נגישות

חוברת מידע למטופלים באשפוז יום בנושא פסוריאזיס

מטופל/ת יקר/ה

בחוברת זו ערכנו עבורך מידע אודות מחלת הפסוריאזיס.

המידע כולל הסבר מפורט על הטיפולים הניתנים באשפוז יום, ניהול נכון של המחלה והנחיות לטיפול בבית.

נשמח לעמוד לשירותך בכל פניה ושאלה,

צוות אשפוז יום עור

מידע כללי

מנהל המחלקה: פרופ' אברהם זלוטוגורסקי

אחות ראשית: שמחה גרדוש

סגנית אחות ראשית: טליה שמואלי

מה עליך להביא לאשפוז יום?

הפניה מרופא/ת עור מהדסה

התחייבות מקופת חולים - קוד ההתחייבות הינו L0560. יתכן שתקבלו התחייבות ליום אחד. במקרה זה נצייד אתכם במכתב להארכת ההתחייבות אותו תגישו לקופת החולים

מכתב סיכום רפואי מרופא המשפחה, הכולל רשימת תרופות קבועות

תו ירוק או בדיקת קורונה שלילית, בהתאם להנחיות משרד הבריאות

במידה והמטופל קטין, חובה להגיע בליווי הורה או אפוטרופוס

יש להגיע בשעה שנקבעה מראש

מה כולל יום הקבלה?

קבלה משרדית - יש להגיע לפקיד קבלת חולים ולמסור את ההתחייבות מדי יום במשך כל ימי הטיפול.

קבלה סיעודית - לאחר סיום הקבלה המשרדית ומסירת ההתחייבות, עליכם להגיע לאשפוז יום עור, שם תתקבלו על ידי אחות שתמקם אתכם בחדר. האחות תשאל אתכם שאלות המתייחסות לפרטיכם האישיים ותדריך אתכם לגבי תהליך האשפוז ונוהלי המחלקה. בנוסף, האחות תמדוד לחץ דם, דופק, חום ומשקל.

קבלה רפואית - לאחר הקבלה הסיעודית, רופאי מחלקת עור יערכו קבלה רפואית הכוללת שאלות מפורטות, בדיקה רפואית והחלטה על תכנית טיפול.

תתבקשו לחתום על טופס הסכמה לאשפוז ולפוטותרפיה.

מה כולל הטיפול באשפוז יום?

בכל יום נערך באשפוז יום ביקור רופאים, בו נוכחים הרופאים והאחיות. לאחר הביקור, ניתנת תכנית טיפול לאותו היום. בהתאם להוראה הרפואית, תבוצענה בדיקות שונות כגון בדיקת דם/ביופסיה.

הטיפולים השונים נעשים על ידי אחיות המחלקה בחדרי הטיפולים.

בסוף הטיפול תישאר/י להשגחה ולאחר מכן תשוחרר/י לביתך.

יש אפשרות לקבל פיג'מה ומגבת במידת הצורך.

מהי מחלת הפסוריאזיס?

פסוריאזיס הינה מחלה דלקתית כרונית של העור, המתאפיינת ברבדים עוריים בגוון אדום, ולעיתים מכוסי קשקשת לבנה כסופה. בחלק מהמטופלים הפריחה מלווה בגרד. המחלה יכולה להופיע בכל גיל ושכיחה בנשים וגברים במידה שווה. פסוריאזיס אינה מחלה זיהומית ואינה מדבקת. המחלה מאופיינת בתקופות של החמרה ולסירוגין תקופות של רגיעה. קיימים טיפולים רבים שמפחיתים את עוצמת התסמינים ומשפרים ואף מעלימים את הפריחה.

מהם גורמי הסיכון למחלת הפסוריאזיס?

