נגישות

מטופל/ת נכבד/ה שלום רב,

בחוברת זו תקבל/י מידע על הסיבות לביצוע ביופסיה של קרום הפלאורה, הליך הבדיקה, והטיפול שנדרש לפני הבדיקה ולאחריה. ההחלטה לבצע את הבדיקה היא שלך. צוות הרופאים והאחיות זמין כדי לספק מידע, ייעוץ ותמיכה בתקופה זו, אז אל תהסס/י לשאול כל שאלה ולהעלות כל חשש שיש לך בנושא.

אנו לשירותך בכל פנייה ושאלה,

צוות המחלקה

מידע כללי

שתי הריאות עטופות בקרום המורכב משתי שכבות שנקרא קרום הצדר (פלאורה). במרווח בין שתי השכבות קיים חלל הקרוי חלל הפלאורה. בד''כ קיים נוזל בכמות קטנה בחלל זה העוזר בהקטנת החיכוך בין הריאה לבין דופן החזה. קיימות מחלות רבות, אשר יכולות לגרום להצטברות גדולה של נוזל בחלל, או להתעבות הקרומים. בדיקות הדמיה של החזה כמו צילום חזה או CT של החזה יכולות להדגים ממצאים אלו.

נוזל רב בחלל הפלאורלי או עיבוי הקרומים יכולים לגרום להפרעה בנשימה. המטופלים יכולים להתלונן על קוצר נשימה, שיעול או כאבים בחזה. ניקוז הנוזל מקל על סימפטומים אלו.

מטרת הבדיקה הקרויה ביופסיה של הפלאורה היא לקבל דגימה של רקמה (קרום הפלאורה) על מנת לקבוע מהי המחלה, אשר גרמה לעיבוי הקרומים ו בדרך-כלל גם להצטברות הנוזל. בזמן ביצוע הבדיקה כל הנוזל המצוי בחלל הפלאורה ינוקז ויישלח לבדיקה גם כן. הרופא המבצע את הבדיקה הוא כירורג חזה.

לכל מטופל יקבע ביקור מקדים אצל הרופא מבצע הבדיקה, אשר יסביר את הסיבות לבדיקה המוצעת, מה היא כוללת ומה הסיכונים האפשריים ממנה.

ההליך

הבדיקה מבוצעת בהרדמה כללית.

לפעמים יבצע הרופא בתחילת הבדיקה ברונכוסקופיה כדי להסתכל לתוך קנה הנשימה ודרכי הנשימה.

הניתוח מתבצע בגישה זעיר פולשנית באמצעות מצלמה (טורקוסקופ). הוא כולל חתך אחד או יותר (בדרך-כלל 1-3 סנטימטר) בדופן בית החזה. אין צורך לשבור או לנסר צלעות. באמצעות מכשור ייעודי נלקחות מספר דגימות מקרום הפלאורה, הנוזל, אם קיים, מנוקז ונשלח לבדיקה, ואם יש צורך ניתן לקבל דגימה גם מהריאה.

בסיום הבדיקה ישאיר הרופא נקז בחלל הפלאורה. יש להשאיר את הנקז במקומו למשך יומיים או שלושה. לאחר הוצאת הנקז, יש להמתין כחמישה ימים עד להסרת התפרים.

משך הניתוח כשעה וחצי.

כל הדגימות הנלקחות בניתוח נשלחות לבדיקה פתולוגית ובדיקה מיקרוביולוגית. התוצאות מתקבלות כעבור 10-14 ימים.

שינויים בבדיקה המתוכננת

ייתכן שמסיבות טכניות לא ניתן יהיה לבצע את הניתוח בגישה זעיר פולשנית. במקרים אלו תבוצע הביופסיה בחתך פתוח תוך פיסוק מינימלי של הצלעות.

סיבוכים במהלך ניתוח מסוג זה אינם שכיחים ויכולים לכלול דימום, זיהום הפצע, או דלף אוויר מרקמת הריאה.

