והטיפול בגידולים הנוירואנדוקרינים תלויים בסוג התאים שבהם הגידול מתפתח, איבר הגוף שבו מצוי הגידול ,האם הוא מייצר בעודף הורמונים עודפים, דרגת ההתמיינות של תאי הגידול (המצביעה על מידת הממאירות) ואם יש התפשטות לחלקים אחרים של הגוף.
למידע נוסף וקביעת תור: