נגישות

ריפלוקס - החזר וושטי- קיבתי

ריפלוקס (GER: Gastro Esophagesl Reflux) היא הפרעה במערכת העיכול המתבטאת בזרימת תוכן הקיבה מהקיבה אל הוושט. פירוש המונח ריפלוקס בעברית הוא "החזר קיבתי וושטי". ההחזר מכיל מיצי קיבה, מזון או נוזלים, ומהווה הסיבה השכיחה ביותר לפליטות והקאות בינקות. כמו כן, ריפלוקס הוא הסיבה השכיחה ביותר לאפניה (APNEA) – הפסקת נשימה בתינוקות.

הגורמים לריפלוקס

ריפלוקס נובע מהפרעה בתפקוד סוגר הוושט התחתון, המהווה סגר טבעתי אשר ממוקם בתחתית הוושט. סוגר זה נפתח כדי לאפשר מעבר מזון לקיבה ונסגר כדי למנוע את חזרתו אל הוושט. כאשר סוגר זה אינו מתפקד כראוי ונפתח לעתים תכופות מידי או לזמן ארוך מידי, קיימת זרימה של חומצה לוושט היכולה להתבטא בהקאה או בתחושת צרבת.

הסימפטומים:

פליטות והקאות- ירידה במשקל בעקבות פליטות והקאות מרובות

צרבת

אי שקט בעקבות כאב והתכוות הוושט (כוויות בוושט כתוצאה מהחשיפה המרובה לחומצה)

סירוב לאכול

אפניה APNEA

אבחון ריפלוקס:

נערכות מספר בדיקות

בדיקת רנטגן - בדיקת צילום קיבה ומעי דק. ניתן להדגים את המעבר מהוושט לקיבה ואת תפקוד סוגר הוושט התחתון על ידי צילומי רנטגן תוך בליעת בריום.

PH Metria – (ניטור רמות חומצה בוושט) החדרת צינורית דרך האף לתוך הוושט המאפשרת למדוד באופן רציף את רמת ה-PH החומצית בוושט ל-24 שעות בתנוחות של עמידה, שכיבה, ובעת ארוחה וצום.

טיפול בריפלוקס:

לרוב, תופעת הריפלוקס היא שפירה וחולפת מעצמה, בעיקר כאשר מדובר בתינוקות קטנים. יש כמה סוגי טיפול:

טיפול שמרני – לא כירורגי:

תזונה

 צורת האכלה נכונה יכולה להפחית את הריפלוקס:

הסמכת האוכל על ידי קורנפלור

הקטנת נפח הארוחה

הימנעות מהאכלת יתר

ייתכן מעבר לפורמולה חלבית אחרת, שמרכיב הפחמימות בה הוא עמילן אורז שעוותי מסמיך ב- PH של הקיבה ומונע ריפלוקס

השכבה בזווית 30 מעלות על הבטן. בלילה ללא נוכחות הורים יש להשכיב את הילד על הגב

הימנעות מלבישת בגדים לוחצים והחתלה הדוקה

טיפול כירורגי בריפלוקס:

טיפול כזה נעשה במקרים קשים של ריפלוקס שאינו מגיב לטיפול השמרני ומתפתחים בו סיבוכים כמו: אירועים חוזרים של דלקות ריאה וקשיי בליעה. הטיפול הכירורגי כולל ניתוח בשם פונדופלקציה. בניתוח זה יוצרים שרוול מלאכותי מהחלק העליון של הקיבה. השרוול עוטף את חלקו התחתון של הוושט ואמור למנוע ו/או להקטין את הריפלוקס. קראו כאן על הכנה לניתוח.