ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
השליה היא איבר שטוח ועגול בעל מרקם ספוגי הממוקם בחלק הפנימי של דופן הרחם בזמן הריון ומחבר בין העובר לדופן הרחם (לאם). לשליה יש חשיבות מכרעת: היא אחראית על העברת חמצן ומזון מהאם לעובר ופינוי "פסולת" (כמו פחמן דו-חמצני) מהעובר לזרם הדם של האם ומשם החוצה. כמו כן השליה יודעת לייצר הורמונים הנחוצים לתמיכה בהריון.
באופן נורמלי השיליה מתנתקת מהרחם לאחר שסיימה את תפקידה, כלומר לאחר יציאת העובר מתוך הרחם. תהליך מסונכרן זה מתרחש בדרך כלל במהלך חצי השעה הראשונה שלאחר הלידה.
היפרדות שיליה מוגדרת כהתנתקות - חלקית או מלאה - של השיליה מדופן הרחם, המתרחשת עוד לפני יציאת העובר מהרחם. התופעה אחראית לעד כשליש מהדימומים ברחם במחצית השנייה של ההיריון, ועלולה להיות בעלת השלכות משמעותיות לבריאות העובר והאם, תלוי במידת ההיפרדות ובגיל ההיריון.
שימי לב: במקרה של דימום חשוב לפנות מיידית לבדיקת רופא, כדי לאבחן האם מדובר בבעיה או בהפרשה דמית לא מסוכנת.
הסיבה העיקרית להיפרדות שליה לא ברורה, וגם אין כלים אמינים המאפשרים לחזות או למנוע את התופעה, אולם יש גורמים המעלים את הסיכון (פירוט בהמשך).
גורמים פתאומיים אפשריים להיפרדות שליה הם: טראומה לבטן, חבל טבור קצר וריקון פתאומי של הרחם כמו במצבים של ירידת מים, או יציאת העובר הראשון בלידת תאומים. גורמים אחרים מעידים על תהליך כרוני ממושך יותר, וביניהם: טרומבוזיס (פקקת ורידים), דלקת וזיהום.
מידת ההשפעה על האם והעובר תלויה בשני גורמים:
בהרבה מקרים היפרדות שליה מובילה לניתוח קיסרי בהול בהרדמה כללית.
פרט לסיבוכים הניתוחיים והרדמתים, היולדת עלולה לסבול מאיבוד דם משמעותי (שוק היפוולמי), אשר יחד עם צריכת גורמי הקרישה בדם עלולים לגרום להפרעה קשה בקרישת הדם (DIC), עם צורך בקבלת מנות דם רבות ותוצרי דם אחרים.
למרות שגם האם עלולה לסבול מסיבוכים רבים שלרוב קשורים בדימום, תמותה שלה כתוצאה מהיפרדות שליה היא אירוע נדיר.
המאפיינים הבולטים כוללים דימום וגינלי המלווה בכאבי בטן שעלול להיות פתאומי ומלווה בהתכווצויות חוזרות ונשנות של הרחם.
האבחנה היא בעיקר בבדיקה רפואית, בה ניתן להתרשם מטונוס מוגבר של הרחם ופעימות לא סדירות של לב העובר. במקרים של היפרדות שליה משמעותית ניתן לזהות זאת בבדיקה אולטרסאונד. רבים מהמקרים יאובחנו בשל לידה מוקדמת או פקיעה מוקדמת של הקרומים.
חשוב לציין כי היפרדות שיליה לא בהכרח חייבת להסתמן עם דימום וגינלי חיצוני, ולעיתים הדימום נשאר כלוא מאחורי השליה והביטוי העיקרי יהיה כאב בטן, טונוס מוגבר של הרחם ושינויים בקצב לב העובר.
במקרים של היפרדות קלה וחלקית נדרש מעקב בלבד. במקרים הקשים יותר נדרש ניתוח קיסרי בהול. לעיתים יש צורך גם בעירויי דם לאם ולעובר בשל הדימום בתוך הרחם.
היות שבמרבית המקרים לא ידוע מה גרם להפרשות שליה קשות, קשה גם למנוע אותה. אולם ניתן להקטין את הסיכון על ידי הימנעות מעישון ושימוש בקוקאין במהלך ההיריון והימנעות מפעילויות העלולות להביא לחבלות בטן. כמו כן, מעקב צמוד אחרי נשים עם היסטוריה של היפרדות שיליה או בעיות לחץ דם במהלך ההיריון ותזמון ילוד בהתאם, יכול להקטין את הסיכון.