נגישות

איך בוחרים מלווה ללידה?

"נו, כמה זמן?", "אולי תבדקי אותה", "מתי מתחילים זירוז", "אולי כבר נעשה ניתוח וזהו", "אצלי זה לא לקח כל כך הרבה זמן", "נראה לי שלא התקדמת בכלל", "את תהיי פה עוד הרבה שעות", "אנחנו צריכים לצאת מכאן לפני כניסת שבת".

אלו כמה משפטי "תמיכה" שיולדות רבות נאלצות לשמוע מהמלווים שבחרו להיות איתן בחדר לידה. בן זוג, אמא, חמות, חברה או אחות, שבאמת רוצים רק בטובתך, אבל בפועל יוצרים אוירה מלחיצה בחדר הלידה, מעלים את סף החרדה ובעיקר גורמים לך לפקפק ביכולתך ללדת בשלוה את התינוק שחיכית לו כל כך בסבלנות עד עכשיו.

בחירת מלווה ללידה נעשית לרוב ללא כל מחשבה, ובאופן אוטומטי מגיעים המלווים שאותם לא רוצים להעליב. זו אחת הבחירות החשובות ביותר שתצטרכי לעשות לקראת הלידה, על מנת לצור לך חווית לידה חיובית, ולשמור עליך במקרה הצורך. מלווה בלידה חייב לדעת שהוא בא לעבוד. בדיוק כמו המיילדת והרופא וכל צוות חדר הלידה.

כבו טלוויזיה, התנתקו מהטלפון, קומו מהכורסא וקדימה לעבודה.

בן הזוג: השותף הטבעי, האבא המיועד, שליווה אותך בכל בדיקת דם, החזיק לך את היד במי שפיר, והתרגש איתך באולטרהסאונד. הוא ליטף לך את הבטן, שר לעובר הקטן שירי ילדות והתלהב מכל בעיטה.

בין בני זוג יש מערכת אינטימית שקיימת הרבה מחוץ לחדר הלידה. למשקעים, ריבים, ויחסי כוחות אין מקום בזמן הלידה. קח בחשבון שבת הזוג שלך עוברת חוויה מאד מיוחדת, לא תמיד קלה ופשוטה, והיא מאד ערנית לכל הערה או התרחשות שקוראת סביבה. היא בהחלט מצפה ממך לדאוג לאינטרסים שלה, לבקש, יחד איתה, להבין כל התערבות שמציעים לה, ולדאוג באופן כללי לאווירה רגועה ונעימה בחדר.

זה הזמן להיזכר כמה אתה אוהב אותה, לנשום יחד איתה בזמן הצירים, להחזיק לה את היד וללטף, להרטיב את הפנים ולדאוג לה לארטיק.

אמא: בין אם זו הפעם הראשונה שאת מלווה את בתך, או הפעם העשירית, ללא ספק צפות ועולות חוויות הלידה שלך עצמך. איך התמודדת עם הצירים, כמה זמן זה לקח, איך הרגשת כשראית אותה בפעם הראשונה.

זכרי שהתינוקת שאת מדמיינת, היא האישה ששוכבת כרגע במיטה לידך. קבלי החלטה בוגרת להעביר אליה רק מחשבות חיוביות, רק מילים של תמיכה ועידוד. בדיוק כמו שעודדת אותה כשנפלה מהנדנדה, או כשחיבקת אותה כשנשבר לה הלב בפעם הראשונה. שימי את עצמך בצד ותהיי שם רק בשבילה.

חמות: אישה שמגיעה ללדת יחד עם חמותה תמיד משמחת אותי. זה מראה על מערכת יחסים באמת יפה שנרקמה ביניהן לאורך השנים, והביאה את שתיהן לנקודת הזמן המשמעותית הזו. מעבר לכך שכלתך יולדת, בנך עומד להפוך לאבא. הילד הקטן שנפל מהאופניים עומד להחזיק תינוק בידיים ולהיות אחראי לו כל חייו. לא כל אחד נכנס לתפקיד הזה בקלות, ואת נמצאת בנקודה מיוחדת בזמן כדי לקרב ולהכניס אותו לאבהות.

חברה או אחות צעירה: יש לי קצת חילוקי דעות עם עצמי, מהו מקומה בחדר הלידה, של חברה או אחות צעירה, שטרם ילדו. מצד אחד נמצאת לידך מישהי שנפשה קשורה בנפשך, שמרגישה איתך את החוויה, ולפעמים מתרגשת יותר ממך. מצד שני לידה היא לעיתים חוויה לא קלה, לא תמיד מאד נקיה, ועשויה קצת להפחיד מישהי, שמתכננת לעבור אותה בעתיד הקרוב או הרחוק.

בשל העדר הניסיון האישי, מלווה כזו יכולה להיות חפה מכל מחשבה על עצמה, ויכולה באמת להתרכז בך ובחוויה אותה את עוברת. מניסיוני, הנוכחות של אחותי בלידות שלי היתה בעלת ערך ללא תחליף, מה שהביא להעמקת הקשר גם ביננו וגם בינה לבין ילדיי.

דולה או מלווה בלידה: פעם, במהלך לידה, היינו מוקפות בנשים תומכות ומנוסות, שבאות לעזור ליולדת בזמן הלידה, ולאחריה, בטיפול בתינוק. כיום, כשיצאנו מהשבט המגן בתוכו חיינו, אנחנו מרגישות לפעמים קצת בודדות בחדר הלידה. באילוצי המערכת הציבורית בארץ, מיילדת לא יכולה להיות צמודה אליך לאורך כל הלידה. יולדת נוספת או החלפת משמרות, מותירה אתכם לעיתים לבד בחדר הלידה לזמן לא מבוטל.

דולה היא הוצאה לא קטנה, אבל אם את יכולה להרשות אותה לעצמך, היא מהווה עוגן של שלווה וחיוביות. דולה טובה תמיד תאמין ביכולתך ללדת, תשתמש בכלים כמו שמני עיסוי, נקודות לחיצה ודמיון מודרך. היא תהיי אתכם לפני הלידה, במהלכה, ואחריה, ותנחה את שניכם לחוות את הלידה באופן אופטימלי.

לסיכום, הקדישי מחשבה למלווה שיהיה איתך בלידה. מה את מצפה ממנו, מה תרצי שיעשה וכיצד יוכל לסייע לך להגיע לחוויה חיובית ובריאה.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן