נגישות

אכילת ירקות ופירות היא אחת ההמלצות התזונתיות המרכזיות לקידום בריאות הציבור ולמניעת מחלות. הפירות והירקות משמשים כמקור מרכזי של ויטמינים ומינרלים בתפריט היומי. בנוסף נמצא כי צריכה מוגברת של ירקות קשורה בהפחתת מחלות כמו לחץ דם, מחלות לב, סרטן ועוד.

מחקרים מוכיחים כי הפיטו-כימיקלים (פיטו = צומח ביוונית) בצבעים השונים של סוגי הירקות והפירות פועלים יחד עם המרכיבים הנוספים שבירקות וחשובים לבריאות הגוף.

ישנן חמש קטגוריות צבעים של ירקות, כאשר כל צבע מתאפיין בפיגמנטים שונים המקנים את הצבע המיוחד:

הצבע האדום (עגבניה, פלפל אדום, תותים): מכיל ליקופן - הכוח למלחמה בסרטן ובמחלות לב.

הצבע הכתום (גזר): מכיל בטא קרוטן וקרטנואידים נוספים - הכוח לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון ולמלחמה בסרטן.

הצבע הירוק (חסה, מלפפון): מכיל לוטאין - הכוח לשמירה על ראיה תקינה ונוגד תהליכי חימצון.

הצבע הלבן (קולורבי): מכיל תרכובות גופרית - הכוח לשמירה על בריאות כלי הדם והלב ולמלחמה בחיידקים ובדלקות.

הצבע הסגול (סלק): מכיל אנתוציאנינים - הכוח להאטת תהליכי הזדקנות ובפרט הזדקנות המוח.

ההמלצות לשילוב ירקות ופירות בתפריט היומי הן כ-6 מנות של ירקות ו-3-4 מנות פרי. חשוב לגוון בצבעי הירקות והפירות.

נכתב על ידי מחלקת תזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.