נגישות

מה גורם לדלקת מפרקים?

יכולות להיות כמה סיבות לכאבי מפרקים:

 מחלות של רקמת החיבור כמו מחלת הזאבת (לופוס) או דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis).

מחלות זיהומיות של המפרקים בגלל חיידקים ש"מתיישבים" בתוך המפרק וגורמים לדלקת.

מחלות מטבוליות כמו גאוט (שיגדון): עודף של חומצה אורית "מתיישב" במפרקים וגורם להיווצרות של גבישים בתוך המפרק וכתוצאה מכך לדלקת של המפרק.

 מחלות ניווניות כמו אוסטאוארתריטיס גורמות לשחיקת הסחוס וכתוצאה מכך לפגיעה במפרק.

ישנן מחלות שהפגיעה העיקרית שלהן היא במערכות גוף שונות, ואילו הפגיעה המשנית שלהן היא במפרקים. דוגמה למחלה כזאת היא קרוהן שפוגעת בעיקר במעיים (גורמת לדלקת מעיים), אבל לפעמים עלולה לגרום לפגיעות משניות במפרקים.

מהם התסמינים לדלקת מפרקים?

כאבים במפרקים.

דלקת במפרק באה לידי ביטוי גם בחום מקומי, באודם של המפרק ובהגבלה בתנועה.

אם הדלקת נגרמת מזיהום, תיתכן גם עלייה בחום הגוף כולו (חום סיסטמי).

לעיתים עלולות מחלות מפרקים להיות מלוּות בחולשה כללית ובעייפות.

מחלות מפרקים כמו דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) עלולות לגרום לפגיעה במפרק ולהגבלה בתנועתו עד כדי נכות - אבל רק במקרים שבהם לא מטפלים בבעיה וכאשר המחלה היא בדרגת חומרה גבוהה במיוחד.

כמה זמן זה נמשך?

תלוי בסיבה הספציפית שגרמה לכאבי המפרקים:

דלקת זיהומית במפרק נמשכת כמה שבועות.

מחלות ניווניות של המפרק הן לרוב כרוניות. הן מופיעות בדרך כלל בגיל מבוגר ואינן חולפות לחלוטין מעצמן.

מחלות של רקמת החיבור (כמו לופוס ודלקת מפרקים שגרונית) ומחלות מטבוליות (כמו שיגדון) הן כרוניות ומתלקחות לסירוגין. אבל אפשר למנוע את ההתלקחויות באמצעות טיפול תרופתי.

איך מאבחנים דלקת מפרקים?

האבחנה של הגורם לכאבי המפרקים היא בעיקר קלינית, כלומר בהתאם לתסמינים האופייניים ולבדיקה הגופנית שעורך הרופא, אבל קיימות גם בדיקות עזר שנועדו לבסס את האבחנה בהתאם למחלה הספציפית. כך לדוגמא:

נגד מחלות של רקמת החיבור יוצר הגוף נוגדנים מיוחדים שאותם ניתן לגלות בבדיקת דם.

בגאוט (שיגדון) קיימת עלייה ברמת החומצה האורית בדם שאותה ניתן לגלות בבדיקת דם.

שחיקה של הסחוס בברכיים ניתן לגלות באמצעות צילום רנטגן של הברכיים.

ישנן מחלות של רקמת החיבור שעלולות לפגוע גם בכליות, ובמקרים כאלה ניתן לגלות אותן באמצעות בדיקת שתן.

ניתן לאבחן את הסיבה לכאבים בעזרת לקיחת נוזל מהמפרק (באמצעות דיקור) ושליחתו למעבדה. בדיקת הנוזל מאפשרת לקבוע אם הכאבים נובעים מדלקת, ואם אכן מדובר בדלקת, מאפשרת הבדיקה לקבוע אם היא נגרמה מזיהום או שיש לה סיבה אחרת כמו גאוט.

איך מטפלים?

הטיפול תלוי באבחנה הספציפית ומשתנה בהתאם:

להקלה מיידית על הכאבים הנובעים מדלקת במפרק ניתן לתת תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידליות (NSAIDs). במקרים קשים יותר ניתן לתת סטרואידים. לפעמים ניתן גם להזריק סטרואידים ישירות לתוך המפרק. את הטיפול הזה נותן אורתופד או ראומטולוג.

