ברונכוסקופיה
ברונכוסקופיה הינה הליך רפואי פולשני, במסגרתו מתבצעת סקירה של דרכי הנשימה על ידי רופא ריאות. הבדיקה נעשית עם מכשיר (צינור) פיבראופטי גמיש ודק אשר מוחדר דרך האף ודרך מיתרי הקול לתוך דרכי הנשימה. במידת הצורך, ניתן לבצע במהלך הבדיקה שטיפה של אזורים שונים בריאה (לצורך אבחון מחלות ריאה שונות), ביופסיות (לקיחת דגימת רקמה) מסוגים שונים, וכן לבצע טיפולים מגוונים. הבדיקה הינה כלי עזר באבחון מחלות ריאה. ניתן לאבחן בצורה טובה מחלות רבות כגון זיהומים ריאתיים, מחלות דלקתיות שונות, גידולים ריאתיים. כמו כן משמשת הבדיקה לחיפוש והוצאת גופים זרים.
לעתים מבוצע ההליך כחלק מבירור של ליחה דמית או דימום ריאתי (המופטיזיס), שיעול ממושך או קוצר נשימה מתגבר. במקרים מסוימים, ברונכוסקופיה מבוצעת לשם פתיחה של סימפון החסום על-ידי הפרשות, קרישי דם, גוף זר או גידול.
ההליך מתבצע בצום, בשכיבה ובטשטוש או הרדמה חלקית אשר מאפשרים נוחות מרבית ומניעת כאב במהלך הבדיקה. ישנו צורך בקבלת הנחיות קפדניות לגבי שינוי/ הפסקה/ הוספה של טיפול תרופתי קבוע לפני או בזמן תיאום ברונכוסקופיה.
בתום הבדיקה חשים לעתים אי נוחות קלה באף ובגרון, שיעול עם ליחה דמית בכמות קטנה, או חום העלולים להמשך עד 48 שעות מתום הבדיקה. סיבוכים נדירים העלולים לקרות בסבירות נמוכה הם: חזה אוויר, דמם והידרדרות נשימתית המצריכה אשפוז בבית חולים. יחד עם זאת נחשבת הבדיקה בטוחה מאד.
לרופאי הריאות בהדסה ניסיון רב שנים בביצוע ברונכוסוקפיות ובטכניקות השונות המבוצעות במהלכן והמרכז מהווה מוקד הפניה של מטופלים מכל הארץ לביצוע הבדיקות הנ"ל.
בדיקת EBUS) Endo-Bronchial Ultra-Sound)
בדיקת אולטרה-סאונד תוך סימפוני - (ENDOBRONCHIAL ULTRASOUND) הינה פעולה רפואית של ביצוע ברונכוסקופיה עם ברונכוסקופ המצויד בקצהו במתמר של אולטראסאונד. המכשור מאפשר הדמיה ודגימת נגעים הסמוכים לדרכי האוויר הגדולים, ובעיקר לדגימת קשרי לימפה באזור המיצר, או נגעים ברקמת הריאה הסמוכה. הדגימה עצמה מתבצעת על ידי העברת מחט ייעודית דרך הברונכוסקופ ודגימת הממצא תוך כדי הדמייתו עם אולטרא-סאונד. ביצוע EBUS יכול לחסוך התערבות ניתוחית שמטרתה דגימת בלוטות לימפה במיצר כחלק מהערכה במקרים של סרטן ריאה. כמו כן מסוגלת לאבחן בקלות יחסית מחלות בקשרי הלימפה במיצר כגון לימפומה או סרקואידוזיס.
ניקור פלאורלי- ו/או ביופסיה מקרום הריאה
הפלאורה הינה "שקית" דקה העוטפת את הריאה ומורכבת משתי שכבות, אחת הצמודה לריאה עצמה והשנייה הצמודה לדופן הפנימית של בית החזה. מחלות רבות עלולות לגרום להצטברות של נוזל בחלל הפלאורה (המרווח בין שתי השכבות) או לפגוע בפלאורה עצמה (מכונה "נוזל או תפליט פלאורלי"). ניקור ו/או ביופסיה מקרום הריאה הינן בדיקות, במסגרתן מחדיר הרופא מחט אל בין הצלעות (בדרך-כלל, בחלק האחורי של בית החזה) לתוך חלל הפלאורה, וזאת לצורך שאיבת הנוזל, או לקיחת דגימת רקמה (ביופסיה) מעלי הפלאורה עצמם. מטרת הבדיקה הינה ניקוז הנוזלים המצטברים סביב הריאות ואבחנת הסיבה להצטברות הנוזל הפלאורלי.
