נגישות

על תזונה וסרטן השד - אמת או מיתוס עם פרופ' תניר אלוייס

ראשית חשוב להבהיר,

ההמלצות התזונתיות נלמדות ונסמכות ממחקרים מדעיים בהתאם לקריטריונים ברורים. לכן יתכן מצב שההמלצות משתנות בהתאם למחקרים חדשים. כל הכתוב כאן, רלוונטי למוסכם ולידוע כעת.

תזונה נחשבת לגורם סביבתי, בניגוד לתורשה- גורם סביבתי הוא גורם סיכון שאנו יכולים לשלוט בו ולשנותו. המחקר המדעי לגבי היווצרות מחלת הסרטן סובר כי בתנאי סביבה מסוימים גנים שעברו מוטציה יכולים לבוא לידי ביטוי ובתנאי סביבה אחרים אותם גנים לא יבואו לידי ביטוי. המשפטים הבאים מייצגים משפטים מרכזיים לגבי תזונה, סרטן השד ואורח חיים בריא. ההמלצות הן לאמץ אורח חיים בריא הכולל מזון בריא, פעילות גופנית ועוד.

על תזונה וסרטן השד, אמת או מיתוס?

עודף משקל והשמנה מהווים גורם סיכון לסרטן שד: נכון / לא נכון
נכון. השמנה ועודף משקל לאורך החיים ובמיוחד לאחר גיל הפסקת המחזור נחשבים כגורם סיכון לסרטן שד. השמנה ועודף משקל לרוב יעלו את מספר תאי השומן בגוף, עלייה באחוזי השומן קשורה עם עלייה ברמות האסטרוגן ולכן הסיכון לסרטן שד עולה. השמנה באיזור הבטן קשורה לעלייה ברמות האסטרוגן ולעלייה ברמות האינסולין ולכן מעלה סיכון לסרטן שד. השמנה באיזור הבטן נקראת בשפה המדעית "השמנה מרכזית" ומהווה גורם לתחלואה מטבולית כמו סוכרת, מחלות לב וכאמור גם לסרטן שד. השמנה מרכזית שכיחה בנשים לאחר הפסקת המחזור. יש חשיבות להיות במשקל תקין ולמנוע עלייה במשקל בזמן הטיפולים ולאחריהם כדי להוריד את הסיכון להישנות המחלה.
אין קשר בין פעילות גופנית לסרטן שד: נכון / לא נכון
לא נכון!! ככל שנהיה יותר פעילים ונעסוק בפעילות גופנית כך נקטין את הסיכון לסרטן שד, ולכל גורמי הסיכון המטבוליים, כלי הדם והלב. נמצא כי פעילות גופנית מורידה סיכון לסרטן שד בנשים בגיל הפריון (לפני מנופאוזה) וגם לאחר סיום המחזור (מנופאוזה). מחקרים מייחסים את ההשפעה המטיבה של פעילות גופנית במספר דרכים: בעלייה בהוצאה הקלורית ובהורדת הסיכון לעלייה במשקל , בעלייה במסת שריר וירידה במסת השומן בגוף, בירידה בהורמוני המין, בשיפור מטבולי כמו רמות הסוכר, השומנים ורמת הדלקתיות בדם מחקרים מעידים כי פעילות גופנית לאחר סיום הטיפולים מקטינה את הסיכון להישנות המחלה. בתקופת הטיפולים מעודדים לעסוק בפעילות גופנית לפי היכולת, וקבלת המלצה מגורם מוסמך וזאת כדי לשמר את מסת השרירים, מסת העצם ותפקוד לב- ריאה. לאחר סיום הטיפולים מומלץ לחזור לשגרת אימונים יומית. ההמלצה היא לשפר כוח אירובי (הליכה, ריצה) ולחזק את כוח השרירים. מומלץ לעסוק לפחות 30 דקות 5 – 6 פעמים בשבוע.
מומלץ להפחית באכילה של בשר מעובד ובשר אדום: נכון / לא נכון
נכון! בשר אדום ובמיוחד בשר מעובד (בשר שנקנה על פי רוב בסופרים במצב קפוא ויש בו חומרי שימור, טעם, ריח וכו') מעלים את הסיכון לסרטן שד. גם לשיטת הבישול יש השפעה וצליית הבשר "על האש" בטמפרטורות גבוהות, מעלה תרכובות שנקשרות עם עלייה בסיכון לסרטן. מומלץ להפחית את כמויות האכילה של בשר אדום ולהימנע מאכילה של בשר מעובד.
ניתן לשתות אלכוהול בכמות מידתית: נכון / לא נכון
