נגישות

דף מידע למטופל/ת - יחידת הדיאליזה ולמשפחתו

מטופל/ת יקר/ה!

המידע המובא בדפים אילו, נועד להקל עליך את הקליטה וההסתגלות ליחידת הדיאליזה ולהפיג את החששות והפחדים הנלווים לטיפול.

אנו עומדים לשירותך למענה על שאלות, התייעצות ותמיכה בכל עת.

צוות יחידת הדיאליזה

מהו הטיפול בדיאליזה?

הטיפול בדיאליזה ניתן למטופלים הסובלים מאי ספיקת כליות ומתבסס על מכשיר המחליף את פעולת הכליות. מטרת הטיפול: ניקוי הדם וסילוק חומרי הפסולת והרעלים מן הגוף ובנוסף הוצאת נוזלים מיותרים.

הטיפול משפר את איכות ותוחלת החיים של המטופלים.

אילו מטופלים מופנים ליחידת הדיאליזה?

יחידת הדיאליזה מספקת טיפולי דיאליזה למטופלים כרוניים המאושפזים בבית החולים ולמאושפזים הזקוקים לדיאליזה דחופה . צוות יחידת הדיאליזה בהדסה עין כרם אחראי גם על מתן טיפולי דיאליזה ביחידות טיפול נמרץ ובמחלקות ברחבי בית החולים, למטופלים שאינם יכולים להגיע ליחידה לצורך הטיפול. צוות היחידה מעניק טיפול רפואי, תמיכה נפשית וייעוץ סוציאלי ותזונתי למטופלים ומשפחותיהם.

מי בצוות המטפל?

צוות היחידה הינו רב מקצועי וכולל: רופאים, אחיות, דיאטניות ועובדות סוציאליות. הצוות מיומן ומקצועי ובעל ניסיון עשיר בתחום.

-רופא נפרולוג: לכל מטופל משובץ רופא נפרולוג המרכז את הטיפול בו.

עם קבלתך, יבצע לך הרופא קבלה רפואית, יעריך את מצבך ויקבע את הטיפול המתאים עבורך.

אחת לחודש יערך ביקור בו יתעדכן הרופא במצבך, יעבור על תוצאות בדיקות הדם, התרופות ומהלך הטיפול שלך.

במהלך הטיפול ניתן לבקש מאחות מרכזת טיפול ליצור קשר עם הרופא המטפל לביקור או ייעוץ טלפוני.

ביחידה שלנו יש רופא נפרולוג זמין במהלך כל שעות הטיפול.

שימ/י לב!

בדיאליזה הראשונה, לאחר שתקבל/י הסבר על חשיבות ביצוע הדיאליזה, על הסיבוכים והסיכונים האפשריים הכרוכים בטיפול, יחתים אותך הרופא על טופס הסכמה מדעת לביצוע הדיאליזה וההסכמה תחודש אחת לשנה.

אחות מרכזת טיפול: אחות אשר מופקדת על העמדה שלך ומנהלת את הטיפול הדיאליטי שלך באותו היום

קבלת פרטים על מצבכם

חיבור וניתוק ממכשיר דיאליזה

ניטור סימנים חיוניים במהלך הטיפול- לחץ דם, דופק וחום

מעקב אחרי סימנים וסימפטומים במהלך הטיפול

טיפול תרופתי במהלך הדיאליזה

הערכת מאזן נוזלים להחלטה על הטיפול היומי

מעקב בדיקות דם שנלקחו בדיאליזה הנוכחית

אחות פרימרית (ראשונית): אחות אשר תתמוך, תדריך ותלווה אותך ואת בני משפחתך בתקופת הטיפול הדיאליטי. כמו כן, תהווה מקשרת בינך ובין הצוות הרב מקצועי.

דיאטנית: הטיפול בהמודיאליזה מחייב להקפיד על דיאטה מיוחדת והגבלה בנוזלים - כחודש לאחר מועד הקליטה לדיאליזה, הדיאטנית תיפגש איתך ותבנה עבורך תפריט המותאם אישית לצרכיך ובהתאם לבדיקות הרפואיות , מצבך הבריאותי והעדפותיך.

הדיאטנית תפגוש אותך פעם בחודש עד חצי שנה בהתאם לבדיקות ולאבחנות הרפואיות.

עובדת סוציאלת: בסמיכות לקליטתך תפגוש אותך עובדת סוציאלית. היא תסביר לך ולבני משפחתך על זכויותיך השונות כמטופל דיאליזה. כמו כן, העובדת הסוציאלית תייעץ ותלווה אותך ואת משפחתך ותסייע בשאלות ובבעיות השונות המתעוררות סביב הטיפול בדיאליזה. במידת הצורך, תסייע בקשר עם הגורמים הרלוונטיים בקהילה

ניתן ליצור קשר עם העובדת הסוציאלית בין השעות 8:00-14:00 וטלפונית-050-572726.

מה זמני הטיפולים?

טיפול הדיאליזה מתבצע בשלוש משמרות:

בוקר 7:30-8:00

צהריים  13:00-13:30

ערב 17:30-18:00

משך הטיפול מותאם לך על ידי הרופא המטפל על פי מצבך הרפואי. בדרך כלל הטיפול אורך בין 3 ל 4 שעות וניתן שלוש פעמיים בשבוע. במידת הצורך, תתבקש להגיע לטיפול נוסף.

ההחלטה על לוח זמני הטיפול ומשמרות הדיאליזה שיקבעו עבורך יינתן על ידי האחות האחראית או סגניתה.

חגים ומועדים:

בערבי חג ובחגים צפויים שינויים בלוח הזמנים. בכל מקרה בו יחול שינוי בזמן הדיאליזה אנו ניצור עמך קשר וניידע אותך.

צוות הדיאליזה עושה כל מאמץ לעמוד בלוח זמני הטיפולים, אך מסיבות שונות יתכנו עיכובים בחיבורך למכשיר.

מהן ההכנות לקראת הטיפול בדיאליזה?

שקילה - בהגיעך ליחידה הנך מתבקש/ת להישקל לשם קביעת תכנית הוצאת נוזלים המתאימה לך. בתום הטיפול יש להישקל שנית להערכת הטיפול. חשוב להישקל באותו המשקל לפני ואחרי הטיפול. שקילה מדויקת חשובה לקביעת כמות הוצאת הנוזלים העודפים במהלך הטיפול. יש למסור לאחות את נתוני השקילה לפני ואחרי הטיפול

דיווח על מצבך הבריאותי - לפני החיבור למכשיר אנא דווח על כל שינוי במצבך כגון: עצירות, הקאות, שלשול, חום, חולשה, דימום, כאב ראש, קשיי נשימה, נפילה, חבלה וכד'. בנוסף כדאי לדווח על שינויים בטיפול התרופתי, ועל התחלת טיפול אנטיביוטי.

דיווח זה הנו חשוב ביותר ומכריע לקביעת הטיפול היעיל והנכון עבורך.

בדיקות דם - בדיקות דם נלקחות באופן קבוע מידי חודש לשם מעקב והחלטה לגבי המשך טיפול תרופתי, דיאליטי ודיאטטי. בדיקות נוספות יילקחו על פי שיקול רפואי.

כיצד מתבצע החיבור לדיאליזה? חשוב!

לפני ישיבתך בכורסת הטיפול, הקפד לרחוץ את ידיך ואת אזור הדקירה במים וסבון

שים לב לנגישות פעמון קריאת אחות לפני התחלת הטיפול .במידת הצורך, תוכל לקרוא לאחות באמצעות פעמון זה

קיימות שתי גישות עיקריות לביצוע המודיאליזה:

צנתר מרכזי ("פרמקת")

צנתר זה מוכנס בדרך כלל לווריד צווארי מימין, ומגיע עד לאזור הלב. מוצא הצנתר בבית החזה העליון. לצנתר שני פתחים, דרכם ניתן לשאוב את הדם, ולהחזירו לגוף לאחר שעבר סינון בסליל הדיאליזה. הצנתר מוכנס במכון האנגיוגרפיה, תחת הרדמה מקומית. ניתן להשתמש בצנתר זה לצורך טיפול בדיאליזה, מיד לאחר הכנסתו. לפני כל טיפול דיאליזה, האחות תפתח את החבישה באופן סטרילי, תנקה את האזור ובסיום הטיפול תבצע חבישה מחדש. חשוב! יש לשמור על צנתר נקי ויבש, על מנת למנוע זיהום. אין להסיר את החבישה בבית, ואין להרטיב את האזור!

שאנט

קיימים 2 סוגי שאנטים:

שאנט טבעי, או פיסטולה - חיבור תת-עורי בין עורק לווריד ביד. הפעולה נעשית בחדר ניתוח תחת הרדמה אזורית. בדרך כלל האשפוז נמשך יום.

לאחר הפעולה יש להמתין להבשלת הפיסטולה, תהליך האורך לרוב בין חודשיים לשלושה חודשים. על מנת להתחיל לבצע דיאליזה דרך הפיסטולה, יש צורך בקבלת אישור מהכירורג המנתח.

שאנט מלאכותי, או גראפט - במקרים בהם יש קושי למצוא כלי דם המתאימים ליצירת שאנט, ניתן להשתמש בשתל מלאכותי העשוי מחומר סינתטי. קצה אחד של השתל מחובר בניתוח לעורק וקצה שני מחובר לווריד. בדרך כלל יש להמתין ארבע שבועות אחרי הניתוח ואז ניתן לחבר דרך הגראפט. לעיתים ניתן לחבר לאחר זמן קצר יותר.

בשני סוגי השאנטים החיבור נעשה מתחת לעור, בניתוח קצר, המצריך לרוב אשפוז של יום אחד במחלקת כירורגית כלי דם. באזור של השאנט ניתן לחוש ברטט, שהוא הסימן העיקרי לכך שהשאנט מתפקד. חיבור למכונת הדיאליזה דרך השאנט נעשה באמצעות החדרת שתי מחטים.

מחט אחת שואבת דם מהגוף, והמחט השנייה מחזירה את הדם לאחר הסינון במכונת הדיאליזה.

תיתכן אי נוחות בעת החדרת המחטים, ניתן להשתמש במשחת אלחוש מקומי, אותה מורחים כשעה טרם הדקירה. במהלך הטיפול ניתן לראות טלוויזיה, לקרוא ספר, לעבוד על המחשב או לישון.

מותר למלווה אחד לשבת לידך במהלך הטיפול.

חשוב! בזמן הטיפול עליך לדווח לאחות על תופעות כמו: כאב, צמרמורת, חום, חולשה, דימום, קוצר נשימה או כל תופעה חריגה אחרת.

הטיפול בדיאליזה אינו כואב. אך הנך עלול להרגיש עייפות לאחר הטיפול- זוהי תופעה מוכרת.

בכל בעיה רפואית שמתעוררת שלא במהלך הטיפול, עליך לפנות ליחידת הדיאליזה, לרופא המשפחה או לחדר המיון לצורך קבלת עזרה רפואית

אנו מאחלים לך הצלחה,

צוות יחידת הדיאליזה

נכתב על ידי: ד"ר אהרון – נפרולוג, מנהל שירות רפואי

גבריאלה אלתר – סגנית אחות ראשית, מכון דיאליזה

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. החוברת מנוסחת בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד אך היא מיועדת לנשים וגברים כאחד.2022.