מערכת החיסון - שפעול מוגבר של מערכת החיסון בעור, המביא להיווצרות שינויים בשכבות העור ובכלי הדם בעור

גנטיקה - גורמים גנטיים משפיעים על הסיכויים של אדם לפתח פסוריאזיס. קיימים מספר גנים המעלים את הסיכון לפתח פסוריאזיס, אך כיום לא קיימת בדיקה גנטית שיכולה לקבוע בבירור מי יפתח פסוריאזיס במהלך חייו. עם זאת, ידוע כי פסוריאזיס נפוצה יותר אם יש קרובי משפחה הסובלים מהמחלה

סביבה ואורח חיים - גורמים מסוימים באורח החיים וסביבתו של האדם קשורים בפסוריאזיס. זיהומים חיידקיים ווירליים, צריכת אלכוהול ונטילת תרופות מסוימות (חוסמי בטא, ליתיום, תרופות נגד מלריה) עלולים להשפיע על הסיכון של האדם לפתח פסוריאזיס או להחריף את התסמינים בחולי פסוריאזיס. עישון מעלה את הסיכון ואת החומרה של פסוריאזיס, בייחוד לפסוריאזיס של כפות הרגליים וכפות הידיים

מתח - לחץ נפשי עלול לגרום להתפרצות פסוריאזיס

טראומה עורית - פציעה של העור עלולה להפוך לרובד פסוריאטי

מהם תסמיני הפסוריאזיס?

רבדים אדומים אשר לרוב יהיו מכוסים בקשקשת לבנה/כסופה

תפרחת באזורים אופיניים - קרקפת, מרפקים וברכיים, מאחורי האוזניים, מפשעות וטבור

גרד וכאב בעור

מעורבות מפרקים - קיימת בחלק מהמטופלים ומאופיינת בכאבים, נפיחות או נוקשות של המפרקים

שינויים במבנה ומראה הציפורן, למשל שקעים עגולים קטנים בציפורניים, שינויי צבע, עיוות ועיבוי מבנה הציפורן

כיצד מתבטא הפסוריאזיס?

הפסוריאזיס מתבטא בכמה צורות קליניות:

פסוריאזיס וולגריס - הסוג הנפוץ ביותר של פסוריאזיס. נפוץ בקרב מבוגרים צעירים ואנשים בגיל העמידה, אך יכול להתפרץ בכל גיל. גודל הרבדים נע בדרך כלל בין 1-10 סנטימטרים, אך הרבדים יכולים להיות גדולים יותר. הרבדים מופיעים לרוב בקרקפת, במרפקים, בברכיים ובגו. מידת המפושטות של התפרחת משתנה.

פסוריאזיס גוטטה (פסוריאזיס "טיפתית") - נוטה להופיע לאחר זיהום חיידקי מסוג סטרפטוקוקוס, בייחוד דלקת גרון. סוג זה של פסוריאזיס נפוץ בעיקר בקרב ילדים וצעירים ללא היסטוריה ידועה של פסוריאזיס. הוא גורם להתפרצות פתאומית של נגעים קטנים דמויי טיפה על הגו והגפיים, לעיתים מכוסי קשקשת.

פסוריאזיס פוסטולרית - פסוריאזיס המתאפיינת בנגעים מוגלתיים (פוסטולות) המופיעים בתוך הרבדים האדומים. לעיתים צורה זו מופיעה באופן פתאומי ומלווה בחום גבוה ובמדדי דלקת מוגברים בבדיקות דם. ישנה גם צורה של פסוריאזיס פוסטולרית המוגבלת לכפות ידיים ורגליים. צורה זו שכיחה בעיקר בקרב נשים מעשנות.

פסוריאזיס אינברסה - סוג זה של פסוריאזיס מופיע בקפלי הגוף - מפשעה, בתי השחי, עכוז, איברי המין, קפלי שדיים. לעיתים סוג זה מאובחן בטעות כזיהום הנגרם מפטרייה.

פסוריאזיס פלמופלנטרית - פסוריאזיס המערבת כפות ידיים ו/או רגליים. צורה זו יכולה להיות מלווה בעור עבה וסדקים כואבים המפריעים לתפקוד יומיומי. כמו כן ישנה צורה של פסוריאזיס בכפות ידיים ורגליים המאופיינת בנגעים מוגלתיים (כמצויין לעיל תחת פסוריאזיס פוסטולרית).

 פסוריאזיס בציפורניים - חלק מחולי הפסוריאזיס מפתחים שינויים בציפורניים, כאשר השינוי השכיח ביותר הוא הופעת שקעים קטנים בציפורן. לשקעים יש מראה של דקירות מחט קטנות המפוזרות על פני הציפורן. בנוסף, הציפורניים עלולות לשנות את צבען, לצבע המזכיר "טיפת שמן". הציפורניים אף עלולות להתנתק ממיטת הציפורן, מצב הידוע בשם "אוניכוליזיס". במקרים חמורים יותר, אנשים סובלים מציפורניים עבות ומעוותות. מעורבות של הציפורניים מעלה את הסיכון לפתח דלקת מפרקים פסוריאטית (ראו להלן).

דלקת מפרקים פסוריאטית - כרבע מחולי הפסוריאזיס לוקים בדלקת מפרקים פסוריאטית, הגורמת לכאבים ונפיחות במפרקים. לרוב, הסימפטומים הקשורים בעור מתפתחים ראשונים, אם כי חלק קטן ממטופלי הפסוריאזיס עם דלקת מפרקים יפתחו את דלקת המפרקים טרם הופעת תסמיני הפסוריאזיס. הסובלים מדלקת מפרקים פסוריאטית לרוב סובלים גם מבעיות חמורות בציפורניים. לכ- 40% מהסובלים מדלקת מפרקים פסוריאטית יש בני משפחה הסובלים מהמחלה.

מהם סוגי הטיפולים בפסוריאזיס?

קיימים מספר טיפולים אשר יכולים לשפר ולעיתים אף להעלים את התפרחת והסימפטומים הנלווים אליה. הטיפול תלוי בחומרת המחלה, צורת הפסוריאזיס, מחלות הרקע של המטופל, עלות הטיפול והתגובה לטיפולים קודמים שניתנו.

תכשירים מקומיים

קיימים תכשירים מקומיים שונים לטיפול בפסוריאזיס. יש צורך בשימוש מתמשך במשחות על מנת לשפר את המצב ולשמר אותו. כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר, על המטופלים לפעול על פי הנחיות הטיפול.

תכשירים על בסיס זפת (לדוגמה: פיקס, Coal tar) - יעילים במיוחד בשילוב עם פוטותרפיה. השימוש בתכשיר נעשה כאשר העור פחות מודלק, לעתים לאחר טיפול בתכשירים המכילים סטרואידים, על מנת למנוע גירוי עורי וגרד. מטרת התכשיר לדכא את התהליך הדלקתי בעור. המשחה שומנית ועלולה להכתים את הבגדים.

נגזרות של ויטמין D - תכשירים אלה מאיטים את קצב התחדשות התאים. קיימים כיום בשוק רק בשילוב עם סטרואידים מקומיים בצורת משחה, ג'ל או קצף. תופעות הלוואי הן מינימליות, כאשר תופעת הלוואי הנפוצה ביותר הינה גירוי של העור.

מעכבי קלצינורין - מעכבי קלצינורין מקומיים משמשים לטיפול בפסוריאזיס בשל השפעתם על המערכת החיסונית. משחות אלו שימושיות בייחוד בפנים ובקפלי העור.

אנתרלין - יעיל במטופלים עם פסוריאזיס רובדי. הטיפול עלול לגרום לכתמים חומים-אדומים על העור לתקופה ארוכה, וכמו כן להכתים את הבגדים. כיוון שאנתרלין עלול לגרום לגירוי עורי, נהוג למרוח אותו לזמן קצוב ולתחום את הרובד במשחה על מנת לא לגרום לפגיעה בעור הבריא.

חומצה סליצילית - משמשת לקילוף הקשקשת. כאשר הקשקשת מוסרת מהעור, קל יותר לקרינת ה-uv לחדור פנימה ובכך הטיפול בפוטותרפיה וגם בתכשירים מקומיים אחרים יעיל יותר.

תכשירים המכילים סטרואידים

סטרואידים מדכאים את התהליך הדלקתי בעור. השאיפה היא להשתמש בכמות מועטה ובצורה מבוקרת על האזורים הנגועים.

תופעות הלוואי של שימוש בתכשירים אלה הינן הידקקות של העור וסימני מתיחה (בייחוד כאשר הטיפול ניתן לתקופה ארוכה ובקפלי עור או באזור הפנים). בשל כך, יש חשיבות לבצע את הטיפול בצורה מבוקרת ומדודה, תוך מעקב רופא עור. במידה ואת/ה סובל/ת מתופעות הלוואי הללו, יש לדווח זאת לרופא המטפל.

פוטותרפיה

פוטותרפיה הינה טיפול באמצעות קרניים אולטרה סגולות (UV), המחקות את קרני השמש. טיפול זה מהווה תחליף לטיפול בקרני השמש שבים המלח. הטיפול מסייע להפחית את התהליך הדלקתי בעור. פוטותרפיה מומלצת לטיפול בפסוריאזיס הן במבוגרים והן בילדים.

טיפול מסוג אור אולטרה-סגול "צר טווח", NB-UVB, הוא לרוב המומלץ ביותר, בשל בטיחותו ויעילותו הגבוהות.

מהי מטרת הטיפול?

מטרת הטיפול היא להביא לשיפור במחלה ולשליטה בה.

כיצד מתבצע הטיפול?

הטיפול נעשה בעמידה וכולל חשיפה לאור המופץ ממנורות דמויות פלורסנט במשכי זמן ההולכים ומתארכים בהדרגה.

לפני הטיפול, ייתכן ותתבקשו להתרחץ על מנת להיכנס לטיפול עם עור נקי, ללא משחות.

חשוב!

יש להגן על העיניים באמצעות משקפיים

יש להיכנס לבושים בהלבשה תחתונה על מנת להגן על איבר המין

לסובלים מפסוריאזיס באזורים ממוקמים, כגון מעורבות הקרקפת או כפות הידיים והרגליים, ישנם מכשירים ייעודיים לטיפול באזורים אלה, וניתן להשתמש בהם באופן בלעדי או כתוספת לטיפול הכלל גופי.

כמה טיפולים יש לעבור?

מספר הטיפולים, תדירותם, עוצמת הטיפול וקצב העלייה בעוצמת הטיפול נקבעים על ידי הרופא/ה ובהתאם למטופל/ת ולמצב העור.

לרוב יש צורך בטיפולים נוספים לאחר השחרור מאשפוז, בדרך כלל בתדירות נמוכה מזו שנדרשת באשפוז, על מנת להאריך את ההפוגה מהמחלה.

טיפול פומי

טיפול פומי הוא טיפול הניתן דרך הפה (כדורים או נוזל).                         

תרופות אנטי דלקתיות פומיות - מיועדות לחולי פסוריאזיס בינוני-קשה. התרופות מווסתות את פעילות מערכת החיסון ובכך מאזנות את תסמיני המחלה.

טיפול ביולוגי

 טיפול שניתן בזריקה תת עורית או תוך ורידית. ניתן לפסוריאזיס בדרגת חומרה בינונית-קשה. טיפולים אלה מכוונים באופן סלקטיבי למסלולים הדלקתיים הפעילים בפסוריאזיס, ועל כן מאפשרים יעילות ובטיחות גבוהות יותר מהטיפולים הפומיים, שהם פחות סלקטיביים. הטיפולים נמצאים בסל הבריאות וניתנים לאחר כשלון טיפול בפוטותרפיה ובתרופה פומית.

מהן ההמלצות לטיפול בבית?

יש להקפיד למלא אחר ההנחיות שניתנו לך במכתב השחרור ובעל פה. הנחיות אלו עשויות לכלול המשך טיפול בפוטותרפיה, במשחות ובתרופות, כמו כן יש להישאר במעקב רופא עור.

תחליבים - שמירה על לחות ורכות העור יכולה להקטין את תחושת הגרד והרגישות. לעיתים יומלץ על שימוש בקרם לחות ללא מרשם כגון וזלין (ג'ל פטרוליום) או קרמים בעלי מרקם סמיך; יש למרוח אותם מיד לאחר הרחצה.

הקפדה על אורח חיים בריא

גמילה מעישון - עישון מעלה את הסיכון לחלות בפסוריאזיס באנשים בריאים, ובנוסף מחמיר את מצב הפסוריאזיס במטופלים. כמו כן, עישון רב מאט את קצב ההחלמה ומוריד את יעילותם של חלק מהטיפולים. קיימות כיום קבוצות גמילה מעישון דרך קופות החולים, וכמו כן דרך גורמים פרטיים. קיים מוקד לאומי לגמילה לעישון מטעם משרד הבריאות בטלפון 6800*.

אלכוהול - מומלץ להפחית שתיית אלכוהול. יש להימנע מצריכת אלכוהול תחת טיפול פומי.

איזון משקל - עודף משקל מעלה את הסיכון לחלות בפסוריאזיס, ואף להחמיר מצב קיים של פסוריאזיס. מומלץ לפנות לדיאטנית מוסמכת מטעם קופת החולים כדי לבנות תפריט מאוזן ולרכוש כלים לפיתוח אורח חיים בריא. מומלץ לשלב פעילות גופנית סדירה ככל הניתן.

מתח - לחץ נפשי שנובע מנסיבות חיים שונות, עלול לגרום להחמרה במצב הפסוריאזיס. לחץ יכול להיגרם גם ממצבים שליליים (אובדן, פיטורין) אך גם ממצבים משמחים (שמחה משפחתית, מעבר דירה). מטופלי פסוריאזיס עלולים לחוות מצבים רגשיים כמו דימוי עצמי נמוך או חוסר ביטחון. ניתן להיעזר במטפל/ת מטעם קופת החולים, כגון עובד/ת סוציאלי/ת או פסיכולוגי/ת, על מנת להקל על ההתמודדות הרגשית עם המצב.

חשוב!

בשנים האחרונות הולך ומתברר כי פסוריאזיס בדרגת חומרה בינונית-קשה עלולה להגביר את הסיכון לחלות במחלות לב או בשבץ. על כן, יש להקפיד הקפדה יתרה על אורח חיים בריא, להיות במעקב מסודר של רופא/ת המשפחה, וליטול תרופות המפחיתות את גורמי הסיכון למחלות לב בהתאם להמלצות הרופא/ה המטפל/ת.

מידע על פעילויות טיפוליות נוספות:

אגודת הפסוריאזיס הישראלית

אגודת הפסוריאזיס הישראלית פועלת למען חולי פסוריאזיס בישראל. היא מאפשרת מספר פעילויות טיפוליות למען החולים, ומעדכנת אותם במידע עדכני על פסוריאזיס והטיפולים למחלה.

נכתב על ידי: טליה שמואלי - סגנית אחות ראשית, מרפאה ואשפוז יום עור 

                  דליה ברודר - אחות מרפאה ואשפוז יום עור

סייעו בכתיבת החוברת: פרופ' יובל רמות, ד"ר ורד מולכו, רותם טמיר

אושר על ידי: פרופ' אברהם זלוטוגורסקי - מנהל מחלקת עור ומין 

                  שמחה גרדוש - אחות ראשית מרפאה ואשפוז יום עור

עריכת תוכן: טל עצמון - מרכזת תחום הדרכת מטופלים, המערך לאיכות ובטיחות

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה. 2022.

הדסה כאן בשבילכם