נגישות

השפעת התזונה על מניעת מחלת הסרטן הינה אחד הנושאים החשובים והמעניינים שנדונים בעשורים האחרונים, ומומחים רבים ברחבי העולם מאמינים כי ביכולתנו להשפיע על בריאותו של הגוף ועל מניעת מחלות וכשלים, גם סרטניים, בהתאמת תזונה נכונה ומבוקרת.

רבקי הררי, מנהלת המחלקה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי הדסה עין כרם, מציגה את חמשת העקרונות המהווים בסיס לאורח חיים בריא, לתזונה נכונה ולמניעת מחלות - בהן גם סרטן השד:

הפחתה של מזון מעובד –מזון שעבר תהליכים תעשייתיים, ארוז באופן מגרה ועשיר בסוכר, במלח, בשומן ומרכיבי טעם וריח. דוגמאות למזון מעובד הן בשרים מעובדים כמו נקניקיות, קבב והמבורגר קפוא, שתייה ממותקת, דגני בוקר, חטיפים, רטבים מוכנים וכו'. אכילה של מזון מעובד אינה תורמת לתחושת שובע ומעלה את הסיכון להשמנה, כאשר השמנה מעלה את הסיכון למחלות ובהם סרטן השד. הפחתה במזון מעובד תביא לירידה בצריכת המלח, הסוכר והשומן בתפריט היומי.

יש חשיבות שהבסיס העיקרי של התזונה יהיה ממזונות שלמים מחומרי גלם בסיסיים.

היצמדות לדפוס תזונה ים תיכונית העשיר בירקות ופירות, קטניות, ושמן זית. חשוב שכל ארוחה תכיל ירקות העשירים בויטמינים, מינרלים, פיטוכימקאליים נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. אכילה של ירקות תורמת לתחושת השובע וההמלצה היא לאכול כ 5 מנות של ירקות ליום ו3 – 2 מנות של פירות. מנה של ירקות היא: עגבניה בגודל בינוני, מלפפון, כוס חסה או כרוב. הירקות יכולים להיאכל כטריים, מאודים או אפויים. ההמלצה לאכילה של פירות אינה כוללת אכילה של פירות יבשים, מיצי פירות או לפתנים. בתזונה הים תיכונית הקטניות והדגנים המלאים מהווים מקור איכותי לפחמימות, חלבון, ויטמינים ומינרלים וסיבים תזונתיים. אכילה של קטניות מהווה מקור לחלבון וברזל ומומלץ כי קטניות יהוו מנה עיקרית צמחית מספר פעמים בשבוע. מנה של קטניות היא כוס וחצי לאחר בישול. קבוצת הקטניות כוללת: סויה, שעועית יבשה, אפונה, עדשים , חומוס. סויה שייכת למשפחת הקטניות ובשנים האחרונות מחקרים מראים כי אין מניעה ואף מומלץ לאכול סויה בקרב נשים עם סרטן שד. שמן זית הוא סוג השומן המרכזי בתזונה הים תיכונית, שומן מוקשה ממרגרינה, חמאה וכל שומן מבעלי חיים מומלץ להפחית.

אלכוהול- אלכוהול בכל כמות מעלה את הסיכון לסרטן שד ולכן ההמלצה היא להמנע.

פעילות גופנית- נשים העוסקות בפעילות גופנית באופן קבוע בעלות סיכון נמוך לחלות בסרטן שד. מייחסים את ההגנה של הפעילות הגופנית לירידה ברמות ההורמונים, ירידה בפקטורי גדילה וברמות האינסולין וכן בהשפעה המיטיבה של פעילות גופנית על משקל הגוף. פעילות גופנית משפרת את איכות החיים בנשים שחלו או נשים לאחר הטיפולים. למרות הקושי בזמן טיפולים יש חשיבות לבצע פעילות גופנית על מנת לשמר הכושר בשרירים ומאמץ לב- ריאה. ההמלצה היא ל150 דקות הליכה בשבוע או 60 דקות שבועיות של פעילות יותר מאומצת כמו ריצה וכו'.

שמירת משקל- נמצא קשר בין השמנה לתחלואה בסרטן שד ולהישנות המחלה. יש משמעות למשקל ההתחלתי, וחשיבות לשמירת משקל בזמן הטיפולים ולאחריהם. עלייה במשקל מעלה את הסיכון לחזרת המחלה, לכן חשוב להיות במעקב ובמידה ויש קושי מומלץ לפנות לדיאטן/ דיאטנית בקהילה.

זכרו, אורח חיים בריא ותזונה נכונה הם בידיים שלנו ואף פעם לא מאוחר לשנות ולאמץ הרגלים בריאים.

מרפאות