נגישות

אזוטרופיה אקומודטיבית

אזוטרופיה אקומודטיבית, או אזוטרופיה רפרקטיבית, היא פזילה פנימה של העיניים שנגרמת בגלל מאמץ להתמקד ולראות טוב. לאנשים הסובלים מפזילה אקומודטיבית יש בדרך כלל רוחק ראיה (היפראופיה), ועליהם להתאמץ כדי להתגבר על רוחק הראייה ולראות טוב, בעיקר מקרוב. המאמץ הזה מכונה אקומודציה או התמקדות. ככל שהמטרה עליה מסתכלים קרובה יותר יש לעשות יותר אקומודציה. תופעה שמתלווה לאקומודציה היא התכנסות של העיניים, ולעיתים התכנסות יתר שמתבטאת בבריחה של העיניים פנימה, כלומר, בפזילה.

מדוע פזילה אקומודטיבית מסוכנת לילדים?

פזילה אצל תינוקות וילדים בגיל צעיר פוגעת בהתפתחות הראייה שלהם. הראייה בעין אחת יכולה להפגע באופן בלתי הפיך (עין עצלה) אם בעקבות הפזילה הילד לא משתמש באחת העיניים. הראייה הדו עינית (ראיית עומק) עלולה להנזק אם הילד לא משתמש בשתי העיניים יחד והמח לא מקבל תמונות משתי העיניים יחדיו. אם הפזילה מאובחנת ומטופלת מוקדם, ניתן לאפשר התפתחות ראייה תקינה.

פזילה אצל תינוקות אינה מצב תקין (מלבד במקרים מסוימים בילודים), ועל כן כל ילד שחשוד בפזילה חייב להבדק על ידי רופא עיניים לילדים.

האם לכל הילדים עם רוחק ראייה יש פזילה?

לא. למעשה לרב הילדים יש מידה מסוימת של רוחק ראייה ולרובם אין פזילה, מכיוון שהמאמץ האקומודטיבי שהם עושים הוא קטן. ככל שהאדם יותר רחק רואי הסיכון שלו לפתח פזילה גדול יותר.

מכיוון שרוחק ראייה משמעותי עלול לפגוע בהתפתחות הראייה גם באופן ישיר (כי רואים מטושטש ועלולים לפתח עין עצלה) מומלץ להרכיב משקפיים לתיקון היפראופיה גבוהה גם אם אין פזילה. גם לתורשה יש תפקיד בסיכון לפתח פזילה אקומודטיבית.

האם ניתן למנוע אזוטרופיה אקומודטיבית?

כן. איתור מוקדם של רוחק ראייה סביב גיל שנה והרכבת משקפיים יכולים למנוע את הופעת הפזילה אצל תינוקות, לאפשר התפתחות טובה של תפקודי ראייה והסרה של המשקפיים בבגרות. בחלק מקופות החולים ובחלק מטיפות החלב מבצעים בדיקות סקר בגיל צעיר לאיתור ילדים בסיכון. בדיקות הראייה

שמבוצעות בבתי הספר לא נועדו לאתר פזילה שבה יש לטפל בגיל צעיר יותר.

מה הטיפול באזוטרופיה אקומודטיבית?

הטיפול הראשוני באזוטרופיה אקומודטיבית הוא הרכבת משקפיים (או עדשות מגע) לתיקון רוחק הראייה. המשקפיים חוסכים את הצורך באקומודציה ומבטלים גם את ההתכנסות של העיניים המלווה אותה. יש להרכיב את המשקפיים (או העדשות) בכל שעות הערנות.

מה קורה אחרי הרכבת המשקפיים?

המשקפיים נועדו למנוע פזילה בעת הרכבתם. התמדת הפזילה ואפילו החמרתה, כשמסירים את המשקפיים הן תופעות תקינות ואינן מעידות על כשלון המשקפיים. הראייה תתפתח באופן תקין אם המשקפיים מונעים את הפזילה (ומקפידים להרכיבם כל הזמן). אם הפזילה מתמידה יש צורך

בטיפולים נוספים. בבדיקת מעקב במרפאת עיניים לילדים יבדקו אם הפזילה מטופלת באופן מספק, ואם הראייה מתפתחת באופן תקין.

מה התפקיד של ניתוחים בפזילה אקומודטיבית?

ניתוח לשרירי העיניים (ניתוח פזילה) מומלץ רק כשהמשקפיים לא שולטים היטב בפזילה האקומודטיבית. מומלץ לבצע את הניתוח בילדות המוקדמת כדי לאפשר התפתחות ראייה טובה.

מטרת הניתוח היא ליישר את העיניים ולא להסיר את המשקפיים. הניתוח מטפל בשארית הפזילה אצל תינוקות שנשארת עם הרכבת המשקפיים. אחרי הניתוח יש להרכיב משקפיים על מנת להגיע לתוצאה טובה.

למה ילדים זקוקים לעיתים למשקפיים ביפוקליים?

לפעמים הפזילה מתגברת בהסתכלות לקרוב. משקפיים רגילים (יוניפוקאליים) ימנעו את הפזילה לרחוק, אבל בעת הסתכלות לקרוב תופיע פזילה. במצב זה, חיזוק המרשם של המשקפיים לקרוב בחלק התחתון של עדשות המשקפיים (משקפיים ביפוקליים) יכול לשלוט גם בפזילה לקרוב.

האם יש תרגילים למניעה או לטיפול באזוטורפיה אקומודטיבית?

לא.

האם הילדים זקוקים למשקפיים כל החיים?

לעיתים קרובות רוחק הראייה קטן בגיל ההתבגרות (בטוי לגדילה של העין) וניתן להסיר את המשקפיים ללא חזרה של הפזילה. אי אפשר לדעת מראש מי מהילדים יוכל להסיר את המשקפיים בבגרות.

מידע להורים לקראת ניתוח תיקון פזילה

כפי שבודאי הוסבר לכם בעבר, ראייה תקינה וטובה דורשת תאום מדויק בין שתי העיניים. באופן נורמלי תמונה של כל חפץ שאנו רואים נקלטת מכל עין באופן נפרד. יחד עם זאת אנחנו רואים רק תמונה אחת. תכונת חיבור שתי העיניים נעשית במוח והיא נותנת גם אפשרות של ראיית עומק. כאשר העיניים אינן ישרות המוח מקבל שתי תמונות שונות. "בלבול" זה גורם לכך שהמוח מתעלם מהתמונה המגיעה מאחת העיניים. דבר זה עלול לגרום "לעין עצלה".

הטיפול

כדי לתקן את ה"בלבול" הזה, ניתן לנתח פזילה אצל תינוקות כבר בגיל מספר חודשים. עדיף לתקן את הפזילה מוקדם מכוון שהמסלולים במוח האחראים לראייה דו-עינית גמישים וניתנים לשינוי מוקדם בחיים. אך גם בגיל מבוגר יותר נשמרת יכולת חלקית לרכוש ראייה דו-עינית.

מספר פתרונות לא ניתוחיים "המאלצים" את העין העצלה לעבוד הם סגירת העין הבריאה והרכבת משקפיים. לעיתים משתמשים בטיפות עיניים אך הן אינן תחליף לניתוח. הפתרון הניתוחי מומלץ לפי שיקול דעת רפואי.

מהו הניתוח

הניתוח נעשה בהרדמה כללית שמבוצעת ע"י רופא מרדים. אי אפשר להשיג שיתוף פעולה מלא לצורך הניתוח בלי שהילד ישן היטב. בניתוח משנים את מיקומם של אחד או יותר משרירי גלגל העין, בעין אחת או בשתיהן. מנתקים את השריר מנקודת חיבורו לגלגל העין ותופרים אותו מחדש במיקום שונה אשר נקבע במדויק על פי מדידת הפזילה שנערכו במרפאה לפני הניתוח. הניתוח מתבצע באמצעות תפרים זעירים. תפרים אילו נספגים תוך מספר שבועות כך שאין צורך להוציאם.

סיבוכים

תיקון עודף של הפזילה או השארות זווית פזילה כלשהי - יכולה לקרות מכוון שהתגובה של השריר והמוח של כל ילד וילד שונה.