הכנה לבדיקה

המטופלים מגיעים לאשפוז יום טרם הבדיקה.

כדי להקטין סיכוני זיהום תידרש להתרחץ בתמיסה אנטיספטית בערב שלפני הבדיקה ובבוקר הבדיקה.

עליך לצום החל מחצות בלילה שלפני הבדיקה. אם אתה נוטל תרופות כלשהן הרופא ינחה אותך אילו תרופות ניתן לקחת לפני הבדיקה. אם אתה נוטל תרופות לדלול דם יש למסור על כך לרופא ולוודא את הפסקתן במועד שיימסר לך. אין צורך להפסיק אספירין.

ביום האשפוז תעבור את הבדיקות הבאות:

קבלה רפואית על ידי רופא/ה

קבלה סיעודית על ידי אח/ות

בדיקות דם

בדיקת אק"ג – רישום פעילות הלב

צילום חזה

בדיקת תפקודי נשימה

בדיקה פיסיקלית כולל מדידות – לחץ דם, דופק, רמת החמצן בדם, חום, קצב נשימה, משקל וגובה.

במטופלים עם שיער על דופן החזה, אנו נוהגים לגלח את אזור הניתוח המתוכנן יום טרם הניתוח. הגילוח מתבצע ע"י איש צוות שהוסמך לכך, אין לגלח את האיזור באופן עצמאי. בנוסף תקבל תמיסה אנטיספטית לניקוי הגוף בערב ובבקר הניתוח.

כל המטופלים נבדקים עם קבלתם לאשפוז לאיתור חיידק CPE בעזרת נטילת מטוש מהרקטום ול - MRSA ע"י מטוש מהאף.

רופא מרדים יבדוק אותך יום לפני הניתוח או בבוקר הניתוח ויסביר לך על ההרדמה הכללית. בדרך כלל אין צורך בקבלת תרופות-הכנה לפני הבדיקה, אבל אם אתה מרגיש חרדה חשוב שתגיד לרופא המרדים או לצוות המחלקה.

אם יהיה צורך בבדיקות מסוימות נוספות עבורך תקבל עליהן הסבר. תקבל שוב הסבר על ההליך וכל שאלה שתהיה לך תקבל מענה. כשכל ההכנות יושלמו רופא יבקש ממך לחתום על טופס הסכמה מדעת לניתוח ולמתן דם, שבו אתה נותן את אישורך (הסכמתך) לביצוע הבדיקה.

בבוקר הניתוח, רופא יסמן את הצד בגופך שבו תבוצע הבדיקה. עליך לעדכן את הצוות הרפואי אם הסימון נמחק.

לפני ההגעה לחדר ניתוח אחות תעבור איתך על רשימת תיוג. המעבר על הרשימה יבוצע מספר פעמים עד שתיכנס לחדר הניתוח למען בטיחותך.

לאחר הבדיקה

לאחר הבדיקה תועבר לחדר ההתאוששות. הצוות ישגיח עליך באופן שוטף וידאג לנוחותך. כשמצבך יאפשר זאת תוחזר למחלקה. לרוב תישאר בחדר ההתאוששות למשך שעתיים. לאחר הבדיקה יבוצע צילום חזה.

כשתחזור למחלקה תהיה נתון להשגחה צמודה במשך השלב הראשון של ההתאוששות. תקבל חמצן באמצעות מסכת חמצן שיש להשאירה לפחות בשעות הראשונות להתאוששות.

לא תוכל לשתות בארבע השעות הראשונות שאחרי הבדיקה ותקבל עירוי נוזלים עד שתוכל לחזור לשתות.

נקז החזה יישאר למשך 48 עד 72 שעות, תלוי בכמות הניקוז הנדרש ואם יש דלף אוויר. האחיות ימדדו את כמות הניקוז מהנקז. על פי מידע זה בצירוף צילום חזה הרופאים יחליטו מתי ניתן להסיר את הנקז. תקבל הדרכה מאחיות המחלקה לגבי ההתנהגות עם הנקז - יש לשים לב ולעקוב אחרי ההנחיות הללו.

