נגישות

המים

גופינו עשוי להתקיים זמן מסוים ללא מזון, אך אינו יכול להתקיים ללא צריכת מים. המים הם עמוד התווך של גוף האדם וגירעון של מים ברקמות הגוף, יותר מכל חומר אחר, משפיע לרעה על התהליך הפיזיולוגי. כולנו מכירים את הרגשת העייפות, כאבי הראש וירידה בכושר הריכוז הנלווים אלינו בימים חמים - הסיבה נעוצה גם בשל חוסר נוזלים בגוף. המים הינם מרכיב חשוב במבנה כל חי וצומח. בלעדיהם אין חיים ואין צמיחה. בנוסף המים הם חומר מעביר ומקשר בגופנו, ואחראיים על הולכת חומרי המזון וחמצן לתאי הגוף ופינוי הפסולת מהם החוצה.

מהו צמא?

צמא הוא צורך פיזי לשתיה שמפעילים גירויים מרכזיים במוח המושפעים מעלית ריכוז המלחים בדם וירידת נפח נוזלי הגוף וכן גירויים היקפיים כמו יובש ברירית הפה, הרגשת יובש בגרון, וגירויים הנגרמים מתבלינים חריפים ומאכילת מלח בכמות רבה. יש הרבה אנשים שמנגנון הצמא אצלם לא מפותח מספיק. אלה הם האנשים שיאמרו שהם לא צמאים אף פעם ולכן אינם שותים. לכן, מומלץ לשתות גם אם לא מרגישים צמא. התמדה בשתייה גם ללא הרגשת צמא משפרת את מנגנון הצמא ובמשך הזמן תהיה עלייה בכמות השתייה.

הפרשת השתן היא אחת הדרכים העיקריות לשחרור חומרי פסולת בגוף שנוצרים בתהליכי חילוף החומרים או מחומרים רעילים. ויסות השתן וריכוזו נעשה על ידי מנגנוני בקרה הורמונליים. צבע השתן הוא מדד לכמות שתייה מספקת - שתן בגוון בהיר מסמל שהגוף רווי בנוזלים, בעוד שתן בגוון כהה מסמן שהוא מרוכז בעקבות שתייה לא מספקת.

הסכנות הטמונות במחסור בנוזלים

התייבשות - מצב של איבוד נוזלים כתוצאה מחוסר בשתייה ובמצבים של שלשול או הקאה. הסימפטומים הם בדרך כלל עייפות, חולשה, סחרחורת ודופק מהיר. התוצאות של התייבשות יכולות להיות קריטיות ולכן דרוש טיפול מידי להחזרת הנוזלים.

הצטברות חול ואבנים בדרכי השתן - בארץ קיימת תופעה של אבני כליות חוזרות שסיבתן נעוצה לרוב בחוסר שתייה. לכן כדאי לסגל הרגל של שתייה רציפה לאורך כל היום תוך התייחסות לצבע השתן.

עצירות - אחת התופעות הנגרמות בשל חוסר בשתייה היא עצירות. במשך הזמן העצירות עלולה לגרום להיווצרות טחורים. גורמים אחרים העלולים לגרום לעצירות הם תזונה דלה בסיבים תזונתיים וחסר בפעילות גופנית.

כמה עובדות חשובות על שתיית מים

כמות השתייה המומלצת היא כ-12-15 כוסות מים ביום בכל עונות השנה.

המדד לשתייה מספקת הוא צבע השתן. צבע כהה מלמד על חוסר שתייה.

חלב נחשב למזון, לא לשתייה.

רצוי לשתות גם אם לא צמאים.

משקאות ממותקים תורמים כמות גדולה של קלוריות "ריקות" לתפריט היומי ומכאן הדרך להשמנה קצרה. מומלץ לשתות שתייה שאינה ממותקת כמו מים, תה צמחים ומשקאות דיאט.

מומלץ לסגל הרגלי שתייה בספלים גדולים.

דאג/י שימצא קנקן מים באופן קבוע על השולחן. ניתן לגוון ולהוסיף למים פלחי לימון ועלי מנטה.

יש אמונות רבות שמסתובבות סביב שתייה ומים, וכאן נדייק בפרטים:

מים אינם משמינים - מים ללא תוספות לא מכילים קלוריות בכלל ולכן אינם מכילים אנרגיה.

מים קרים אינם גורמים להצטננות. הסיבה להצטננות נעוצה בדרך כלל בזיהום.

מים לא מחמירים מצב של שילשול, ההפך הוא הנכון. חוסר שתייה בזמן שלשול רק מחמיר מצב של התייבשות כתוצאה מאובדן נוזלים ומלחים.

שתית מים לאחר או בזמן אכילת פרי כגון אבטיח אינה גורמת לשלשול.

כתבה דורית אדלר, מחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.