לא נכון!! שתיית אלכוהול ממקורות שונים כמו: יין, בירה, משקאות קוקטייל וכו' נקשרת עם עלייה בסיכון לסרטן שד. קשר זה הוא תלוי כמות – והוכח כי כל 10 גר' של אתנול (אלכוהול) מעלים את הסיכון לסרטן שד. מחקרים מייחסים השפעה זו של אלכוהול ליכולת של אתנול לעודד התפתחות תהליכים סרטניים ולכך שאלכוהול מעלה את רמות האסטרוגן בדם, דבר המעלה את הסיכון לסרטן שד. מכאן שמומלץ להפחית כמה שיותר בשתיית אלכוהול על מנת להפחית את הסיכון לסרטן שד.
מוצרי סויה מעלים סיכון לסרטן שד: נכון / לא נכון
לא נכון!! מוצרי סויה לא מעובדים כמו פתיתי סויה או טופו או סייטן או אדממה מכילים איזופלבונים- חומרים בעלי פעולה כמו אסטרוגן. לכן במשך שנים חשבו כי אכילה של מוצרים אילו יכולה להעלות את הסיכון לסרטן שד. ממחקרים בשנים האחרונות ניתן ללמוד כי מוצרי סויה אינם מעלים את הסיכון לסרטן שד. במדינות המזרח הרחוק, אכילת סויה הינה חלק מהתרבות המקומית ונמצא כי בקרב נשים אסיתיות לאחר גיל הפריון, סויה מגנה בפני סרטן שד. בנשים מערביות אפקט זה לא נמצא ומכאן סויה אינה מעלה את הסיכון לסרטן שד אך גם אינה מגנה בפני סרטן שד באוכלוסיה מערבית.
דפוס התזונה ים תיכונית נקשר כגורם מגן בפני מחלות לב וכלי דם ולא בפני סרטן שד: נכון / לא נכון
לא נכון! הדיאטה הים תיכונית העשירה בירקות, פירות, קטניות, שמן זית ודגנים מלאים נקשרת עם ירידה בתחלואה ממחלות לב וכלי דם, ירידה בתחלואה מטבולית, וירידה בדמנציה. נמצא קשר בין דפוס אכילה של דיאטה ים תיכונית לירידה בהישנות של סרטן שד, ירידה בתמותה מסרטן שד וירידה במחלות נלוות. הדיאטה הים תיכונית עשירה במזון מהצומח, ירקות, פירות, ודגניים מלאים. המקור העיקרי לשמן במזון הוא שמן זית, שקדים ואגוזים. כמות הבשר האדום מוגבלת ומומלץ להימנע מבשר מעובד. הדיאטה הים תיכונית מתאפיינת במזון לא מעובד. מזון מעובד הינו מזון שמגיע ארוז, עבר תהליכים בתעשייה ומכיל חומרי שימור, טעם, ריח ולרוב עשיר בסוכר או בשומן. הדיאטה הים תיכונית מתבססת על מזון מן הצומח, גולמי ועונתי. חשוב שרוב המזון אותו אנו אוכלים יהיה ממזון בסיסי, גולמי בהתאם לדפוס התזונה הים תיכונית.
נטילת מולטיויטמין יכולה להחליף אכילה של ירקות ופירות: נכון / לא נכון
נכון. היכולת של ויטמינים ומינרלים לשמש כחומרים אנטי מחמצנים מביאה רבים מחולי הסרטן ליטול מולטיויטמין. למרות האחוז הגבוה של מטופלים שנוטלים מולטי ויטמין תוספת זו אינה מוכחת באופן מדעי ואינה מהווה תחליף לתפריט העשיר בירקות, פירות, ודגנים מלאים. בזמן טיפולים נטילת מולטיויטמין יכולה להזיק ולכן כדאי להתייעץ עם הגורמים המטפלים לפני נטילת מולטיויטמין. תפריט העשיר בירקות, פירות, דגנים מלאים הינו מקור בטוח וטוב.
מומלץ להפחית אכילה של מזון וממתקים עתירי סוכר: נכון / לא נכון
נכון. יש קשר בין אכילה של מוצרים עשירים בסוכר המוסף למזון לבין עלייה ברמות הסוכר והאינסולין בדם ולעלייה במשקל. ההמלצות הן להפחית את האכילה של סוכר המוסף למזון ולהקפיד על רמות סוכר תקינות בדם. עם סימון המזונות בישראל כל מוצר ארוז המכיל כמות גבוהה של סוכר יסומן באדום, בנוסף ניתן לראות את תכולת הסוכר בכל מוצר בטבלאות התזונתיות בגב האריזה. מומלץ להפחית את האכילה של מזונות העשירים בסוכר.