נגישות

חידושים בטיפול בסרטן השד ב- 2020-2021

ד"ר שני פאלוך-שמעון, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד

הטיפול בסרטן השד עבר אבולוציה משמעותית בעשרים השנים האחרונות עם המעבר לרפואה מותאמת אישית.

עד לאחרונה סיווגנו את סרטן השד לשלוש קבוצות מפתח – גידולים הורמונלים, גידולים עם ביטוי יתר של HER2 ו גידולים "טריפל-נגטיב". למרות ההתקדמות המשמעותית, נותרו עדיין מספר אתגרים כמו בסרטן שד מסוג "טריפל נגטיב" , עבורו לא היו לנו אפשרויות טיפול רבות פרט לכימותרפיה, ולנשים עם סרטן שד מתקדם עם ביטוי יתר של – , HER2 אשר עד 50% מהן מפתחות גרורות במוח.

בשנים האחרונות חלה התפתחות משמעותית, הן בפיתוח תרופות "מתוחכמות", והן בזיהוי תת -קבוצות של גידולים שמאפשרות טיפול באופן ממוקד ויעיל יותר. בשנה האחרונה נוספו מספר פריצות דרך שהובילו לפיתוח של תרופות חדשות שקבלו אישורים של הFDA להתוויה של טיפול בסרטן השד. בתחום של אימונותרפיה, סרטן השד נ"נותר מאחור" עד לאחרונה השימוש באימונותרפיה בסרטן שד היה מוגבל ביותר (בניגוד לגידולים אחרים, כמו מלנומה וסרטן ריאה). בשנה האחרונה החל שימוש באימונותרפיה בגידולים מסוג "טריפל נגטיב" עבור גידולים עם מאפיינים שמעידים שהגידול יהיה רגיש יותר לאימונותרפיה).

ביולי השנה התפרסם מחקר על פמברוליזומאב , תרופה אימונותרפית, בשילוב עם כימותרפיה כטיפול טרום ניתוחי למטופלות עם סרטן שד "טריפל נגטיב" מוקדם בסיכון גבוה. במחקר הראו שיפור בהישרדות-ללא-הישנות בתוספת של פמברוליזומאב, ולאחרונה התרופה אושרה להתוויה זו ע"י הFDA.

מחקר חשוב נוסף שהוצג לאחרונה הוכיח יתרון דרמטי בהישרדות-ללא-הישנות מחלה למטופלות עם סרטן שד מוקדם ומוטציה תורשתית ב- BRCA1 / 2 (שלחלק ניכר מהם גידול "טריפל נגטיב" וחלקם עם גידול הורמונלי). במסגרת המחקר, מטופלות קיבלו מעכב פארפ Olaparibפתרון טיפול תרופתי חדשני ( olaparib ) למשך שנה, לאחר השלמת הטיפול הסטנדרטי.

הדסה הייתה אחד המרכזים בישראל שהשתתפו במחקר. תוצאות המחקר הראו שנשים שקיבלו Olaparib פיתחו פחות סרטנים נוספים. המחקר הוא פריצת דרך דרמטית עבור אותן נשים. למטופלות עם סרטן שד HER2 חיובי מתקדם, אושרו שתי תרופות על ידי ה- FDA בשנה האחרונה - האחד הוא טוקטיניב - תרופה שניתנת דרך הפה, שהיא הראשונה מסוגה שמביאה להארכת חיים אצל מטופלות עם גרורות במוח. השני הוא Trastuzumab-Dextrucan : זוהי תרופה מדור חדש ומתוחכם של תרופות אונקולוגיות שהן antibody-drug conjugate – תרופות שמבחינה רעיונית מזכירות טיל בליסטי עם ראש נפץ כימי – מדובר בתרופות שמשלבות בין נוגדן, שאליו נקשר תרופה כימותרפית שמשתחררת מהנוגדן בסביבת התאים הסרטניים באופן ממוקד,.המנגנון הזה מעלה באופן דרמטי את היעילות של הטיפול. זוהי התרופה השלישית מסוגה שאושרה ע"י הFDA לשימוש בסרטן השד – שנה קודם לכן אושרה Sacituzumab לשימוש בנשים עם סרטן שד גרורתי מסוג "טריפל-נגטיב", ו Trastuzumab-Emtansine נמצאת בשימוש בסרטן שד מתקדם ומוקדם בגידולים HER2 חיוביים כבר מספר שנים. עם התקדמות הרפואה לטיפול מדויק וממוקד יותר, נשים עם סרטן השד זוכות לאחוזי ריפוי גבוהים יותר, ובמקרה של מחלה גרורתית, הארכת חיים. פריצות הדרך האלה הן תוצאה של שנים רבות של מחקר מעבדתי ומחקרים קליניים ושיתוף פעולה בינלאומי. צוות היחידה לאונקולוגיה של השד בהדסה שוקד להמשיך במסורת רבת שנים של שותפות במחקרים קליניים מובילים במטרה להעניק את הטיפולים המתקדמים ביותר עבור המטופלות שלנו, ולהיות בקדמת הטיפול האונקולוגי.

"טיפול הוליסטי, המתבסס על עקרונות וןהגישה הטיפולית של "המטופל-במרכז", לצד מצוינות קלינית ומחקרית, על ידי צוות מקצועי, שרואה את הבנאדם מולו, עם אמפתיה וחמלה ."

מרפאות

קרבוט - הדרכות דיגיטליות עם אחות