ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
לימפומה -Lymphoma היא סרטן המתפתח במערכת הלימפה.
מערכת הלימפה היא חלק ממערכת החיסון של הגוף, שעוזרת להגן על הגוף מפני מזהמים שונים. היא מורכבת, בין היתר, מבלוטות לימפה המקושרות באמצעות רשת של צינורות לימפה זעירים.
בלוטות הלימפה ממוקמות באזורים שונים בגוף, חלקן ניתנות למישוש וחלקן פנימיות יותר. דוגמה לבלוטות לימפה הניתנות למישוש: בלוטות לימפה בצוואר, בבתי השחי ובמפשעות.
התסמין הראשון הוא בדרך כלל נפיחות שהולכת וגדלה בבלוטת לימפה - נפיחות שלרוב לא מלוּוה בכאב.
במקרים רבים התלונות הן לא ספציפיות.
בכל מקרה של הופעת התסמינים הנזכרים, יש לפנות לרופא בהקדם. יחד עם זאת, יש לזכור כי סימנים דומים יכולים להופיע גם במחלות אחרות שאינן ממאירות. לימפומה מסוג הודג'קין, בדומה למחלות סרטן אחרות, אינה מחלה מידבקת ואינה ניתנת להעברה לאנשים אחרים, גם לא בתורשה מהורים לילדיהם.
לימפומה נגרמת בשל התרבות בלתי מבוקרת של לימפוציטים (סוגים של תאי דם לבנים) במערכת הלימפה. מכיוון שמערכת הלימפה ממוקמת בכל הגוף, לימפומות עלולות להתפתח בכל אזור.
האבחנה הסופית נעשית באמצעות ביופסיה - הליך שמבוצע לרוב בהרדמה מקומית, שבו נוטלים דגימה מבלוטת הלימפה החשודה ולאחר מכן מבצעים הסתכלות במיקרוסקופ.
הביופסיה נעשית לאחר שמודגמת בהדמיה כלשהי (אולטרה סאונד, צילום רנטגן, CT וכדומה) בלוטת לימפה מוגדלת שעל פי החשד נגועה בלימפומה.
לימפומה מסוג הודג'קין מתפתחת כאשר לימפוציטים מסוג B הופכים ללא-תקינים וממשיכים לגדול ולהתחלק באופן בלתי מבוקר. במשך הזמן, מספר תאי הלימפומה גדל, והם יוצרים גוש הקרוי גידול.
בדרך כלל, תאי לימפומה מתפתחים בבלוטות הלימפה. מכיוון שבלוטות הלימפה ונימי הלימפה מפוזרים לאורך הגוף, לימפומה מסוג הודג'קין יכולה להתפתח בכל חלק בגוף. ברוב המקרים, המחלה מתפתחת בבלוטות הלימפה באזור הצוואר. אזורים שכיחים אחרים הם אזור בית השחי, החזה או המפשעה.
הטיפול בלימפומה מסוג הודג'קין מסתיים בדרך כלל בהצלחה, גם אם המחלה פגעה בכמה אזורים בגוף. ברוב המקרים, המחלה ניתנת לריפוי או לאיזון (שליטה) במשך שנים רבות.
את ההבדל בין לימפומה מסוג הודג'קין לבין לימפומה שאינה הודג'קין ניתן לגלות רק באמצעות התבוננות בתאים במיקרוסקופ.
ברוב המקרים של לימפומה מסוג הודג'קין, נמצאים בביופסיה תאים חריגים הנקראים 'תאי ריד- סטרנברג' Reed Sternberg - . תאים אלה אינם מופיעים בדרך כלל בלימפומות אחרות, שאינן הודג'קין. הבדל זה משמעותי במיוחד, כיוון שהטיפולים בלימפומה מסוג הודג'קין ובלימפומה שאינה מסוג הודג'קין שונים מאוד זה מזה.
'שלב המחלה' הוא מונח המתאר את מידת מפושטות המחלה. בהודג'קין, לקביעת שלב המחלה יש תפקיד חשוב בקביעת הטיפול המתאים והיעיל ביותר.
בלימפומה מסוג הודג'קין קיימים ארבעה שלבים:
בלימפומה, התאים הלימפוציטים שמרכיבים את קשריות (בלוטות) הלימפה, ששייכות למערכת החיסון, מתחלקים ומתרבים ללא בקרה. כך, מספרם גדל, הם יוצרים גידולים (גושים) בבלוטות הלימפה ולא ממלאים את תפקידם (למשל להגן על הגוף מפני פתוגניים כגון חיידקים ונגיפים). מאחר שהלימפוציטים נעים בכל הגוף, התאים הסרטניים (תאי הלימפומה) עלולים להתפשט לאזורים רבים, דרך מערכת הלימפה. הם עלולים לעבור מבלוטת לימפה אחת לאחרת, ולנוע בזרם הדם לאיברים כגון הטחול, מח העצם, הכבד או הריאות. וכאשר הם מגיעים לאזור כלשהו, הם עלולים להמשיך להתחלק וליצור גידולים חדשים.
לימפומה שאינה הודג'קין NHL- . מחלה זו נחלקת לכ-60 תתי-סוגים ידועים. תתי-הסוגים הללו נקבעים לפי הלימפוציטים שעברו שינוי ממאיר: מסוג B או T. לימפוציטים מסוג B הם תאי מערכת החיסון שמייצרים נוגדנים וחיוניים ביותר למלחמה בפתוגנים ולהגנה על הגוף. גם ללימפוציטים מסוג T יש תפקיד קריטי בתגובה החיסונית התאית. הם יכולים להרוג תאי גוף שנגועים בפתוגנים או תאים שעברו התמרה סרטנית. תתי-הסוגים של NHL נקבעים גם לפי הצורה של התאים הסרטניים תחת מיקרוסקופ, המאפיינים המולקולריים שלהם (לדוגמה מוטציה בגןc-myc שהופכת לימפוציטים לתאים סרטניים), נוכחות של חלבונים מסוימים עליהם, מהירות התרבותם והתפשטותם ועוד.
גידולים מסוג לימפומה מתפתחים בעיקר במקומות הללו:
כאשר מטופל מאובחן ב-NHL, הצוות הרב-תחומי בונה עבורו תוכנית טיפול מותאמת אישית. אנו שמים דגש על טיפול במטופל – לא במחלה. משלב האבחון ועד המעקב, טובי המומחים שלנו עומדים לצדך בכל שלב בדרך ומשתמשים במומחיותם כדי להעניק לך טיפול.
תוכניות טיפול מותאמות אישית ל-NHL תלויות בגורמים רבים, כולל:
על סמך הגורמים לעיל, צוות של אונקולוגים, המטולוגים, המטופתולוגים ומומחים ברדיולוגיה אונקולוגית יבנה תוכנית פעולה שעשויה לכלול את הטיפולים הבאים: