ניתן להזמין תור בקליק למומחים של הדסה!
לרפואה ציבורית ושר״פ
לרפואה ציבורית ושר״פ
ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
לחץ דם הוא הלחץ שמפעיל הדם על דפנות העורקים בגוף. לחץ הדם מושפע מגורמים סביבתיים, גורמים גנטיים ומגורמים פיזיולוגיים, כגון: נפח וצמיגות הדם, גמישות דפנות כלי הדם, עוצמת התכווצות הלב ועוד.
לחץ הדם משפיע על תחושת האישה והתנהלותה ביום יום, הוא נוטה לרדת בזמן מנוחה ולאחר פעילות גופנית או לחילופין לעלות בזמן פעילות גופנית או בעת התרגשות.
לחץ דם סיסטולי (הערך הגבוה): הערך הנמדד בלחץ השיא בכלי הדם, הנוצר בזמן התכווצות של הלב, בעת הזרמת הדם אל העורקים מהלב.
לחץ דם דיאסטולי (הערך הנמוך): הערך הנמדד בין כיווץ לכיווץ, בין פעימה לפעימה, בזמן ההרפיה של הלב. ככלל, לחץ הדם בהריון יורד, בעקבות שינויים פיזיולוגיים תקינים, הקשורים להריון. חשוב לדעת, כי ישנו סף לחץ דם שמעליו מוגדר לחץ דם גבוה, אבל אין רף נמוך, שממנו ומטה מוגדר לחץ דם נמוך כבעיה.
לחץ דם גבוה: לחץ דם מעל 140/90 נחשב ללחץ דם גבוה.
לחץ דם תקין: כל לחץ דם הנמוך מ-140/90 נחשב ללחץ דם תקין בהריון ואינו מהווה סימן למחלה אלא אם הוא נגרם מגורמים פתוגניים.
לחץ דם גבולי: לחץ דם הנע בין 120/80 ל-140/90 נחשב לחץ דם גבולי, שמצריך מעקב. באיזה שבוע מתחיל לחץ דם בהריון? ככלל, לחץ הדם בהריון יהיה נמוך יותר מלחץ הדם של אותה אישה כשהיא לא בהריון.השינויים בלחץ הדם בהריון מתחילים כבר בשבוע 5-6 להריון.בעקבות הרחבה של כלי הדם וירידה בתנגודת של כלי הדם.לחץ הדם יורד ככל שמתקדמים השבועות עד לשיא השפל בטרימסטר השני להריון, אז הוא נשאר די קבוע על אותו ערך, ולקראת סוף ההיריון הוא חוזר לערכים התקינים, כפי שהיו לפני ההיריון.
אין נתון או סף תחתון ללחץ דם נמוך, כל לחץ דם מתחת ל-140/90 נחשב ללחץ דם תקין בהריון אלא אם האישה מתחילה להרגיש פחות טוב ואז יש להיבדק ולהתייחס נקודתית בהתאם לסימפטום או לבעיה שנמצאה.
סיבה פיזיולוגית: כחלק מהשינוי התקין בהריון ישנה ירידה בלחץ הדם
היפרמזיס גרבידרום (הקאות יתר): בחילות והקאות מרובות המובילות להתייבשות
התייבשות: עלולה להיגרם מחוסר שתייה ועוד דימום משמעותי, המתרחש במקרים נדירים, יוביל ללחץ דם נמוך בהריון.
מחלות זיהומיות: סיסטמיות, תת פעילות בבלוטת התריס, סוכרת, התקף אלרגיה, כוויה חמורה, מנוחה ממושכת, אנמיה, תרופות מסוימות, בעיות לב, מחלות תפקודי כליות, חסרים תזונתיים
עייפות, חולשה, בחילות, סחרחורות,דופק מהיר, צימאון מוגבר, הפרעות שינה, הזעה, כפות רגליים קרות, כאבי ראש, חיוורוןבמצבים קיצוניים, ראייה מטושטשת, טרום עילפון, התעלפות.
לחץ דם תנוחתי (Postural hypotension syndrome) הינו סינדרום תת לחץ דם שתלוי בתנוחה של האישה. זהו סינדרום נקודתי, שיש בו לחץ של הרחם על ההחזר הוורידי ללב. אחרי שבוע 20 בהריון הרחם ממלא את חלל הבטן ועלול ללחוץ על כלי הדם, בעיקר על הוריד הנבוב התחתון (Vena cava inferior), ובכך משפיע על ההחזר הורידי של הדם אל הלב. לחץ זה גורם לרפלקס של הגוף, בו יש פחות זרימת דם מהלב בכל פעימה. מצב זה עשוי לגרום לנפילה בלחץ הדם ובעקבות כך אף לחולשה וירידה באספקת הדם והחמצן לשליה ולעובר. בהתחשב בעובדה שכלי הדם נמצאים בצד הימני של בטן האישה, כדי למנוע מצב זה מומלץ (בעיקר בטרימסטר השני והשלישי להריון) בעת שכיבה ובפרט שכיבה ממושכת, לשכב בנטייה לשמאל. יש להימנע משינויי תנוחה מהירים ובעיקר במעבר משכיבה לעמידה. המלצה זו תקפה גם בעת השינה וגם במהלך הלידה.
על מה יכול להעיד לחץ דם נמוך בהיריון? כאמור, אין דאגה במידה ונמצא כי יש לך לחץ דם נמוך בהריון, ובמיוחד בשבועות הראשונים ועד שבוע 24 להריון. צריך לוודא שלחץ הדם בגדר הנורמה ולא גורם לסימנים שיכולים לגרום להתעלפות. כמו כן, צריכים לבדוק האם לחץ הדם הנמוך משויך לשינויים הפיזיולוגיים התקינים בהריון או לחילופין נובע מגורם פתוגני – דימום בהריון , אנמיה וכו' ואז יש לטפל בהתאם.
מהם הסיבוכים האפשריים המושפעים מלחץ דם נמוך בהריון? הסיבוך העיקרי הקשור בלחץ דם נמוך בהריון הוא שהשינויים עלולים לגרום לתחושת סחרחורת, איבוד שיווי משקל והתעלפות. בנוסף, כשמדובר על לחץ דם נמוך מאוד לאורך זמן הוא עלול לגרום לירידה באספקת דם וחמצן לעובר ולשליה. אם הגורם הוא אינו גורם הקשור להתנהלות תקינה של ההריון אלא גורם פתולוגי, מחלה, חשוב לערוך בירור רפואי ולטפל בהתאם לבדיקות.
נשים הנמצאות בקבוצת סיכון ללחץ נמוך בהיריון: נשים גבוהות, נשים רזות, נשים עם דליות ברגליים, נשים הסובלות מלחץ דם נמוך לא בהריון, נשים הסובלות מבחילות והקאות , בגלל צריכת נוזלים נמוכה
כיצד ניתן או צריך לטפל בלחץ דם נמוך בהיריון? באופן כללי, אין צורך בטיפול בלחץ דם נמוך בהריון, במיוחד אם אין סימפטומים, אך אם את חווה תחושות לא נעימות בעקבות לחץ דם נמוך ונבדקת לשלילת בעיות רפואיות אחרות, רצוי לבצע את הבאים: להקפיד על שתייה מרובה, כדי להימנע מהתייבשות לנוח ולישון מספיק בלילה, כדי להקל על העייפות לעשות פעילות באופן מותאם לתחושות שלך וללא פעילות מאומצת להימנע מאלכוהול (בכל מקרה אסור לשתות אלכוהול בהריון) להימנע מקפאין, להקפיד על תזונה בריאה, ומאוזנת ,ארוחות קלות והימנעות מארוחות גדולות, לצרוך מספיק מלחים, שינוי תנוחה וקימה בהדרגה – במיוחד אחרי שנת הלילה או אחרי שכיבה ממושכת, מומלץ לקום משכיבה לישיבה ומישיבה לעמידה למניעת נפילת לחץ דם. להימנע משכיבה ממושכת ולשכב על צד שמאל, כדי למנוע לחץ על כלי הדם הגבהת ראש המיטה או הוספת כריות להימנע מעמידה ממושכת ללא תזוזה גרביים אלסטיים להורדת הצטברות דליות ברגליים ותמיכה בהחזר ורידי של הדם אל הלבל הימנע ממקלחות חמות מידי טיפול תרופתי במידת הצורך, כאשר מקור לחץ הדם הנמוך אינו במחלה הקשורה בהריון (למשל- תת פעילות של בלוטת התריס)לבישת בגדים משוחררים שלא מפעילים לחץ על הגוף.