כמו-כן, תקבל הדרכה כיצד לבצע תרגילי נשימה וכיצד להשתעל כדי למנוע זיהום בחזה, וכיצד לבצע תרגילים למניעת כתף קפואה או קרישי דם. תרגילים אלו הכרחיים ויעזרו להתאוששות.

משככי כאבים

לאחר הבדיקה תזדקק למשככי כאבים. קיימות תרופות רבות למטרה זו. חלקן ניתנות לווריד וחלקן ניתנות דרך הפה. הצוות הסיעודי ישגיח על רמת הכאבים שלך וישתדל לתת לך את התרופות המתאימות להקטנת דרגת הכאב למינימום. עליך לעדכן אותם אם הכאב אינו בשליטה.

טיפול כללי

יתכן שמיד לאחר הניתוח תזדקק לעזרה אך בהדרגה תוכל לבצע את הפעולות באופן עצמאי.

תוכל לאכול למחרת הבדיקה אך יכול להיות שבהתחלה התיאבון יפגע.

רוב המטופלים שעוברים את הבדיקה יכולים לקום ולהסתובב ביום הראשון לאחר הבדיקה. בהדרגה חוזרים לפעילות מלאה. חתך הניתוח בד''כ חבוש לפרק זמן של 24 עד 48 שעות לאחר מכן ניתן להסירו. אין מניעה להתקלח לאחר הניתוח. החבישה סביב הנקז תישאר כל עוד הנקז במקומו וכן חבישת הקיבוע של הנקז לגוף.

במהלך האשפוז מתקיים ביקור רופאים יומי. תוכל לשאול אותם כל שאלה שתהיה לך. אחיות המחלקה ילוו אותך 24/7 לכל שאלה וישמחו לתת מענה. במחלקה נמצאת עובדת סוציאלית שתשמח לתת מענה לשאלותיך.לאחר 2-3 ימים אתה צפוי להשתחרר מבית החולים, אך ייתכן שידרשו ימים נוספים כדי שתתאושש בקצב שלך.

תופעות לוואי, סיכונים וסיבוכים אפשריים

כל הליך כירורגי כרוך בסיכונים מסוימים. הסיכונים תלויים במצבך הרפואי לפני ההליך. הרופא שלך ידון איתך בסיכונים.

כאב גרון

ההרדמה יכולה לגרום לכאב גרון שחולף כעבור כמה ימים.

נזק לשיניים

לפעמים השיניים עלולות להיפגע במהלך ההרדמה, כאשר מוכנס צנתר לדרכי הנשימה לצורך הנשמה בזמן הניתוח. הרופא המרדים משתדל ככל שניתן למנוע זאת.

עליך להגיד לצוות הרפואי לפני הבדיקה אם יש לך שיניים רופפות, כתרים או גשר דנטלי (שן תותבת).

כאבים

לאחר הבדיקה צפוי שתחוש כאבים. תקבל משככי כאבים רגילים והכאב צפוי להיעלם לאחר כמה שבועות. לעתים רחוקות הכאבים לא נעלמים ותידרש להיבדק אצל מומחה במרפאת כאב.

זיהום הפצע

רחצה בתמיסה אנטיספטית, שטיפת ידיים לעתים תכופות ושימוש במגבוני אלכוהול שיסופקו לך מסייעים למנוע את הסיכון לכך. לעתים רחוקות מטפולים שעברו בדיקה זו מפתחים זיהום בפצע אשר דורש אנטיביוטיקה וחבישה. לצורך כך יידרש ביקור במרפאת אחיות לצורך חבישת הפצע לאחר שתשחרר מאשפוז.

קרישי דם

קרישי דם יכולים להתפתח ברגליים ומשם לעבור לריאות. הסיכון מופחת באופן משמעותי בעזרת גרבי לחץ, הזרקה יומית של תרופה לדילול דם וחזרה לתנועה בהקדם.

שחרור הביתה

כשהרופא יחליט שאתה יכול להשתחרר הביתה, ייכתב לך מכתב שחרור ויימסר לך על-ידי האחות שמרכזת הטיפול בך. תקבל הסבר מפורט לגבי המשך תהליך ההחלמה והמעקב הדרוש.

מנוחה

עייפות רבה צפויה בשבוע הראשון שלאחר האשפוז, ולעתים קרובות לזמן ארוך יותר. מנוחה היא חלק חשוב מאוד בהתאוששותך ולכן עליך להקפיד על כמה הפסקות למנוחה במהלך היום, בין פעילויות.

בהתחלה הפעילות תהיה מעייפת מאוד, הגבר את הפעילות בהדרגה בהתאם ליכולתך. יש לצמצם כל פעילות שגורמת לכאב או מתישה אותך. יש לשכב לישון בשעה קבועה ולא מאוחרת ולא למהר לקום בבקרים.

קבלת אורחים בבית יכולה להיות נעימה אך גם מעייפת מאוד. יש להגביל ביקורים ולפרוש לנוח אם במהלך הביקור תרגיש עייף.

עייפות ולפעמים גם מצב רוח ירוד הם חלק מההתאוששות וטבעיים לאחר הבדיקה. אל תשווה את עצמך לאחרים; אתה תתאושש בקצב שלך.

אם יש לך חששות בנוגע לתהליך ההתאוששות, פנה למחלקה, לאחות מומחית רלבנטית או לרופא המשפחה שלך.

ניידות ופעילות גופנית

חשוב שתבצע פעילות גופנית לאחר הבדיקה כדי לשמור על ניידות ולסייע להתאוששותך. המשך בפעילות שביצעת בבית החולים, לפי הנחיות צוות פיזיותרפיה, והגבר אותה בהדרגה.

זכור לבצע את תרגילי הנשימה ולהזיז את הכתף באופן קבוע. שים לב שלא להפריז מעבר ליכולתך ושמור על מנוחה בין פעילויות. שאל על כל דבר שאתה לא בטוח בנוגע אליו. הליכה היא פעילות טובה שתוכל לבצע בקצב של ולהגביר בהדרגה. אם תרגיש עייף או תחוש כאבים בזמן פעילות גופנית, עליך לעצור ולנוח.

תרופות

כל התרופות שתביא עמך לבית החולים יוחזרו לך, אלא אם כן הרופא הפסיק אותן במהלך האשפוז. כל התרופות יסומנו בתוויות עם הוראות כיצד ומתי יש לקחת אותן. עליך לוודא שההוראות ברורות לך לפני שתעזוב את בית החולים. תקבל הסבר והדרכה על כך מהאחות בשחרור.

משככי כאבים

חשוב לקחת את משככי הכאבים באופן קבוע. כך תוכל להשתעל, לנשום עמוק ולזוז כדי לסייע בהתאוששותך. אל תנסה להפסיק את משככי הכאבים מהר מדי.

רוב המטופלים צריכים לקחת משככי כאבים כלשהם למשך שבוע עד שלושה שבועות.

כשהכאבים ישתפרו הפחת את משככי הכאבים בהדרגה.

תוכל לקבל מרשם למשככי כאבים נוספים מרופא המשפחה.

אם ההשפעה של משככי הכאבים תפחת, התייעץ עם רופא המשפחה על החלפתם.

אל תיקח משככים מעבר למנה המוגדרת לך.

טיפול בפצע

צוות המחלקה ינחה אותך כיצד לטפל בפצע. לרוב הפצע יחלים תוך שבועיים עד ארבעה שבועות.

התפרים של הנקז יישארו ויש להסירם אצל אחות בקופת חולים חמישה ימים לאחר הוצאת הנקז. תקבל מכתב עבור האחות, והוראות מתי יש לקבוע תור.

