נגישות

הצוות הרפואי מטפל בחולים עם הפרעות בכל תחומי האנדוקרינולוגיה ומטבוליזם כולל סוכרת סוג 1 ו-2, גידולים נוירואנדוקריניים, מחלות בלוטת התריס,יותרת הכליה (אדרנל) ויותרת המוח (היפופיזה), אוסטיאופורוזיס ומשק הסידן והמינרלים, הפרעות בהורמוני המין , השמנה והשפעות של טיפולים לסרטן על המערכת ההורמונאלית.

מרפאות החוץ של אנדוקרינולוגיה וסוכרת מתקיימות בבית-החולים הדסה עין כרם. קיים שיתוף פעולה צמוד עם מחלקות אונקולוגיה, אף אוזן וגרון, נוירוכירורגיה, כירורגיה אנדוקרינית וכללית, כירורגיה באריאטרית,רנטגן, רפואה גרעינית, נפרולוגיה, גסטרואנטרולוגיה ורפואת נשים.

כמו כן ישנו שיתוף פעולה הדוק עם אנדוקרינולוגים של מחלקת ילדים וכן עם אנדוקרינולוגים ורופאי הסוכרת של קופות החולים השונות באזור ירושלים, המשתתפים בישיבת צוות מחלקתית שבועית.

טיפול יום אנדוקריני במסגרת טיפול יום פנימי מבצע בדיקות אנדוקריניות דינאמיות כולל העמסות סוכר, מבחני צמא, תבחיני תגר ודיכוי, ועד הזרקת אינסולין במטרה לגרום להיפוגליקמיה. הבדיקות מבוצעות ע"י צוות סיעודי מיומן תחת פיקוח של אנדוקרינולוג בכיר.

בדיקות מעבדה אנדוקריניות שגרתיות ומורכבות מתבצעות במסגרת מערך המעבדות של בתי החולים של הדסה תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת בבדיקת הורמונים, תוצרי הביניים שלהם , נוגדנים ובדיקות אנדוקריניות אחרות. מתבצעות בדיקות ייחודיות כמו: גלוקגון,VIP PP , כרומוגרנין וסמני שחלוף העצם. בדיקות גנטיות של פגמים גנטיים ידועים וריצוף אקסום מתבצעות במסגרת ייעוץ גנטי במחלקה לגנטיקה.

הפעילות הקלינית של המחלקה לאנדוקרינולוגיה ,סוכרת ומטבוליזם כוללת את כל ההיבטים של אנדוקרינולוגיה כללית:

פרופ' גיל לייבוביץ, מנהל יחידת הסוכרת ,דר' עופרי מוסינזון ודר' אביבית כהן יחד עם צוות רב מקצועי הכולל אחות סוכרת ודיאטנית מטפלים בחולים עם סוכרת מסוג 1 ו-2 תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כולל הדרכת חולים לשימוש במשאבות אינסולין, ומדי סוכר רציפים עם תמיכה ממחושבת. ייעוצים לחולי סוכרת מאושפזים כולל חולים עם כיבים של רגל סוכרתית ומושתלי איברים מתבצעים על ידי צוות רב-מקצועי.

דר' סימונה גלסברג, מנהלת היחידה לגידולים נוירואנדוקריניים, פרופ' דויד גרוס, מנהל היחידה לשעבר, דר' קירה אולניקוב, וצוות רב-מקצועי מטפלים בחולים עם גידולים אנדוקריניים שפירים וממאירים ספורדיים ומשפחתיים כולל קרצינואיד, גידולי לבלב, פיאוכרומוציטומה, קרצינומה מדולארית של בלוטת התריס וקרצינומה של האדרנל. בשיתוף פעולה עם המחלקות לרפואה גרעינית ואונקולוגיה ניתן לחולים עם גידולים אנדוקריניים טיפול מתקדם (PRRT) היחידה לגידולים נוירו-אנדוקריניים הוכרה ב-2018 כמרכז המצוינות הראשון בישראל מטעם האיגוד האירופי לגידולים נוירו-אנדוקריניים (ENET).

פרופ' רבקה דרזנר-פולק, אחראית על תחום האוסטאופורוזיס, מחלות העצם המטבוליות ומשק הסידן והמינרלים כולל פעילות יתר ותת פעילות של בלוטת יותרת התריס (היפרפאראטירואידיזם, היפופאראטירואידיזם), אוסטאופורוזיס ראשונית ומשנית כולל מחלת העצם משנית לעודף סטרואידים, טיפולים לסרטן השד והפרוסטטה, מחלת פאג'ט ואוסטאומלציה. בדיקות צפיפות עצם מתבצעות במכון לאוסטיאופורוזס בהדסה הר הצופים בניהולו של דר' אוריאן שליט.

דר' רינה פולק, אחראית על מחלות בלוטת התריס כולל סרטן בלוטת התריס, תת ועודף פעילות בלוטת התריס (היפוטירואידיזם, היפרטירואידיזם, מחלת גרייבס), מעורבות העין במחלות בלוטת התריס בשיתוף פעולה עם מחלקת עיניים (דר' שי קהת) כמו כן, בשיתוף פעולה עם המחלקה האונקולוגית מובילה דר' רינה פולק את הטיפול בהפרעות האנדוקריניות המתפתחות בחולי סרטן המטופלים בטיפולים האונקולוגיים החדשניים של מעכבי בקרה חיסונית.

בדיקות מעבדה אנדוקריניות

מבחנים אנדוקריניים דינמיים כולל: מבחן צמא, העמסת סוכר לאבחנת חוסר סבילות לגלוקוז, סוכרת, ודיכוי הורמון גדילה, מבחן ACTH לגירוי אדרנל ואבחנת congenital adrenal hyperplasia ,העמסת סליין להיפראלדוסטרוניזם ראשוני מתבצעים במסגרת אשפוז יום פנימי.

בדיקת צפיפות עצם על ידי DXA מתבצעת במכון לאוסטיאופורוזיס בהדסה הר הצופים.

בדיקות דם ושתן להורמונים ונגזרותיהם כולל: סידן מיונן בדם, כרומוגראנין A, סמני שחלוף העצם כולל CTX ואוסטאוקלצין, הורמוני מערכת העיכול כמו גלוקגון ו VIP מתבצעות במסגרת מערך המעבדות המרכזי של בית החולים הדסה.

מבחנים וטיפולים מבוססים איזוטופים רדיואקטיביים כמו מיפויי בלוטת התריס ובלוטות יותרת התריס (פאראטירואיד), מתן יוד רדיואקטיבי למחלות שפירות וגידולים ממאירים של בלוטת התריס, מיפויים לגידולים נוירו-אנדוקריניים וטיפולים לגידולים אלה באמצעות אנלוג רדיואקטיבי של סומאטוסטאטין מתבצעים במחלקה לרפואה גרעינית בשיתוף פעולה עם המחלקה לאונקולוגיה.

צנתורים של ורידי האדרנל לאבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני וורידי ההיפופיזה (IPSS) לאבחנה של מחלת קושינג מתבצעים במחלקת הרנטגן.

בדיקות גנטיות לאבחנה של מחלות אנדוקריניות כמו: MEN1, MEN2, תסמונת טרנר, FHH, CAH וריצוף אקסום מתבצעות במחלקה לגנטיקה ומחלות מטבוליות.