נגישות

תגובת יתר לתרופה יכול להתבטא במספר אופנים, התגובה יכולה להיות מיידית או מאוחרת כאשר קיים ספקטרום של חומרה מתגובות קשות כגון אנפילקסיס לתגובות קלות כגון אורטיקריה.

מעל 20 אחוז מהאוכלוסיה מסתובבים עם כותרת בתיק הרפואי של "אלרגיה לתרופה" . בחלקם לא מדובר באלרגיה אמיתית אלא תופעות לוואי , חלקם לא ברורה אופיה של התגובה, וחלקם כבר איבדו את הזיכרון החיסוני כך שבעצם "הבריאו" מאותה אלרגיה.

בפועל אחוזים בודדים הינם אלרגים ומתוכם אחוז נמוך עוד יותר עם אלרגיה מסכנת חיים.

מכיוון שהכותרת של "אלרגיה" טומנת בחובה הימנעות מאותה קבוצה ומקבוצות דומות נוצרות בעיות ברמת הפרט וברמת האוכלוסייה עם זה בשימוש בתרופות עם עדיפות פחותה לטיפול בבעיה, שימוש באנטיביוטיקות רחבות יותר ויצירת זנים עמידים, וכן עלות כלכלית גבוהה יותר בשל שימוש בחלופות.

ישנה חשיבות הן ברמת הפרט ואין ברמת האוכלוסייה ומוסדות הבריאות למחוק רגישויות שאינן רלוונטיות.

היחידה לאלרגיה הדסה עין כרם מעניקה שירות לאותם חולים אשר מתחיל במפגש עם רופא מומחה וממשיך עם טסטים ו\או תגר (מתן מבוקר של התרופה). ביחידה ניתן להשלים טסטים ותגרים כמעט לכל תרופה כולל תרופות הניתנות בחדרי ניתוח.

מנסיון של אלפי חולים בשנים האחרונות אנחנו יכולים לסכם כי ברוב המוחלט של החולים התגר מסתיים בהוכחה כי המטופל אינו אלרגי לאותה תרופה או מציאת התרופה החשודה אם ניתנו מספר תרופות במקביל .

במידה וימצא כי אכן קיימת אלרגיה ימצאו תרופות חלופיות או שנמליץ על טיפול בהליך להפחתת רגישות (דסנסיטיזציה) , תהליך הנעשה באופן הדרגתי כאשר יש הכרח לטפל ספציפית באותה תרופה. ניתן לעשות תהליך דסנסיטיזציה לתגובות במנגנונים אימונים שונים הן מידיים והן מאוחרים.

בשנים האחרונות נעשו ביחידה דסנסיטזציות מוצלחות לתרופות רבות בניהן תרופות ביולוגיות, תרופות מצילות חיים כגון בסרטן, תרופות אנטיביוטיות ותרופות שונות כגון אלוריל, פלקווניל ועוד.

התגרים נעשים בימי שלישי במסגרת אשפוז יום אלרגי בשעות הבוקר עד הצהרים , התגר נעשה בהשגחה ופיקוח של רופא ואחות. טסטים מיוחדים לתרופות כגון חדרי ניתוח , אלחוש פניצילין ותרופות שונות נעשים גם הם ביום שלישי.