ניווט מהיר
פותח על ידי Startup Booster
"בדרך כלל, רוב הגידולים שמתגלים בבלוטת התריס הם במקרה. כלומר, בזמן צילומי CT, MRI, אולטרסאונד וכדומה. חלק קטן מהגידולים מתגלים בבדיקת רופא שגרתי ששם לב לגוש קטן בצוואר. אופציה נוספת לזיהוי הוא שהמטופל בעצמו שם לב לגוש בצוואר – וזה כמובן, הכי פחות שכיח", מסביר מזא"ה.
לדבריו, "גושים שנמצאים בחלק הקדמי של הבלוטה – ניתן לזהות יותר בקלות ולכן חלק מהמטופלים יגיעו לאבחון בגלל שמישהו שם לב לבליטה הזו, או שהם בעצמם הבחינו בזה. אך אם הגידול באזור האחורי – אז יותר קשה להבחין בו עד לשלבים יחסית מתקדמים".
הוא מציין גם את התסמינים של הגידול. "סרטן בלוטת התריס בדרך כלל מתפתח לאט ובתחילה אינו גורם לתסמינים. הסימן הראשון השכיח ביותר הוא גוש קטן בצוואר, ללא כאבים. תסמינים אחרים שעלולים להתפתח כוללים: צרידות או קושי בדיבור, בלוטות לימפה נפוחות בצוואר, קושי בבליעה או בנשימה כאשר הגידול לוחץ על הוושט (בית הבליעה) או קנה הנשימה, כאב בגרון או בצוואר".
לשאלה מהם הגורמים לסרטן בלוטת התריס עונה פרופ' מזא"ה: "הסיבה ראשונה היא כמובן הגנטיקה וההיסטוריה המשפחתית. הסיבה השנייה – חולים שעברו הקרנות לצוואר או שנחשפו לקרינה גרעינית. אבל, רוב המקרים לא קשורים לכך, הם פשוט מתפתחים בבלוטת התריס עם הזמן".
ואיך מטפלים במחלה? "רוב המטופלים שמגיעים אלי – אני מרגיע אותם ומסביר להם שזה סרטן קצת שונה ופחות אגרסיבי משאר הסרטנים שמכירים. יש לעשות קודם ביופסיה – ואז כורתים את הגידול. ככול שהגידול יותר קטן הפרוגנוזה יותר טובה וניתן לבצע ניתוח יותר מוגבל".