כפל ראייה זמני - תופעה שכיחה לאחר ניתוח פזילה במיוחד לאחר גיל 5 שנים כי המוח טרם התרגל למנח החדש של העיניים. לעיתים, ניתן להקל על ראייה כפולה ע"י שימוש זמני בפריזמות.

ניתוח נוסף - בהתאם לבעיה הראשונית, לעיתים יש צורך ביותר מהתערבות כירורגית אחת. על ניתוח נוסף במידת הצורך יוחלט חודשים עד שנה אויותר לאחר הניתוח הראשון על מנת לאפשר התייצבות תוצאות הניתוח הראשון.

סיבוכים מסוכנים הנם נדירים (הסיכוי להופעת סיבוכים קשים כגון הפרדות הרשתית, זיהום תוך עיני קשה או תגובה להרדמה הנם נדירים.

תהליך האשפוז

בטרם הגעתכם לבי"ח יש להכין מראש:

התחייבות לאשפוז-יום מקופת חולים, על פי הטופס "הפנייה לאשפוז" שקבלתם במרפאת העיניים.

אשור מרופא הילדים או רופא המשפחה על מצבו הרפואי של הילד בסמוך לניתוח.

יום לפני הניתוח

ביום שלפני הניתוח יש להתייצב באשפוז-יום בשעה 10:00. שם יתחיל תהליך האשפוז עצמו. הילד יתקבל ע"י האחות האחראית. לאחר מכן (בסביבות השעה 11:00) הילד ירד למרפאת עיניים ילדים (בהדסה עין כרם: בנין אם וילד, קומה 1), שם הילד ייבדק ע"יהרופא המנתח. לאחר מכן הילד ייבדק ע"י רופא מרדים במרפאת ילדים. בתום כל הבדיקות תשוחררו לביתכם עם הוראות אשפוז לגבי יום המחרת. חשוב לשים לב לשעה שהחל ממנה הילד צריך להיות בצום לקראת הניתוח. כל תהליך האשפוז ביום זה מסתיים בערך בשעה 14:00.

הטלפון למחלקת אשפוז-יום: 02-6777194

הלילה לפני הניתוח

ילדים מעל גיל שנתיים יכולים לאכול ולשתות עדחצות. מותר לקחת תרופות גם לאחר מכן בתוספת שתית מים. שתייה של נוזלים צלולים כגון מיץ תפוחים, תה עם סוכר או מים מותר עד 3 שעות לפני התחלת הניתוח. תינוקות עד גיל שנתיים יכולים לקבל חלב או תחליפו (לא דייסה!) עד 4 שעות לפני הניתוח ונוזלים צלולים עד 2 שעות לפני הניתוח. יתכנו שינוים בהנחיות אילו בהתאם לגיל הילד, ולכן יש לוודא את התחלת הצום עם רופא המרדים.

אם הילד נעשה חולה באופן פתאומי ביום לפני מועד הניתוח אנא הודיעומיד בטלפון 02-6776397. כך נוכל לנצל את התור שהתפנה לנתח ילדים אחרים, וכן נקבע לילדכם מועד חדש לניתוח.

זמן התחלת הניתוח

יתכנו שינוים של הרגע האחרון לגבי שעת התחלת הניתוח. בדרךכלל הניתוח הראשון מתחיל בשעה 8.00 והניתוחים ממשיכים עד שעות אחר הצהרים. לרוב סדר הניתוחים נקבע על פי גילו הילד ומורכבות הניתוח.

ביום הניתוח, עם הגעתכם לבית החולים עליכם לפנות למחלקת אשפוז-יום בקומה 4 ("הדסה" עין כרם). אחות אשפוז-יום תקבל את פניכם, תסדר לילד מיטה והוא יתבקש ללבוש פיג'מה של בי"ח. על פי בקשת המרדים חלק מהילדים יקבלו בשתייה תרופה שמטרתה להוריד את רמת החרדה של הילד. כשמגיע תורו של ילדכם להיכנס לחדר הניתוח, יוכל אחד ההורים להתלוות אליו ולהישאר עמו עד שהוא מורדם.