לרוב, מתבצעת הבדיקה כאשר המטופל יושב עם הגב כלפי הרופא, ער ומשתף פעולה באופן מלא. מיקום הדקירה נקבע מראש באמצעות שימוש במכשיר אולטרא-סאונד. בהמשך, ולאחר חיטוי האזור, מבוצעת הרדמה מקומית באזור הניקור, ומוחדרת מחט בין הצלעות לתוך חלל הפלאורה לשם ניקוז הנוזל ו/או ביצוע ביופסיות מקרום הריאה. משך הבדיקה הוא כ- 30 דקות. ייתכנו אי נוחות בנשימה, כאב קל במקום הדקירה או קוצר נשימה במהלך הבדיקה או אחריה, אולם תופעות אלו הן לרוב קלות וזמניות, ופרוצדורה זו נחשבת בטוחה מאד בידיים מיומנות.
ביופסית נגעים בריאה בהנחיית CT
ביופסיה תחת CT הינה סוג של ביופסיית מחט, המבוצעת מהריאה בהנחיית בדיקת סיטי, ומטרתה לקבל רקמה ו/או תאים מתוך תהליך פתולוגי בריאה.
הביופסיה מבוצעת כדי לדגום ממצאים בריאה, לרוב כאלו שקרובים לדופן בית החזה, כגון גוש ריאתי או קשרית ריאתית. במהלך הפרוצדורה מוחדרת מחט לתוך הממצא וזאת אחרי ביצוע הרדמה מקומית ובהנחיית תמונות ממכונת סיטי.
ביופסיה תחת סיטי איננה דורשת הכנה מיוחדת אך לעתים יש צורך בהפסקת טיפול במדללי דם כגון קומדין, אספירן, פלאביקס, ELQUIS, פרדקסה , קלקסן ועוד. לעתים יש צורך בצום לפני הפרוצודרה.
במהלך הפעולה, המטופל ממוקם בצורה הנוחה ביותר לצורך גישה טובה לממצא הריאתי. המיקום הנכון עוזר לרופא המבצע לגשת לממצא בצורה נכונה ביותר. ייתכן ויהיה צורך בשכיבה על הבטן או על הצד. לאחר מכן מבוצע חיטוי של אזור הדקירה ומתן הרדמה מקומית למניעת כאב. במהלך הפרוצדורה, הרופא המבצע מחדיר מחט דרך העור ובין הצלעות עד להגעתה לממצא הריאתי. המחט ממוקמת ומכוונת בהנחיית תמונות ממכונת הסיטי. הפרוצדורה מבוצעת מס פעמים לצורך קבלת רקמה מספיקה.
בהדסה מבוצעות ביופסיות אלו במערך הדימות, על ידי רופאי דימות המומחים בפרוצדורות של בית החזה.
PET-CT
PET CT הינה בדיקה ברפואה גרעינית המשלבת שתי טכניקות: בדיקת סיטי רגילה המסתמכת על קרינת רנטגן ובדיקת PET המסתמכת על זיהוי קליטה של חומר רדיואקטיבי באיברי הגוף. הבדיקה משמשת בתחום מחלות הריאה לצורך אבחנה ומעקב אחרי מספר מחלות ובעיקר סרטן ריאה אך גם מחלות דלקתיות של הריאה כגון סרקואידוזיס.
בדיקת PET-CT מבוצעת במכון לרפואה גרעינית בבית החולים הדסה עין כרם. לצורך הכנה יש צורך להימנע מאכילת סוכר יום לפני הבדיקה. במהלך הבדיקה מקבל/ת המטופל/ת חומר רדיואקטיבי דרך הוריד שמחובר לסוכר. תאים פעילים מטבולית כגון תאי סרטן או תאי דלקת קולטים את הסוכר המסומן ולאחר מכן מבוצעת סריקה ייעודית במכונת דימות אשר קולטת את הפעילות של החומר הרדיואקטיבי, ועל ידי כך מתקבלת תמונה המאפשרת זיהוי של פיזור הסוכר. באמצעות טכניקה זו אפשר לזהות אתרים חולים עם פעילות מטבולית גבוהה. התמונות המתקבלות מבדיקת CT וגם מבדיקת PET משולבות ביחד לקבלת תמונה ברורה יותר לגבי המחלה
בדיקת PET CT הינה חלק בלתי נפרד מאבחנה וקביעת שלב של סרטן ריאה, כמו כן משחקת תפקיד חשוב בהחלטות האבחנתיות והטיפוליות שמתקבלות בדיון צוות רב תחומי.
לרוב אין תופעות לוואי מיוחדות או סכנה בביצוע הבדיקה.
בהדסה קיים צוות רב תחומי ומקצועי המתמחה בפירוש בדיקת PET CT ומשמעות הממצאים בה, וקבלת החלטות על המשך אבחון או טיפול, במיוחד במקרים של סרטן.