נגישות

התמיכה הנפשית בהדסה למתמודדות עם סרטן השד

הצוות הפסיכו-סוציאלי ביחידת השד בהדסה מלווה את הנשים המאובחנות מרגע גילוי המחלה ולאורך הטיפול בה עד להחלמה, ומציע תמיכה בהתמודדות האישית, הזוגית והמשפחתית.

ד"ר מיכל בראון, מנהלת הטיפול הנפשי ביחידת השד בהדסה

הטיפול במערך השד בהדסה הינו רב תחומי, ונוגע בכלל ההיבטים עימם מתמודדות המאובחנות. כחלק מתפיסת העולם שלנו לכל אישה מוצע- מעבר לטיפול הרפואי הפיזיולוגי, גם טיפול התומך בהתמודדות הרגשית והנפשית. זאת כחלק מתפיסה של טיפול ממוקד אך כוללני בחולה, וראיית ההתמודדות הנפשית והמשפחתית כחלק אינטגרלי מתהליך הטיפול.

את הצוות מובילה ד"ר מיכל בראון, פסיכולוגית שיקומית מומחית ופסיכואונקולוגית, אשר מזה למעלה משני עשורים מטפלת בנשים ואנשים אשר מתמודדים עם מחלות הסרטן, בבני משפחותיהם ובצוותים הרפואיים. לצד זה חוקרת בתחום הפסיכואונקולוגיה ומרצה לפסיכולוגיה במכללה האקדמית של תל אביב יפו. מחקרה לאורך השנים עוסק בהתמודדות של נשים צעירות אשר חלו בסרטן השד, בהתמודדות של בני זוג של חולי/ות סרטן ובתשישות החמלה ותהליכי האבל של הצוותים המטפלים.

הצוות הפסיכו-סוציאלי של יחידת השד: איתך מרגע האבחנה דרך שלבי הטיפולים השונים, ההחלמה והאתגרים שהיא מציבה.

הצוות הפסיכו-סוציאלי מונה פסיכולוגיות ועובדות סוציאליות שהינן חלק בלתי נפרד מהצוות המטפל, ואשר עוסקות בשיפור איכות החיים והרווחה הנפשית של המטופלות ובני משפחותיהן לכל אורך שלבי המחלה.

אנו עוסקות בהתמודדות אישית, זוגית ומשפחתית עם המחלה, הטיפולים והשלכותיה, בבחירה ומציאת הדרך לחיות לצד המחלה חיים מלאים ומשמעותיים, בהפחתת סימפטומים כגון: חרדה ודיכאון, ובסוגיות ספציפיות כגון: תעסוקה, תקשורת עם הילדים על המחלה, פחד מפני חזרה של המחלה ועוד.

הטיפול הפסיכולוגי ניתן מרגע האבחנה דרך שלבי הטיפולים השונים, ההחלמה והאתגרים שהיא מציבה ואם יש צורך, גם בשלבי סוף החיים. הטיפול הניתן כולל ייעוץ וטיפול פרטני, טיפול זוגי וטיפול קבוצתי ומשלב גישות טיפוליות שונות.

לצד זה מוצע אבחון נוירופסיכולוגי לנשים אשר חוות קשיים קוגניטיביים אשר עשויים להיות מיוחסים למחלה או לטיפולים וכן מוצע ייעוץ מיני לנשים אשר חוות קשיים על רקע המחלה ו/או הטיפולים.

העובדות סוציאליות עומדות לרשות כל מי שמאובחנת עם סרטן השד לצורך ליווי ויעוץ בתהליך האבחנה והטיפולים, תמיכה בה ובבני המשפחה שלה, תיווך עם גורמים בבית החולים ומחוצה לו ומימוש זכויות רפואיות בתקופת הטיפולים.

ליווי מקצועי – הדרך הנכונה לספר ולשתף את הילדים

ביחידת השד אנו מטפלות בנשים צעירות רבות. אחת ההתמודדויות הקשות ביותר עבורן היא לספר ולשתף את הילדים במה שקורה. התמודדות זו מציבה שאלות ואתגרים: מה לספר? מתי לספר? איך לספר? בבסיס עומדת ההבנה שאין ביכולתם של ההורים להגן על ילדיהם מפני המציאות על ידי הסתרה, אלא שעל ההורים להקנות לילדיהם כלים עמם יוכלו להתמודד עם המציאות. ההסתגלות של הילדים תהיה קלה יותר אם הם יחושו שותפים ומעורבים ולא יוותרו בודדים עם פחדים שלא מקבלים מענה. יחד עם זאת השיתוף צריך להיות מותאם לשלב ההתפתחותי של הילד, לנורמות התרבותיות של הקהילה אליה שייכת המשפחה ולאופיו.ה המיוחד של כל ילד וילדה. חשוב לדעת שאין מדובר על שיחה חד פעמית, אלא על תהליך מתמשך לכל אורך ההתמודדות עם המחלה. חשוב להדגיש את חווית ה"ביחד" של המשפחה. הדרך בה משתפים חשובה לעיתים קרובות אף יותר מהתוכן. השיחה צריכה להיות מותאמת ליכולת ההכלה של הילד.ה, חשוב לתת להם זמן לעכל את הנאמר, לשאול שאלות. לצד המידע לתת מקום לרגשות העולים. יש לבחור במה לשתף וכיצד בהתאם לילד.ה, אבל כדאי מאוד להימנע מלשקר לילדים.

בתוך התהליך של השיתוף חשוב להרגיש ככל הניתן מוכנים ובשליטה. תנו לעצמכם זמן ומקום לעכל מידע חדש ואז שתפו את הילדים. שתפו בן/בת זוג או אדם קרוב אחר ותנו מקום גם לרגשות שלכם. התייעצו עם אנשי מקצוע במידה ואתם מרגישים שאתם זקוקים לכך.

איך מגיעים אלינו?

דרך הפניה של הרופא, דרך האחות המתאמת או אחיות טיפול היום.

דברים שכדאי לדעת

הדסה כאן בשבילכם