נגישות

חצבת - SSPE

חצבת היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף מסוג מורביליוירוס (Morbillivirus). בארצות מתפתחות, שבהן אין חיסון מסודר, חצבת גורמת לתחלואה קשה ולאחוז תמותה גבוה, בדרך כלל של תינוקות ושל ילדים קטנים, הסובלים מתת-תזונה, במיוחד מחוסר בחלבון. דיווחים ראשונים על חצבת מתועדים עוד משנת 700 לספירה.

איך נדבקים בחצבת?

חצבת מועברת בהדבקה טיפתית דרך מערכת הנשימה, והיא מחלה מדבקת מאוד: 90% אחוז מהאנשים שאינם חסינים, הנמצאים באותו הבית עם אדם נגוע, ידבקו בחצבת. תקופת הדגירה (הזמן בין ההדבקות בחצבת ועד פרוץ הסימנים לה) נמשכת כ־7 עד 18 ימים. תסמיני חצבת הם חום, שיעול, נזלת ודלקת הלחמית. אחד המאפיינים של חצבת הוא נקודות (שנקראות על שם קופליק) על החלק הפנימי של רירית הלחי (מול השיניים הטוחנות השניות), הן נראות כגרגירי מלח על רקע אדום. 3-4 ימים לאחר הופעת החום מופיעה פריחה, שמתפשטת מהראש ומהצוואר, ומכסה בהדרגה את כל הגוף. אנשים נגועים נשארים מדבקים יום - יומיים לפני הופעת הסימנים הראשוניים של המחלה (כ-3-5 ימים לפני הופעת הפריחה) ועד 4 ימים לאחר הופעת הפריחה.

סיבוכים שכיחים של חצבת - דלקת אוזן תיכונה, שלשולים, ודלקת ריאות. דלקת קרום המוח נדירה (1 ל–1000 מקרים), אך מסוכנת. קיימים גם סיבוכים נדירים של חצבת התוקפים את החולה עד 10 שנים לאחר חלוף החצבת (SSPE). דלקת המוח יכולה לגרום באיטיות לפגיעה קשה ובלתי הפיכה במערכת העצבים המרכזית, הכוללת הידרדרות שכלית ופרכוסים.

חיסון נגד חצבת

בשנת 1963, הופץ חיסון מורשה למניעת חצבת. בישראל מקבלים ילדים את החיסון נגד חצבת MMR (הוא כולל גם חיסון נגד אדמת וחזרת) בשני חלקים: חיסון אחד בגיל שנה, ופעם נוספת בכיתה א'. חיסון זה יעיל מאוד למניעת חצבת: לאחר מנה ראשונה 95% מוגנים ולאחר קבלת 2 מנות 99% מוגנים נגד המחלה. במקרה של חשיפה לחצבת ניתן להקדים את החיסון הראשון לגיל 6 חודשים. במידה והוא ניתן תוך 3 ימים מהחשיפה, הוא יכול למנוע התפתחות חצבת. במקרים מסוימים קיימת אפשרות לתת חיסון סביל (אימונוגלובולין) על מנת להגן נגד חצבת לאחר החשיפה. החיסון הזה ניתן תוך 6 ימים מהחשיפה והוא מומלץ לנשים בהריון, תינוקות מתחת לגיל 6 חודשים ואנשים שסובלים מדיכוי של מערכת החיסון – בכל המקרים האלו אסור לקבל חיסון פעיל נגד חצבת.

חצבת בישראל

בשנים 2007-2008 חלה עלייה חדה במספר מקרי חצבת בישראל לעומת השנים שקדמו להן. לפי נתוני משרד הבריאות, בין 1 באוגוסט 2007 ל-18 במרץ 2008 התגלו 902 מקרים, מתוכם 746 באזור ירושלים (לעומת 115 מקרים באזור ירושלים בכל שנת 2006), רובם אך לא כולם בציבור החרדי, שמסרב להתחסן בפני המחלה.

המלצה חד משמעית של משרד הבריאות ושל כל רופאי הילדים היא להתחסן נגד חצבת, מחלה שהיא בהרבה מקרים קשה ובחלקם גורמת לסיבוכים קשים לטווח ארוך ואפילו למוות.


לקריאה נוספת על מחלת אבעבועות רוח