נגישות

הנחיות תזונתיות לאחר הכנסת תומכן (סטנט) לוושט או לתרסריון (IDDSI 7EC)

מטופל/ת יקר/ה שלום רב,

עברת הכנסת תומכן למערכת העיכול העליונה, דף מידע זה יכוון אותך להתנהלות מתאימה ולבחירה מושכלת של המזון. אם עדיין קיים קושי, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית בקהילה. אנו עומדים לשירותך בכל שאלה,

צוות המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד.

הנחיות לשלושה ימים ראשונים לאחר הכנסת תומכן

התומכן מתרחב ומתמקם יומיים-שלושה לאחר ההליך ולכן חשוב להקפיד בימים אלו על ההנחיות הבאות:

עלייך לשמור על מסגרת של שתית נוזלים צלולים בלבד למשך 24 שעות לאחר הכנסת התומכן ( מים, תה וקפה ללא חלב, סוכר ודבש, מיץ צלול ללא חתיכות, מרק צח מסונן ) ורצוי בטמפרטורת החדר (לא חם מידי ולא קר מידי) .

ביממה הבאה אפשר להוסיף דייסות ומזון מרוסק במרקם אחיד. מזונות כמו פירה תפו"א במרקם דייסתי, חלב , לבן/יוגורט, גבינה רכה, רסק פירות מחיתי, טחינה, שמן, מרק ירקות טחון למחית, דייסה דלילה מקורנפלור או מסולת . בנוסף ניתן לשתות מזון רפואי ללא סיבים כמו אנשור-פלוס בטעם בננה/קפה, נוטרן 2.0, איזי דרינק ועוד.

בשלב הבא מתקדמים בהדרגה ולפי סבילות אישית למסגרת של מזונות רכים ורטובים או טחונים כדי שהמזון יעבור בקלות דרך התומכן ללא סכנת היתקעות. לכן עליך להימנע ממזון יבש ומחתיכות גדולות.

מזונות מומלצים:

מזונות עמילניים: דייסות מקורנפלור, אורז או סולת - רצוי על בסיס חלב ולא מים, פירה תפו"א ופירה בטטה, תפוחי אדמה מבושלים ללא קליפה וחתוכים לקוביות קטנות, אטריות מבושלות במרק, נודלס, אטריות אורז קטנות, אורז לבן מבושל רך ומורטב, פודינג, דגני בוקר כמו פצפוצי אורז וקורנפלקס מושרים בנוזל כמו חלב, פנקייק מורטב ברוטב או סירופ. ניתן להסמיך מרקים ע"י הוספת אורז לבן מבושל רך או תפו"א מגורר.

מזונות העשירים בחלבון: מוס טונה, עוף או הודו טחון, בשר בקר טחון ורך, קציצות רכות או חתיכות קטנות ורכות עם רוטב (ללא חתיכות יבשות), מרקי קטניות טחונים היטב (עדשים, אפונה), טופו רך, דג רך עם רוטב, קציצות דג, סלט ביצים, ביצה מקושקשת, חלב ומשקאות חלב (רצוי מועשרים בחלבון), לבן/אשל/יוגורט (ללא חתיכות פרי), מעדני חלב, שוקו, מילקשייק, פשטידות גבינה רכות במרקם אחיד, מעדן סויה, משקה סויה.

קבוצת השומנים: שמן צמחי (רצוי שמן זית , שמן קנולה ושמן סויה) , אבוקדו מרוסק, טחינה דלילה (הכנה ביתית עם מים ולימון בלבד), מיונז. חמאה, שמנת חמוצה ושמנת מתוקה (מזונות אלו עשירים בשומן רווי וכולסטרול). ללא ממרח בוטנים וללא אגוזים ושקדים.

ירקות: מיצי ירקות מסוננים רצוי בתוספת שמן, מיץ עגבניות מסונן ללא הגרעינים, רסק עגבניות ללא קליפה וללא גרעינים לבישול ולהכנת רטבים, מחית של ירקות קלופים ומבושלים (מהמחית אפשר גם להכין אומלט או פשטידה רכה). ירקות קלופים ומבושלים היטב שאפשר למעוך בקלות במזלג. יש להימנע מירקות טריים וקשים

פירות: רסק פירות מבושלים ללא קליפה, מיצי פירות, פירות משומרים, בננה בשלה, תותים רכים, פרי אפוי ללא הקליפה, פירות יבשים מבושלים. 

שונות: סוכר, דבש, סילאן, קטשופ, ממרח חרדל, רטבים שונים-רצוי בהכנה ביתית, גלידה במרקם אחיד ללא חתיכות, ארטיק, שרבט וסורבה, מילק שייק מהמזונות הרצויים, משקה אורז, משקה שקדים, משקה שיבולת שועל.

המלצות נוספות עבורך :

אכילה בישיבה זקופה

אכילה איטית ולעיסה טובה בחתיכות קטנות

 פיזור הארוחות במשך היום לכ-6-8 ארוחות קטנות

הימנעות משכיבה מלאה 30-60 דקות לאחר האכילה

אם הרגשת שהמזון נתקע בגרון או בוושט -לגימות מים או סודה יעזרו לך להחלקת המזון

שתייה בלגימות לאורך היום וכן לפני ואחרי הארוחה

אם חלה ירידה במשקל שאינה רצויה חשוב לבצע מעקב מסודר עם דיאטנית

במקרה הצורך ניתן להשתמש בתוספי מזון רפואי כמו אנשור פלוס בטעמים שונים, נוטרן 2.0, איזידרינק ושייקים מאבקות העשרה ייעודיות תוך התחשבות ברקע רפואי.

בברכת בריאות טובה,

צוות המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, מחלקת תזונה ודיאטה

נכתב על ידי: אודליה ששון ואורלי גולדשטיין - דיאטניות, המרכז הרפואי הדסה עין כרם

ד"ר יוליה אפשטיין וד"ר דוד איצקוביץ – רופאי המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, המרכז הרפואי הדסה עין כרם

המידע המופיע בפרסום זה נועד להשכלה בלבד ואינו מהווה חוות דעת רפואית ובכל מקרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי. כל הזכויות שמורות להדסה ©. אין לצלם, להעתיק ולעשות כל שימוש מסחרי מבלי לקבל אישור בכתב מאת הדסה..2022.