נגישות

מחלקת השיקום במרכז הרפואי הדסה משתפת פעולה עם החוג לנוירולוגיה, נוירוכירורגיה ושיקום בפקולטה לרפואה שבאוניברסיטה העברית.

במסגרת שיתוף הפעולה, כלל הסטודנטים לרפואה של האוניברסיטה העברית נוכחים במשך שבוע במחלקה בשנה החמישית של הלימודים.

תכנית הלימודים כוללת היבטים יחודיים לעבודת השיקום: עבודה ושיתוף פעולה רב-צוותי, ראיית המטופל בכללותו ובתוך סביבתו, שימת דגש על שיפור תפקוד, התערבויות לשיפור תפקוד והסרת מכשולים להתקדמות שיקומית.

כדי לאפשר למידה מיטבית מבחינה דידקטית, תכנית הלימודים היא תמטית: יום מבוא לשיקום, יום שיקום אירוע מוחי ופגיעות קוגניטיביות, יום שיקום ילדים (נלמד במרכז אל״ין), יום שיקום פגיעות חוט שדרה וכאב כרוני, ויום שיקום הליכה ושיקום קטועים.

התוכנית שמה דגש על מפגשים עם מטופלים. לשם כך, הסטודנטים מתלווים למספר ביקורים מודרכים ליד מיטת החולה על ידי רופאי מחלקת השיקום (מטופלים לאחר אירוע מוחי; לאחר פגיעות חוט שדרה; ומטופלים לאחר קטיעת גפה או פגיעה אורתופדית רב מערכתית). בנוסף, הסטודנטים גם מלווים חולים בזמן טיפול וקבלת הדרכה במסגרת מחלקת ריפוי בעיסוק, מחלקת פיזיותרפיה, והיחידה להפרעות תקשורת.

במקביל למפגשים ולשיעורים שכוללים הרצאות פרונטליות, ישנן גם סדנאות שנערכות לסטודנטים: סדנה שבמסגרתה מדמים לסטודנטים כיצד ליקוי משפיע על התפקוד, סדנת הערכת ליקויים קוגניטיביים, סדנת גישה שיקומית לכאב כרוני, סדנה מונחית מקרים של פגיעות חוט שדרה.

בנוסף, רופאי המחלקה מלמדים בלימודי ההמשך של מתמחים באוניברסיטת תל אביב ברפואה פיזיקלית ושיקום. רופאי המחלקה נותנים הרצאות מרובות בנושא השיקום הנוירולוגי, כמו גם הרצאות בנושא דמנציה ומחלת אלצהיימר למסגרות שונות הכוללות רופאי משפחה, רופאים כלליים, אחיות, מקצועות פארא-רפואיים בהדסה ובקהילה ועוד.