הרדמה

ילדים צעירים מורדמים תוך שניות ע"י שאיפת גז הרדמה מתוך מסכה המוחזקת קרוב לפנים. המסכה קיימת במספר ריחות: ריח תות או מסטיק. ילדים מבוגרים יותר, יכולים לבחור בהרדמה תוך ורידית הדומה למבוגרים או בהרדמה בעזרת מסכה כמו שתואר. יותקן עירוי תוך ורידי ותינתנה תרופות הרדמה בהתאם לצורך. במקביל תינתנה תרופות נגד כאבים אשר תפעלנה בתקופה שלאחר הניתוח. יתכנו שינוים באופן ההרדמה על פי צרכי הילד.

אורך הניתוח

ניתוחי פזילה אצל תינוקות וילדים נמשכים שעה עד שעה וחצי או מעט יותר, תלוי במורכבות הניתוח. כדאי לציין שהילד הישן אינו סובל מהתארכות הניתוח והתעוררותו טובה בין אם הניתוח קצר או ארוך. בזמן זה המלווים יכולים לנוח במחלקת אשפוז-יום או לבקר בקפטרית בית-החולים.

ילדכם יוצא מחדר הניתוח ללא חבישת-עין. קיימת הרגשת אי נוחות בעיניים ורגישות קלה לאור ולכן יתכן שילדכם יהסס לפתוח את עיניו. תיתכן מעט הפרשת דמעות צבעות דם שניתן לנגב בצמר גפן רטוב. לא צריכים להיות מודאגים אם הילד ישפשף את עיניו.

התעוררות

התעוררות מלאה מהשפעת ההרדמה תעשה במחלקת אשפוז-יום בהשגחת האחיות. על פי קצב התאוששות ילדכם מההרדמה, תתאפשר שתייה ואכילה באופן הדרגתי. בעקבות ההרדמה והניתוח, תתכן תחושת בחילה ואף הקאה, דבר שחולף תוך מספר שעות. חשוב לדעת שכמות הנוזלים שהילד קיבל בעירוי התוך-ורידי בזמן ההרדמה מספיקה לו לשעות רבות ולא כדאי למהר להתחיל בשתייה או באכילה אחרי הניתוח.

בשעות אחר-הצהרים המאוחרות יגיע אליכם הרופא המנתח; ישוחח עמכם על הניתוח ויבדוק את הילד לפני שיחררו לבית.

הטיפול בבית

ביממה הראשונה לאחר הניתוח טבעי שישנם כאבים וכדאי לתת אקמול 20 מ"ג/ק"ג כל 5-6 שעות.

הערה: כדור אקמול הוא בדרך כלל בן 500 מג', מכאן שילד שמשקלו 15 קג' יקבל חצי כדור.

כדי לאפשר החלמה מהירה ותקינה של העין המנותחת חייבים לטפל בטיפות ומשחת עיניים. את המרשם לתרופות אלו תקבלו בעת השחרור מביה"ח. יש צורך בטיפול תרופתי יום-יומי זה במשך שבוע על פי הוראות הרופא.

חזרת הילד לפעילות הרגילה מתאפשרת מיד. לרוב הילדים הצעירים חוזרים להתנהג כרגיל ולשחק תוך מספר שעות אחרי הניתוח. המבוגרים יותר לעתים עייפים במשך יום-יומיים לאחר הניתוח. מקלחת, אמבטיה או חפיפת-ראש אינן פוגעות בעיניים, אך לא מומלץ לשחות בבריכת-שחייה או בים לפחות שבוע אחרי הניתוח.

תיתכן נפיחות קלה של העפעפיים ואודם בעיניים אשר יחלפו כשבוע או שבועיים לאחרהניתוח.

התוצאות

ברוב המקרים ניתן להתרשם משיפור הפזילה אצל תינוקות וילדים כבר בימים הראשונים לאחר הניתוח. אחרי ניתוח הפזילה, המוח צריך להתרגל למנח החדש של העיניים ולכן האיזון הסופי אורך מספר חודשים. בתקופה זו נפגוש את ילדכם במרפאתנו לבדיקות וטיפול.