נגישות

סוגי הטיפול בגידולי ריאה הדסה עין כרם

סוגי הטיפול בגידולי ריאה

ניתוח לכריתת סרטן ריאה (Lung Cancer)

ניתוח לכריתת סרטן ריאה מבוצע במטרה להשיג ריפוי מהמחלה. הניתוח מוצע למטופלים, שאובחנו עם גידול בשלב ראשוני, בו המחלה מוגבלת לריאה ללא עדות לגרורות באיברים מרוחקים (שלב מחלה I-II).

בדיקות טרום ניתוח: לקראת הניתוח, לכל המנותחים מבוצעות הבדיקות הבאות: צילום חזה, א.ק.ג., סיטי חזה, פט סיטי (PET-CT) ותפקודי נשימה. לחלק מהמטופלים יבוצעו בדיקות נוספות, כדי להעריך נכונה את היכולת שלהם לעבור את הניתוח. בדיקות אלו כוללות מבחן מאמץ לבדיקה של צריכת חמצן מקסימלית, אקו לב ומיפוי לב. במידת הצורך, מבוצעות גם בדיקות פולשניות כגון ברונכוסקופיה וצנתור לבבי.

מהלך הניתוח: הניתוחים לכריתת סרטן הריאות יכולים להיות אחד מהבאים: כריתת אונה (מרבית החולים), כריתה תת-שלמה של אונה, ובמידת הצורך כריתה של שתי אונות או ריאה שלמה. ככלל, הניתוח מבוצע בגישה זעיר פולשנית בסיוע של מצלמה (גישה תורקוסקופית). סוג הניתוח מותאם לכל מטופל בהתאם למאפייני המחלה שלו. אלה כוללים: גודל הגידול, המיקום המדויק של הגידול בתוך הריאה, מעורבות של קשרי הלימפה, ומצבו הנשימתי והבריאותי של המטופל. מטרת הניתוח היא להשיג כריתה מלאה של הגידול עם שולי כריתה נקיים, על מנת לקבל את הסיכוי המיטבי לריפוי מלא. בניתוח לכריתת אונה (קימות שלוש אונות בריאה הימנית ושתיים בשמאלית) המנתח מנתק את העורק, את הוריד ואת דרכי האוויר (הסמפון) המובילים אל האונה. בנוסף, נדגמים קשרי הלימפה בשער הריאה ובמייצר. דגימות אלו עוזרות לקבוע את הדרוג המדויק של המחלה. בחלק מהמנותחים תתבצע כריתה תת-שלמה של האונה. יהיו אלו מטופלים בהם הגידול הוא קטן ובהיקף הריאה, גידולים במצב פרה ממאיר, או במטופלים, שמצבם הנשימתי או הבריאותי אינו מאפשר כריתה שלמה של האונה. כל הניתוחים הם בהרדמה כללית. חתך הניתוח הוא צדדי / אחורי. דרך החתך, ללא פיסוק, חיתוך או שבירה של הצלעות מוכנסים המצלמה ומכשירי העבודה. בתום הניתוח נשאר נקז בין-צלעי לניקוז הפרשות ואוויר מחלל החזה. נציין, כי בתום הניתוח המטופלים מתעוררים בחדר הניתוח, מנותקים ממכשיר ההנשמה וחוזרים לנשום עצמונית.

מהלך בתר-ניתוחי: בתום הניתוח המטופלים מועברים לחדר התאוששות. בד׳׳כ, כעבור מספר שעות, ניתן לשבת מחוץ למיטה, לבצע תרגילי פיזיותרפיה ובהדרגה להתחיל לשתות. בבוקר שלאחר הניתוח המטופלים עוברים להמשך השגחה וטיפול במחלקה לניתוחי לב וחזה. אנו מקפידים על ניידות רבה, וביצוע תרגילי פיזיותרפיה נשימתית לניקוי הפרשות מדרכי הנשימה. אנו משתמשים בתרופות נוגדות כאב על מנת להקל במידת האפשר את הכאב הצפוי לאחר הניתוח. הנקז הבין-צלעי בד׳׳כ נשאר 2-4 ימים עד להפחתת ההפרשות מחלל החזה. משך האשפוז לאחר ניתוח מסוג זה הוא בד׳׳כ 2-7 ימים. רוב המטופלים משוחררים לביתם, ללא צורך בבתי החלמה, כאשר הם מסוגלים לבצע פעילות יומית מותאמת לגילם בצורה עצמאית. הם מוזמנים לביקורת מרפאה של היחידה לניתוחי חזה 2-3 שבועות ממועד השחרור.

