נגישות

עקרונות התזונה הבריאה מגיל שנתיים ואילך

עקרונות התזונה הבריאה מגיל שנתיים ואילך

עקרונות התזונה המומלצת מגיל שנתיים ואילך דומים לאלה של המבוגרים. העקרונות מתבססים על ליבת התזונה הבריאה לכלל האוכלוסייה, רק עם תשומת לב לכמויות מותאמות לגיל:

תזונה עשירה בירקות ופרות מהווה מרכיב מרכזי וחשוב בתזונה בריאה.

הפחמימות המומלצות בתפריט הן הדגנים המלאים: חיטה, בורגול מלא, אורז מלא, שיבולת שועל מלאה, כוסמת, תירס, לחם מקמח מלא. בנוסף מומלצות קטניות: שעועית, אפונה, עדשים, חומוס.

מוצרי חלב דלי שומן מומלצים מגיל שנתיים ואילך. עד גיל שנתיים מומלץ לתת מוצרי חלב רגילים ולא דלי שומן.

דגים עוף ובשרים דלי שומן.

יש שומנים מגנים ויש מזיקים. מקורות השומן הרצויים הם שמן זית, שמן קנולה ואגוזים (עד גיל 5יש להגיש אגוזים טחונים בלבד).

רצוי שהדיאטה תהיה דלה בשומן רווי ובשומני טרנס. כלומר להימנע ממזונות המכילים מרגרינות, שומן צמחי מוקשה כדוגמת בורקסים, וופלים, חטיפים מלוחים או מתוקים, עוגות, עוגיות וכיוצא באלה. מוצרים מתועשים לא מומלצים גם בגילאי הילדות המוקדמת.

רצוי לכלול דגים בתפריט השבועי, במיוחד דגים מהים הצפוני. יש להגיש את הדגים מאודים, אפויים או צלויים.

חשוב שכמות האנרגיה (קלוריות) הנצרכת תספיק לאפשר גדילה תקינה. עודף אנרגיה עלול לגרום להשמנה.

הפחיתו בצריכת מזונות דלים ברכיבים תזונתיים ועשירים בקלוריות, שומנים, מלח וסוכרים.

יש להקפיד על שתייה מספקת של לפחות 8-10 כוסות מים ביום.

מומלץ להפחית בצריכת משקאות ומזונות שמומתקים על ידי סוכר. זה כולל שתיית מיצים, גם טבעיים.

רצוי להפחית בצריכת מלח, בעיקר ממזונות מתועשים.

מה כדאי שפעוטות וילדים בגיל טרום בית ספר יאכלו?

ילדים חשופים היום לגירויים אינסופיים, ובהם כ-10000 פרסומות מזון בשנה בכל אמצעי המדיה. מחקרים הוכיחו כי הפרסומות משפיעות על הילדים ויכולות לעודד אותם לצרוך מזון לא בריא.

במחקרים נמצא קשר ישיר בין שעות צפייה בטלוויזיה לסיכון להשמנה ולאכילה מועטה של ירקות ופירות, ולכן באופן כללי מומלץ להגביל שעות צפייה בטלוויזיה גם עבור ילדים צעירים מאוד.

תזונת חלק גדול מהילדים כיום, כבר מגיל שנתיים, דורשת שיפור. אחוז גדול מהאנרגיה מקורו בסוכרים ובשומנים מתועשים. התזונה חסרה רכיבים תזונתיים חיוניים כדוגמת סידן וכל אלה עלולים לפגוע בתפקוד הכללי ובבריאות בעתיד.

להורים תפקיד חשוב ביצירת סביבה בה אוכלים מזון בריא. מחקרים הוכיחו כי הורים משמשים דוגמה לילד גם בנושאי התנהגויות אכילה ופעילות גופנית. חשוב שהאווירה בבית ובעת הארוחה תאפשר לילד לעשות בחירות תזונתיות בריאות. מומלץ כי פעוטות וילדים יאכלו אותם מזונות כמו המבוגרים, אם כי בכמויות קטנות יותר.כך ניתן ליצור סביבה תומכת, נעימה ועשירה במזונות בריאים.

בנוסף, חשוב שארוחות וגם חטיפים יתבססו על מזונות בריאים: ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, מוצרי חלב דלי שומן, עוף, הודו, דגים, מקורות השומן הרצויים כמו שמן זית, שמן קנולה, טחינה, אגוזים ושקדים (כאשר האגוזים והשקדים חייבים להיות טחונים עד גיל חמש).

נכתב על ידי דורית אדלר מנהלת מחלקת תזונה ודיאטה הדסה עין כרם