ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
מחלות פריודונטליות (חניכיים) המלוות בנסיגת עצם סביב שיניים מתפתחות בעקר אצל מבוגרים וברוב המקרים מאובחנות מגיל 36 ומעלה.
בקרב ילדים נפוצה בעיקר דלקת חניכיים המוגבלת לרקמה הרכה של החניכיים אשר מתפתחת על רקע הצטברות חיידקים על פני השיניים בשולי החניכיים. הגדלת חניכיים יכולה להתפתח גם על רקע מחלות סיסטמיות, גנטיקה, לקיחת תרופות מסוימות, סביב סמכים בקרב מטופלים במהלך טיפול אורתודונטי ובילדים ומתבגרים עם נשימת פה.
מחלות חניכיים המלוות בספיגת עצם יכולות להתפתח סביב שינים נשירות אך הופעתן נדירה יחסית ואלו מתפתחות פעמים רבות על רקע מחלה סיסטמית ממנה סובל הילד או על רקע גנטי. חשוב מאוד שרופא השיניים המטפל בילד יאבחן את נוכחות המחלה האמורה בשלב מוקדם.
בגילאים 12-16 תתכן התפתחות של מחלה פריודונטלית סביב שיניים קבועות צעירות. מחלה זו, שידועה בחומרתה, מופיעה בשלב ראשון סביב שיניים טוחנות ראשונות ו/או חותכות קבועות שבוקעות לפה בגיל 6 – 9 שנים. היא מאופיינת בהתקדמות מהירה וחמורה של ספיגת עצם סביב השיניים האמורות וללא טיפול מוקדם, יכולה להתפתח הן בחומרתה והן בהיקפה לכל המשנן הקבוע של המתבגר עד לאבדן ונשירת השיניים.
חשיבות האבחנה המוקדמת על ידי רופא השיניים המטפל או האורתודונט האחראי על יישור שיניים בגילאים אלו, חשובה ומשמעותית ביותר. המחלה מתפתחת על רקע גנטי ואינה מלווה בסימנים טיפוסיים למחלת חניכיים כמו נפיחות, דימום, כאב וריבוי רובד חיידקי בגבול החניכיים של השן הנגועה. שכיחות המחלה בישראל, גבוהה יחסית לעולם המערבי.
מכיוון שבגילאים 6-13 מתחלף כל המשנן מנשיר לקבוע, בוקעות השיניים הקבועות בעמדה או במיקום שאינם תמיד אופטימליים, עובדה זו מביאה להופעת נסיגות חניכיים בדרגות חומרה שונות סביב אותן שיניים מסובבות או מעוקמות בלסת. בנוסף לנזק התפקודי יש לכך גם השלכות אסתטיות שללא טיפול, הולכות ומחמירות עם הגיל.