כיצד עלי להתכונן לניתוח? עד למועד הניתוח יש להמשיך באורך חיים פעיל וסדיר. יש חשיבות רבה להפסקה מוחלטת של העישון טרם הניתוח. תרופות קבועות יש להמשיך ליטול, פרט לתרופות לדילול דם, אותן יש להפסיק בתאום עם המנתח.

כיצד הניתוח ישפיע על חיי? כאמור, כל המטופלים עוברים הערכה טרם הניתוח לגבי יכולתם לעבור ניתוח לכריתת חלק מהריאה. ניתן לחיות היטב עם פחות משתי ריאות. חלק הריאה, שהוסר בניתוח, אינו גדל חזרה. רוב החולים יוכלו לחזור לפעילות יומית רגילה, כולל פעילות ספורט, עד 2-3 חודשים מהניתוח. תהליך ההחלמה של מטופלים עם מחלות ריאה כרוניות (בעיקר על רקע עישון ארוך שנים) צפוי להיות מורכב יותר.

האם אצטרך טיפול כימי או הקרנות לאחר הניתוח? הדוח הפתולוגי של הגידול וקשרי הלימפה שהוסרו מתקבל כשבועיים לאחר הניתוח. הדוח קובע את דרוג המחלה. מטופלים להם נקבע דרוג נמוך (המחלה מוגבלת לריאה בלבד), אינם זקוקים לטיפול כימי משלים או הקרנות. מטופלים אלו יהיו במעקב ארוך טווח במרפאה של היחידה לניתוחי חזה. למטופלים להם נקבע דרוג גבוה יותר מומלץ כיום לתת טיפול משלים, על מנת להקטין את הסיכון להישנות המחלה בעתיד. אנו מפנים מטופלים אלו למרפאה האונקולוגית המתאימה.

טיפולים אונקולוגיים:

רפואה מותאמת אישית בסרטן הריאות

תאי סרטן מאופיינים בחלוקה ללא בקרה נאותה לעומת תאים בריאים. בעבר הטיפול בסרטן התמקד בתכשירים כימותרפיים המעכבים תאים המתחלקים בצורה מהירה. כתוצאה מכך, נפגעו תאי סרטן וכן תאי מערכת הדם ומערכת העיכול וגרמו לתופעות לוואי ניכרות. בנוסף, הפגיעה הבלתי ממוקדת בתאי סרטן לא הייתה מספיק יעילה ברוב המוחלט של המקרים לתקופות זמן ארוכות.

בשנים האחרונות הטיפול בסרטן בכלל ובסרטן ריאה בפרט עבר מהפכה משנית לאפיון מדויק של תתי קבוצות של גידולים. נתגלה אצל חלק ניכר מהגידולים קולטנים, מעין אנטנות, המקבלות קלט לתא להמשיך את החלוקה ללא כל בקרה. במקביל, הונדסו מעכבים לאנטנות אלו. כיום קיימים מגוון רחב של מעכבים מיוחדים לפי צורת הקולטן הלא תקין. טיפולים אלו עדיפים על פני הטיפול הכימי בכך שהם בעלי סבילות טובה יותר, ניתנים דרך הפה ולעיתים ניתן להגיע להקטנת הגידול לפרקי זמן ארוכים ביותר.

במקביל, חלו חידושים ניכרים בתחום האימונותרפיה בסרטן הריאה, דהיינו, שיפור התקיפה של מערכת החיסון את תאי הגידול. בעזרת צביעות על גבי רקמת הגידול, ניתן לזהות תמונה אופיינית לבלמים שתאי הגידול מפעילים כנגד התקיפה של מערכת החיסון. קיימים מספר טיפולים מאושרים לסלק את הבלמים הללו ולשפר את התקיפה הטבעית של מערכת החיסון גם ללא טיפול כימי. אצל חלק מחולים אלו, ניתן להגיע להעלמות של הגידול גם במקרים של מחלה מפושטת.

השיפור בטיפול התרופתי בסרטן ריאה שנזכרו לעיל מצריך מערכת יעילה ומהירה של בדיקות לזיהוי שינויים אלו, וכן דיון רב תחומי ביחס לאפשרויות הטיפול. במ.ר. הדסה שיתוף הפעולה בין הצוותים המטפלים והצוות המוביל במעבדה הפתולוגית מאפשר פתרונות חדשניים והתאמת הטיפול בצורה מיטבית לאוכלוסיית חולים אלו.