נגישות

מהו שבץ מוחי?

אירוע מוחי הוא מצב של הפסקה פתאומית בזרימת דם למוח, הגורמת להפרעות בתפקודי הגוף. זוהי אחת המחלות השכיחות והקטלניות ביותר בעולם המערבי ומוכרת כגורם התמותה השלישי אחרי מחלות לב וסרטן.

היא עלולה לגרום לנכות קשה ולמוות. כמו במחלות רבות אחרות, אורח חיים נכון, מודעות, בדיקות שגרתיות וטיפול בזמן יכולים למנוע את המחלה ותופעותיה הקשות.

חידושים בטיפול באירוע מוחי

בשנים האחרונות עבר הטיפול בשבץ מוחי מהפכה של ממש. עם הגידול במודעות למחלה קשה זו פותחו טכניקות טיפול חדשניות ותרופות יעילות ונכנסו לשימוש טכנולוגיות הדמיה הכוללות שימוש ב CT ו – MRI .

טכניקות אלו מאפשרות לנו להבין, לטפל ואף למנוע את המחלה.

האם יש סוגים שונים של שבץ מוחי?

כן, יש שני סוגים עיקריים של אירוע מוחי.

אירוע "איסכמי" - אחראי לכ - %80 מהאירועים המוחיים. נגרם כתוצאה מחסימה של זרימת הדם למח עקב קריש דם בעורקי המח. תופעה זו קשורה בתהליך טרשת העורקים שבה העורק מוצר על ידי משקע שומני בדופן הפנימי של העורק, המעודד היווצרות קריש בתוכו.

קיימת אפשרות של היווצרות קרישי דם מחוץ למח (המכונים תסחיפים או אמבוליות). למשל: בעורקי הצוואר או בלב. קרישים אלה ניתקים ממקומם ונסחפים בזרם הדם אל המח. שם הם חוסמים כלי דם.

אירוע המורגי - אחראי לכ-%20 מהאירועים המוחיים. נגרם כתוצאה מדימום לרקמת המח. הגורם השכיח לאירוע המורגי הוא קרע של עורקים קטנים של המח עקב לחץ דם גבוה. גורם נוסף הוא קרע של מפרצת עורקית (מפרצת היא התרחבות מקומית של עורק מוחי כתוצאה מחולשה של דפנות העורק). מפרצות יכולות לקרות בכל גיל.

מהם התסמינים של אירוע מוחי?

הופעת אחד או יותר מהסימנים הבאים עלולה לרמז על אירוע מוחי ומחייבת פניה מיידית לביה"ח:

הפרעה בתחושה, חולשה, או שיתוק בפנים, ביד או ברגל.

קושי בדיבור ובהבנה.

חיוך לא סימטרי.

צניחת זווית הפה.

קושי להבין או לבצע הוראות פשוטות כמו: סגירת עיניים והרמת ידיים לאותו הגובה (היד בצד החלש תהיה נמוכה מהיד השנייה).

הפרעה פתאומית בראייה בעין אחת או בשתי העיניים.

כאב ראש חד שמתחיל באופן פתאומי.

מהם הגורמים התורמים להעלאת הסיכון ללקות בשבץ מוחי?

יתר לחץ דם.

סכרת.

כולסטרול גבוה.

עישון.

טרשת עורקי הצוואר (היצרות בעורקי הצוואר).

מחלת לב.

חשוב לטפל בגורמי הסיכון כדי להפחית את הסיכון לאירוע מוחי ע"י:

הורדת לחץ הדם

איזון סוכרת

הורדת ערכי הכולסטרול "הרע"

הפסקת עישון

ביצוע בדיקות תפקודי הלב וטיפול בהתאם לממצאים

ביצוע בדיקות נוירולוגיות באמצעות CT ודופלקס צווארי

מה צריך לעשות אם מתעורר חשד לשבץ מוחי?

אם מתעורר חשד שאתה או משהו בסביבתך הקרובה לוקה באירוע מוחי, יש להזעיק אמבולנס או לבקש פינוי של המטופל לחדר המיון הקרוב בבית חולים בו מתמחים בטיפול באירועים מוחיים, מקום בו ניתן לעבור הערכה

וטיפול מידיים בטרם יהיה מאוחר מדי!!! אבחון מוקדם מאפשר טיפול מהיר ויעיל.

מהן הבדיקות העיקריות לאבחון אירוע מוחי?

