נגישות

מרפאה נוירוגריאטרית וזיכרון הדסה עין כרם

מרפאה נוירוגריאטרית וזיכרון

על פעילות המרפאה

הפרעות זיכרון והפרעות קוגניטיביות אחרות הינן תוצאה קשה של כל אירוע טראומתי או מחלה הפוגעת במוח. ישנם מספר רב של מחלות וגורמים האחראיים להפרעות זיכרון, ביניהם גם מחלות ניווניות בלתי הפיכות כמו מחלת אלצהיימר אבל גם פגיעות בעלות פוטנציאל לשיפור, כמו הפרעות מטבוליות, מצבים לאחר חבלת ראש, אוטם מוחי או חשיפה לתרופות. בשנים האחרונות חלה התקדמות ניכרת בהבנת הגורמים לפגיעות אלו וכן החלו תהליכים במציאת טיפולים תרופתיים וקוגניטיביים המסוגלים לשפר את תפקודם של החולים.

מטרת המרפאה היא לרכז במסגרת אחת את ההערכה והטיפול התרופתי והשיקומי קוגניטיבי בחולים עם פגיעות קוגניטיביות מאטיולוגיות שונות, תוך הערכה ראשונית ומעקב אחרי המטופל. מרפאתנו מרכזת טיפול בכ-1500 אנשים עם הפרעות זיכרון שונות, אשר חוזרים אלינו לפי תוכנית מעקב תקופתי.

קהל היעד של המרפאה:

חולים במחלת אלצהיימר וסוגי דמנציה אחרים: באוכלוסיה המבוגרת מעל גיל 65, ויותר מכך בבני 80 ומעלה, שכיחות מחלות כגון אלצהיימר, פרקינסון, ועוד סוגי דמנציה, עולה בצורה ניכרת.

מחלת אלצהיימר מהווה גורם חשוב בירידה באיכות החיים ובתוחלת החיים בגיל השלישי. בנוסף לנטל הקשה שהמחלה מהווה על החולה ומשפחתו מדובר גם במחלה המהווה נטל כבד ביותר על מערכת הבריאות. הופעת המחלות הנוירולוגיות בחולים המבוגרים הינה שונה מאשר בגיל הצעיר וגם הצרכים של החולים המבוגרים הם שונים. יש להתאים את הטיפול התרופתי למצבם ולגילם של החולים שבדרך כלל סובלים ממחלות רבות אחרות, וכן אנו מתמחים בהצגת האפשרויות הסיעודיות והתומכות באזור ירושלים.

חולים מבוגרים עם הפרעה קוגניטיבית קלה: הפרעות זיכרון בכלל הינן בעיה שכיחה באוכלוסיה המבוגרת. כיום אנו מבחינים בין מצב של ירידה בזיכרון בהתאם לגיל, AGE ASSOCIATED MEMORY IMPAIRMENT לבין מצב הקרוי MILD COGNITIVE IMPAIRMENT. כאשר המצב האחרון, MCI , הינו מצב ביניים בין ירידה פיזיולוגית בזיכרון לבין התחלה של דמנציה. לאנשים הסובלים מ-MCI קיים סיכון של עד 10% להדרדרות למצב של דמנציה או מחלת אלצהיימר מידי שנה. אוכלוסיה זו פונה להערכות זיכרון כדי לנסות לאבחן את הבעיה בשלב מוקדם ולנסות לעצור את ההידרדרות. מחקרים רבים מכוונים ומתקיימים למציאת תכשיר המונע התדרדרות של אוכלוסיה זו למצב של דמנציה בעתיד.

חולים לאחר אוטם מוחי.

חולים לאחר חבלת ראש או ניתוחי מוח.

מבנה הפגישה במרפאת הזיכרון

בעת הפגישה אנו משוחחים עם המטופל ומשפחתו כדי להבין את מהות הפרעת הזיכרון של המטופל. יש לנו ניסיון רב גם בשיחה עם חולים שאינם מודעים להפרעת הזיכרון או חולים עם בעיות התנהגות כחלק ממחלתם.

כמו כן אנו מתשאלים אודות מחלות כרוניות של המטופל, היסטוריה של אשפוזים, ועוברים על רשימת התרופות. אנו מבקשים להגיע עם מכתב סיכום מפורט ועדכני מרופא המשפחה עם ההיסטוריה הרפואית ותרופותיו של החולה.

לאחר מכן מתבצעת הערכה קוגניטיבית על-ידי שאלון מובנה ובדיקה גופנית של מערכת העצבים. הצוות הרפואי עורך סיכום של הפגישה, תוך מתן הסבר למטופל ומשפחתו, ומצייד את המטופל במכתב המיועד לרופא המשפחה עם המלצות להמשך בירור ו/או טיפול תרופתי או התנהגותי והמלצות לשינוי אורח חיים. לאחר ההערכה הראשונית החולים מוזמנים למעקב על מצבם והתגובה לטיפול התרופתי מדי מספר חודשים.

במסגרת המרפאה קיימים מערכי שירות ומכונים לבדיקות נוירופסיכולוגיות, נוירופיזיולוגיות EMG ,EEG , TCD וכן מעבדות שירות לאבחון מחלות נוירולוגיות. המרפאה יכולה להפנות חולים לאשפוז במחלקה הנוירולוגית.

תת מרפאות השייכות למרפאה

נוירולוגיה כללית - אחראי: פרופ' תמיר בן-חור

הפרעות תנועה - אחראי: ד"ר דוד ארקדיר

מחלות שבץ המוח - אחראי: פרופ' רונן לקר

הדסה כאן בשבילכם

כתובתבניין שיקום, קומת כניסה.
שעות פעילותיש לוודא את שעות הפעילות במרכז לזימון תורים
זימון תורים02-5842111
פקס02-5829113