אם בזמן השחרור מבית החולים תישאר לך חבישה תקבל הנחיות בעניינה.

תוכל להתרחץ מדי יום אבל אסור לטבול את הפצע במים. יש להימנע ממים חמים מאוד שיכולים לגרום לך לתחושת עילפון. יש להתרחץ כאשר מישהו נוסף נמצא אתך בבית למקרה שתזדקק לעזרה. רחץ בזהירות את סביבת הפצע וייבש אותו בטפיחות קלות.

אין לשים קרמים או טלק באזור הפצע עד שיחלים.

ייתכן שתחווה חוסר תחושה, נימול או דקירות באזור הפצע ובקדמת החזה. התחושות יעברו עם הזמן אך יכולות להימשך מספר שבועות עד חודשים.

אם אתה מודאג מאופן החלמת הפצע, אם הפצע כואב, אדמומי, נפוח או מוגלתי יש ליצור קשר עם אחות מומחית רלבנטית או עם המחלקה לייעוץ, או לגשת למרפאת אחיות או לרופא המשפחה.

תזונה

תזונה מאוזנת חשובה מאוד לאחר כל הליך רפואי כדי לסייע בהתאוששות.

צפוי שתחוש חוסר תאבון. במקרה כזה יש לאכול ארוחות קטנות אך לעתים קרובות. הקפד לשתות מספיק נוזלים.

אלכוהול

ייתכן שהאלכוהול יגרום לנזק בשילוב עם התרופות שתקבל, ולכן חשוב לבדוק עם הצוות הרפואי במחלקה לפני השחרור.

עישון

מומלץ מאוד לא לעשן לאחר הבדיקה ולהתרחק מסביבת מעשנים. בבית החולים תוכל לקבל דפי מידע בנושא גמילה מעישון.

נהיגה

ברוב המקרים תוכל לחזור לנהוג כשבועיים לאחר הבדיקה. אם תתקשה בנהיגה עקב כאבים או מגבלת תנועה, יש לחכות מספר ימים עד שתנסה שוב. חשוב לנהוג עם מלווה בעל רישיון בפעם הראשונה שתיסע ברכב.

חזרה לעבודה

בהתאם לסוג העבודה, תידרש להיות בחופשת מחלה למשך שבועיים עד ארבעה שבועות.

אם אתה עובד בעבודה פיזית אולי תצטרך חופשת מחלה ארוכה יותר. פנה לייעוץ רפואי בנושא.

אם דרוש לך אישור על ימי האשפוז יש לבקש לפני השחרור מבית החולים. אישורים נוספים תוכל לקבל מרופא המשפחה.

עזרה בבית

חשוב שיהיה אתך מישהו בבית בימים הראשונים שאחרי הבדיקה. תזדקק לעזרה במשימות מסוימות בתחזוקת הבית כגון שאיבת אבק, החלפת מצעים, העמסת מכונת כביסה, תליית כביסה, קניות ועבודה בגינה. בני משפחה וחברים יכולים לעזור וחשוב שתבקש מהם ושתקבל את עזרתם.

אם אתה מתגורר לבד ואין מי שיוכל לספק לך סיוע יש להגיד זאת לאחיות במחלקה עם קבלתך ולפי הצורך תופנה לעובדת סוציאלית להמשך טיפול.

ביקורת רפואית

תוצאות הביופסיה מגיעות בדרך כלל לאחר 14 ימים. הן נשלחות לרופא שהפנה אותך לבדיקה ותקבל זימון למטופל חוץ כדי לקבל הסבר על התוצאות. אם יש לך שאלות על המידע יש להפנות אותן לצוות הרפואי לפני השחרור מבית החולים.

מידע נוסף

בכל דאגה או שאלה לאחר השחרור תוכל לפנות למחלקה לכירורגית חזה כללית

מס' הטלפון במחלקה- 02-6776117

מזכירת רופאים- 02-6776960

צוות המחלקה מאחל לך רפואה שלמה והחלמה מהירה