CT - טומוגרפיה ממוחשבת – בדיקה לא פולשנית שמדגימה את רקמת המח ואינה כואבת.

 MRI - הדמיה בתהודה מגנטית – בדיקה לא פולשנית שמדגימה את רקמת המח, גם בדיקה זו אינה כרוכה בכאב.

צנתור אבחנתי וטיפולי – בדיקה הנערכת בהרדמה מקומית בה מזריקים חומר ניגוד להדגמת עורקי הצוואר והמח. במידת הצורך לפי החלטת המומחה אפשר לתקן בעזרת טכנולוגיה חדשנית את החסימה או הדימום הפעיל.

טיפול בשבץ

בחלק מהחולים עם שבץ איסכמי חד הנגדם מחסימת כלי דם המגיעים למיון תוך עד מקסימום של 4.5 שעות מרגע הופעת התסמינים ניתן לטפל ע"י תרופה המפרקת את קרישי הדם החוסמים (tPA). בחלק קטן נוסף מן החולים שמגיעים עד 8 שעות מתחילת האירוע ניתן גם לטפל בצנתור שפותח את העורק החסום. יש לציין כי ככל שהטיפולים הללו ניתנים מוקדם יותר כך עולה הסיכוי להקטין את מידת הנזק ולכן יש להגיע לחדר מיון מייד לאחר הופעה של סימנים המחשידים לשבץ.

בחולים שאינם מועמדים לקבלת טיפולים אילו ובחולים עם דימום מוחי הטיפול הניתן הוא טיפול תומך (נוזלים כלכלה וכו') יחד עם טיפול שמרני תרופתי שנועד לטפל בעליות לחץ דם ולאזן רמות הסוכר השומנים והמלחים בדם. כמו כן במהלך האשפוז ביחידת השבץ ובמחלקה הנוירולוגית מתחילים לאזן את גורמי הסיכון וכן מתחילים בהערכה וניסיונות שיקומיים ראשוניים של המטופל וזאת טרם הפנייתו לשיקום לפי צרכי החולה.

הטיפול במרפאת שבץ מתרכז בעיקר בהערכת הסיכון לאירוע מוחי חוזר והפניית המטופל לטיפולים פולשניים במקרה הצורך כגון צנתורי מוח ועורקים בצוואר או ניתוח להסרת הרובד השומני מעורקי הצוואר. כמו כן מתמקד הטיפול במרפאה במניעת אירועים נוספים של שבץ ע"י איזון מיטבי של גורמי הסיכון תוך התאמת טיפול תרופתי לכל חולה וכן ע"י שימת דגש על הפסקת עישון ותחילת אורח חיים בריא עם פעילות גופנית קבועה ותזונה מותאמת.

מרכז מתקדם לטיפולים חדשנים באירועים מוחיים ב"הדסה"

בהדסה פועל צוות מקצועי זמין במשך כל שעות היממה, הכולל נוירולוג בחדר המיון, נוירורדיולוג (מומחה להדמיית המוח), ונוירוכירורג מומחה בטיפולים חדשניים אנדו- וסקולאריים (טיפולים המתבצעים בתוך כלי הדם). כל מטופל המגיע לחדר המיון של הדסה עם חשד לשבץ מוחי עובר הערכה ראשונית מיידית על ידי הנוירולוג התורן. במידת הצורך הוא מועבר להדמייה מוחית מתקדמת, המאפשרת לאתר במדויק את הבעיה

ולסייע בקביעת דרכי הטיפול. אם מאותר אוטם יעבור החולה צנתור אבחנתי וטיפולי בכלי הדם בצוואר ובמוח, במטרה לפתוח את החסימות ולשפר את תפקוד החולה.

מהי הטכנולוגיה החדשנית לטיפול בשבץ מוחי?

במידה והאירוע נגרם עקב קריש דם שסותם עורק מוחי יכול המומחה לנוירורדיולוגיה פולשנית להחדיר קטטר עורק ולהמיס את קריש הדם. במידה וקיימת היצרות עורקית עקב טרשת עורקים ניתן לבצע הרחבה של העורק המוצר באמצעות בלון ותומכים. פעולות אלו מבוצעות בהרדמה מקומית ודורשות ציוד מתקדם ומיומנות טכנית גבוהה ביותר. חשוב לציין כי הזמן הוא גורם חשוב ביותר וככל שמחכים הנזק הבלתי הפיך רב יותר.