במחלות מסוימות - בעיקר במחלות של רקמת החיבור כמו זאבת (לופוס) או דלקת מפרקים שגרונית - קיימות תרופות שנקראות Disease Modifying Antirheumatic Drugs (ובראשי תיבות: DMARDs), שמטרתן היא להשפיע על מהלך המחלה ועל הפרוגנוזה ולמנוע בסופו של דבר את הנזק למפרק ואת הנכות שעלולה להיווצר כתוצאה מכך. DMARDs כוללות תרופות ביולוגיות שמונעות שחרור של חומרים דלקתיים הגורמים בסופו של דבר להרס המפרק (רמיקייד, הומירה, אנברל ועוד) ותרופות נוספות שמפחיתות את התגובה הדלקתית, כמו מטוטרקסט, ציקלוספורין ופלקווניל.

במחלות מפרקים ניווניות שתוקפות מפרקים נושאי משקל - כמו אוסטאוארטריטיס של הברכיים או של הירכיים - חשוב להפחית עומס מהמפרק. לכן אם יש עודף משקל, מומלץ לעשות דיאטה ולהפחית מהמשקל. דרך התמודדות נוספת היא פעילות גופנית. זו מסייעת לחזק את השרירים שתומכים במפרק, וכך פוחת העומס מהמפרק.

במחלות מפרקים זיהומיות מטפלים באמצעות אנטיביוטיקה.

פיזיותרפיה מסייעת בחלק ממחלות המפרקים. למשל, באוסטאוארטרוזיס של מפרקי הידיים ניתן להיעזר במסז' עם שמן פרפין מחומם מעט (ניתן לעשות גם בבית). גם לאחר דלקות חריפות במפרקים ניתן להיעזר בפיזיותרפיה כדי להחזיר את המפרק לתפקוד מלא. כמו כן ניתן להיעזר בפיזיותרפיה כדי לטפל במחלות מפרקים ניווניות, שכן הפיזיותרפיה יכולה לסייע לחיזוק השרירים שתומכים במפרק.

קיימים מצבים שבהם ניתן לפתור את הבעיה באמצעות ניתוח. למשל, אם נשחק הסחוס במפרק הברך או במפרק הירך, ניתן להחליף את המפרקים האלה במפרקים תותבים.

דיקור סיני לכאבי מפרקים

האם הכאב עשוי לחזור?

דלקת זיהומית היא בדרך כלל אירוע חד־פעמי. לעומת זאת, סוגים אחרים של מחלות מפרקים מאופיינות בהתלקחויות ובהפוגות לסירוגין.

עלולים להיות סיבוכים עקב דלקת מפרקים?

הסיבוכים נגרמים בעיקר מחוסר טיפול. הסיבוך השכיח ביותר הוא נכות שנגרמת בגלל דלקת מפרקים לא מטופלת (ובמיוחד דלקת מפרקים שגרונית). אם מקפידים לקחת את התרופות ניתן למנוע את הנכות.

מהם סימני האזהרה שמחייבים פנייה מיידית לרופא?

חום סיסטמי (של הגוף כולו) יכול לרמז על דלקת מפרקים זיהומית שמחייבת טיפול אנטיביוטי מיידי.

בתוך כמה זמן אחזור לתפקוד רגיל אחרי דלקת מפרקים?

זה תלוי בבעיה הספציפית שגרמה לדלקת, אבל בדרך כלל לאחר חלוף הדלקת המפרק חוזר במהירות לתפקודו הקודם.

איך לומדים לחיות עם דלקת כרונית של המפרקים?

בדלקות מפרקים כרוניות חשוב מאוד להקפיד על לקיחת הטיפול התרופתי באופן קבוע. הקפדה על כך תמנע התלקחויות ותשמור על התפקוד התקין של המפרקים - מה שיאפשר לקיים את שגרת היום־יום ללא הפרעה.

במחלות ניווניות של המפרקים יש לאמץ התנהגות בריאה ששומרת על המפרקים, כולל דיאטה לשמירה על משקל תקין ופעילות גופנית לחיזוק השרירים התומכים במפרק. הליכון עשוי לעיתים להקל מאוד על הכאבים ולסייע להמשך התפקוד בחיי היום־יום.