נגישות

דלקת בשריר הלב – Myocarditis

דלקת בשריר הלב או בשמה הלועזי מיוקרדיטיס, יכולה להופיע אצל אנשים צעירים ובריאים, לרבות ילדים, והיא שכיחה יותר בקרב גברים. הדלקת מתפתחת לרוב בעקבות זיהום, ובחלק מועט מהמקרים עקב נטילת תרופות או כתוצאה ממחלות. בדרך כלל היא מאופיינת בכאבים בחזה, קוצר נשימה, דופק חריג ועייפות. למיוקרדיטיס יש השפעה הן על שריר הלב והן על המערכת החשמלית של הלב. היא עלולה לפגוע ביכולת השאיבה של הלב ולגרום להפרעות קצב. במקרים בהם הדלקת חריפה ואינה מטופלת באופן הולם, יכולות להיות לה השלכות קשות ואף קטלניות עד כדי הרס תאי הלב, פגיעה בתפקוד הלבבי, אי ספיקת לב ודום לב.

הגורם השכיח ביותר למיוקרדיטיס הוא זיהום

בעיקר זיהומים על רקע נגיפי אך גם זיהומים חיידקיים ופטרייתיים. הדלקת היא גם אחד הסיבוכים השכיחים נשאי נגיף ה-HIV האחראי למחלת האיידס.

בין הגורמים הנוספים לדלקת בשריר הלב נמנות מחלות ותרופות (לרבות סמים) שמעודדות דלקתיות בגוף או מחלישות את מערכת החיסון.

ניתן לצמצם את הסיכון ללקות במיוקרדיטיס על ידי הימנעות ממגע עם חולים במחלות זיהומיות, הימנעות משימוש בסמים קשים ובקיום יחסי מין בלתי מוגנים, צמצום חשיפה לעקיצות של טפילים המצויים באזורים טרופיים, לכן החשיבות בקבלת חיסונים בהמלצת רופא כמו חיסוני שפעת, אדמת וגם חיסונים למטיילים.

שלבי ההתפתחות הראשונים של דלקת שריר הלב אינם מלווים בדרך כלל בתסמינים, או שמתאפיינים בתסמינים קלים כמו קוצר נשימה וכאבים בחזה. לרוב, הביטוי העיקרי של המחלה מופיע בצורת תסמינים שמאפיינים זיהומים ויראליים, כמו כאבים בגוף, כאב ראש, כאבי מפרקים, כאב גרון, חום גבוה או שלשולים. לעיתים מופיעים תסמינים שדומים לתסמיני התקף לב.

התסמינים במקרים של דלקת חריפה משתנים על פי גורמי הדלקת ולרוב כוללים:

קוצר נשימה, כאבים בחזה, עייפות ונפיחות ברגליים עקב הצטברות נוזלים. שלבי ההתפתחות הראשונים של דלקת שריר הלב אינם מלווים בדרך כלל בתסמינים, או שמתאפיינים בתסמינים קלים כמו קוצר נשימה וכאבים בחזה. לרוב, הביטוי העיקרי של המחלה מופיע בצורת תסמינים שמאפיינים זיהומים ויראליים, כמו כאבים בגוף, כאב ראש, כאבי מפרקים, כאב גרון, חום גבוה או שלשולים. לעיתים מופיעים תסמינים שדומים לתסמיני התקף לב.

דלקת שריר הלב לא תמיד קלה לאבחון, שכן תסמיניה דומים לתסמיני מחלות זיהומיות על רקע ויראלי. ניתן לאבחן אותה במסגרת התייעצות עם קרדיולוג המבצע בדיקה גופנית ותשאול מקיף,

ומפנה את המטופל לבדיקות לב שונות:

בדיקות דם לאיתור מחוללים מזהמים וסמנים לנזק לשריר הלב כמו רמות חלבון הטרופונין.

בדיקת אק”ג בה מבוצע רישום הפעילות החשמלית של הלב, ובאמצעותה ניתן לאתר שינויים שאופייניים לדלקת בשריר הלב.

a\בדיקת אקו לב המאפשרת לאבחן מצבים של הפרעה בפעילות הלב, הגדלה שלו וקרישי דם המצויים בו.

בדיקת MRI לב שמודדת את הלב בצורה מדויקת, ויכולה לאבחן סימנים למיוקרדיטיס.

צילום רנטגן לחזה שבאמצעותו ניתן לאבחן אי ספיקת לב.

צנתור לב אבחנתי – מתבצע בדרך כלל כשקיימת התלבטות באבחנה בין התקף לב למיוקרדיטיס. מבוצע על ידי לקיחת ביופסיה מרקמת הלב ובחינתה במעבדה.

הטיפול בדלקת בשריר הלב:

בחירת הטיפול במיוקרדיטיס נעשית בהתאם לגורם שהביא להתפתחותה של הדלקת.

ברוב המקרים וכאשר מדובר במיוקרדיטיס קלה ומתונה – די במנוחה, טיפול תרופתי תומך והימנעות מפעילות גופנית מאומצת, והדלקת תחלוף מעצמה.

כאשר מדובר במצבים קשים של המחלה, יתכן שיהיה צורך בטיפולים פולשניים לרבות השתלה של מכשירים תומכי לב, ובמקרים חמורים ממש – חיבור למכשיר לב-ריאה או השתלת לב.